Minősítés szerintetek?


Traffic # 2006.09.12. 16:28

Off:
Van aki szabad, ám nincs lakóhelye, nincs munkája, pénze, éhezik, fázik és soha nem követett el bűncselekményt. Lehet, hogy sértettje volt egy lakásmaffia-pernek. Bocsánat.
On.

Traffic # 2006.09.12. 16:31

...és a kutyafülét már neki! Mi a tartózkodás hely szabad megválasztásához való jog korlátozása azzal szemben, hogy mást az élethez, a tulajdonhoz való jogában sértettek meg?
Ismét bocsánat.

pocak # 2006.09.13. 05:14

Valószínűleg én, és még sokan mások nem leszünk soha áldozatai lakás-maffia pernek. Valószínűleg azért is, mert tettünk az ellen, hogy ne lehessen minket ilyen egyszerűen becsapni, átverni.

Ha szerinted a bv intézet csupán a tartózkodási helyed szabad megválasztásában korlátoz, akkor fogalmad sincs az egészről. De tudod mit, nem is kívánom, hogy megtapasztald, mi a különbség.

Főlökött # 2006.09.15. 18:38

Tisztelt pocak

1-2 dologban nem értek egyet, de valamiben igen.

Bv.-intézeteknek önfenntartónak kellene lenni. Dolgoztassák az elitélteket szépen, melyből bevétel adódna, s ne közpénzből legyenek el, mint a befőtt. Felesleges energiák szabadulnának fel és ezzel pénztermelés is elindulna.

Voltam 1-2 bv.-intézetben és vérforralónak tartom az ottani állapotokat, cellában szines tv.......stb, mintha üdülni menne a kuncsaft. Pedig letöltendőjét tölti, tudomásom szerint. Be megy pl. telelni. Sok olyan paciensem volt, aki úgy időzít, hogy a telet, ott kilobbizza. Véleményem szerint nincs visszatartó erő, mely elrettentené az elkövetőt a cselekménytől. Csak az ingyen kaja, szállás, fűtés, közpénzből. A nagy demokráciában idáig jutottunk.

Kíváncsi lennék pl. Pálhalmai Bv. költségvetésére, mennyit költenek a közpénzből az eltartásra, fenntartásra....stb. Horibilis az összeg, megnyugtatás gyanánt.

Rég láttam már ragasztott zacskót, vagy ilyesmit, s az illető a tartozását is részben törleszthetné keresetével a károsult-sértett felé, mely sértett kártérítése kizárt ( behajtás gyanánt ), a behajthatatlan követelés kapcsán. Az elitélt még röhög is, mert nincs semmi a nevén, nincs ingósága, nincs mit behajtani Tőle.

A végén még sajnálom szegény elitéltet.

Bocsánat az irónikusságért, de néha vérforraló, miket csinálnak, miket tesznek meg az emberek, barátjuk, társuk, ismerősük, vagy ismeretlen sérelmére sérelmére, vigyorogva. Mondván, csinálj, amit akarsz, úgysem tudod rajtam behajtani. Buktál rajtam..............
Szerintem ezen kéne változtatni.

----------------------
  • Löki
pocak # 2006.09.18. 05:00

Tisztelt Főlökött!

A kettőnk látásmódja közti különbség szerintem abból adódhat, hogy akikről és amikről én beszélek, azok nem holmi lightos börtönöcskékbe mennek be "önként" egy kicsit telelni pár hónapra, hanem sok évet húznak le elég kemény fegyházakba. Ott nem olyanok a körülmények, mint amiről te írsz, hanem amiről én.
Sokfelől, első kézből hallottam ezekről.
Még soha senkitől nem hallottam, hogy visszakívánkozna, akármilyen jó vagy rossz neki idekint.

A munkáról annyit, hogy én mindenkitől úgy hallottam, hogy akármilyen szar meló is akadt, örült, ha jutott neki és elvállalhatta. Egyrészt az egyik legidegtépőbb odabent a 23 órás semmittevés egy 10m2-es cellában tizedmagaddal. Másrészt egy kicsit ki tudta pótolni a fizetségéből az ottani hiányos étkeztetését.
Sajnálom, de úgy gondolom,komoly tévedésben vagy, ha azt hiszed, tömegével van munka a raboknak. Idekint is nagy a munkanélküliség, miért lenne ez más odabent? Ráadásul eleve nem is mindenki kaphat munkát, azt ugyanis ki kell érdemelni, hiszen egy kicsit lazább körülményeket, védőőrizetet jelent. A munkáltatók itt is általában magáncégek, és ők se vállalnak fel túl nagy kockázatot szívesen.
Vagyis pont azok sose fognak dolgozni, akiket egy civil idekintről a lgszívesebben látna megrohadni a rabmunka terhe alatt.
Másrészt abban ios tévedésben vagy, hogy a rabmunkáért járó bérből valami is kitellik, mondjuk jóvátétel, kártérítés gyanánt. Ott nem érvényes ám a mindenkori minimálbér! Nem bruttó 62500 vannak foglalkoztatva, még mielőtt vki irigykedne rájuk!.
Persze munkától függő, de átlag 10-20000-ért dolgoznak havonta, ebből kötelező ottani levonások vannak (pl koporsópénz), akiknek gyerekei vannak, ebből jön le a tartásdíj, szóval a végén jó ha pár ezer forintjuk marad, amit általában tényleg az ottani kaja kiegészítésére használnak fel. Nyilván tőlük sem lehetne elvonni az egész fizetésüket, ahogy idekint sem eshet a teljes fizetés végrehajtás alá, akkor nyilván nem lehetne őket munkára bírni, ha meg köteleznénk őket rá, akkor nulla motivációval gondolhatod, milyen minőségű lenne az elvégzett munka! Ez nyilvánvaló nem lenne a munkáltató magáncég érdeke, így egyetlen civil cég sem foglalkoztatna rabokat.
De ha meg azt mondanánk, az állam létesítsen munkát a raboknak, akkor meg minden civilnek idekint azért zúgolódna, hogy az állam a raboknak bezzeg biztosít munkahelyet, de aki tisztességgle akar megélni idekint, annak nem. Szóval ennek is meglenne a hátulütője, emellett a rossz minőségű termék ugyanúgy eladhatatalan lenne a kinti piacgazdaságban, a pénz pedig csak abból jön.
Szóval, nem egyszerű a helyzet.

A cellákban a színes TV az én legjobb tudomásom szerint nem a bv tulajdona, hanem némely rabnak (nem mindenkinek, persze) megengedik, hogy kintről beküldhessenek neki. Egyéábként ne irigyelld már ezt annyira tőlük, nekik is kell, hogy lefoglahassák magukat vmivel. A napi 8 óra munkán kívül (már akinek megadatik, persze), egy lyukba vannak bezárva sokadmagukkal, ahogy már írtam. A rend, nyugalom fenntartása érdekében, valamint hogy ne idegbetegeket neveljenek ki odabent és engedjenek aztán rá a társadalomra, muszáj őket is testileg-szellemileg lefoglalni. Ezzel egyébként a smasszerek töbsége is egyetért, ezért is engedik meg kinti TV-k behozatalát.

Azon meg sokat lehetne filozofálgatni, hogy büntetés vagy rehabilitáció legyen-e a bv intézetek fő célja. Én úgy gondolom, hogy a szabadséguk megvonása már elég büntetés egy civilizált országban, a körülményeknek ezentúl inkább a rehabilitációt kellene szolgálni. Véleményem szerint ez jobban szolgálja a kinti társadalom érdekeit is, hiszen a bentlévők 90%-a visszatér a társadalomba.

j.janos # 2006.09.27. 23:16

Tisztelt pocak!

Nem akarok irónikus lenni, de: nem kell bűncselekményt elkövetni és lám, mindjárt nincs az ember ilyen helyzetben. Talán jobban kellene "sajnálni" és törődeni a bűncselekmények áldozataival, mint magukkal a bűnelkövetőkkel. Aki bűncselekményt elkövet, számíthat arra, hogy büntetés-végrehajtási intézetbe kerül, ami - mint köztudott - nem egyenlő a szanatóriummal. Én nem tudom megítélni a börtön viszonyokat, mert még mint bentlakó nem "élveztem", de - ne haragudj - nem tudom sajnálni az ott "élőket".

pocak # 2006.09.28. 04:27

Nem sajnálni kell őket, hanem az emberhez méltó körülményeket megteremteni nekik is.
Egyrészt egy jogállamban ez nekik ugyanúgy jár, másrészt a társadalom érdekeivel is összevág, mert a rehabilitáció bűnmegelőzési eszköz is egyben.
Mondandóm lényege ez volt.

Főlökött # 2006.10.05. 14:56

Tisztelt pocak

Elnézést, de sok Bv.-ben jártam ( Budapest, Pálhalma, Szeged, Pécs ), s a szomszédban lakó, Bv. pkh, naprakész tapasztalatokkal szolgál.

Álláspontom szerint szanatórium ahova mennek. Nem 1-2 tisztelt ügyfelet juttattam oda, ahova való, de sajnos nem elég szigorú, nem eléggé visszatartó erejű az intézmény, véleményem szerint. Sajnos nem elképzeléseim szerint "nevelik" az oda beutaltakat. Egy valamit le kell szögezni, közpénzen tartjuk ezen személyeket, akik elég vaskos bűncselekményeket követtek el. Nemár, hogy sajnáljam őket. Jó helyen vannak, csak sajnos, bírói ítélet alapján, nem elég ideig, s nem elég rossz helyen, ami visszatartó erőt képviselne.

Hozzáteszem, hogy volt olyan személy, akit emberölésért ítéltek el, sajna csak 14 évet kapott, hiába a fellebbezés. Nemrég láttam, felhízlalva, kigyúrva, úgy viselkedett, úgy nézett ki, mint egy jóllakott napközis. Akkor miről beszélünk ? Biztos szenvedett a Bv.-ben. Puszta kézzel addig vert egy nőt, amíg belehalt sérüléseibe. Tényleg sajnálni kéne az ilyet, csak a hölgy arcát több helyen, 6 bordáját törte el-mely átszúrta a tödőt, utána hogy szerencsétlen meghalt-amit végignézett, megszórta mésszel, hogy eltüntesse a holtestet. Ott voltam a helyszínelésnél, nem kívánom senkinek.
Ez mit érdemel? Szerintem a legszigorúbb kőbányát, kenyéren és vizen, de a mai helyzetben éli világát.

Bocsánat, de nincs jó véleményem, a mostani igazságszolgáltatásról és Bv. szanatóriumokról, a tapasztalataim alapján.

----------------------
  • Löki