a fél személyét érintő orvosszakértői vizsgálat


kispali2 # 2006.04.10. 08:32

A mail csak részben jött át, ... ha az ide (erre) vonatkozó részt - légyszi - megkísérelnéd újfent átküldeni ...
azt is nagyon köszönném.

Köszönet.

péterapó # 2006.04.05. 00:48

kispali2
címedre részletesebbet ....


Polgár légy, ne alattvaló!

kispali2 # 2006.04.04. 10:33

Köszönöm a válasz-írást ide is!

Az említett "Ruzsai" ügyről kérhetnék némi forrás, vagy adatnyerési-hely megjelölést ? tisztelettel.
Esetleg - akár általánosságban is - a "politikai pszichiátria" hazai nyomairól, jeleiről, akár az elmúl néhány 10 év távlatából, s persze a közelmúltból is, ha van.

Elleddig csak szinte véleltenül találkoztam egy USA-béli, de valszeg ENSZ felkérésre tevékenykedő alapítvány vizsgálódásait összegző kiadvánnyal, ~ kb. "Ideg-elme egészségügy Mo-n" címmel, ... de háét az nem egészen pontosan ez a téma.
Ha volna kapcsolódó irodalomfölleléshez vmi támpontféleség, (folyóirat, könyv, szakdoga, bmi) akár mint pot. föllelési hely ... közlését köszönném.

Ilyen témában - esetleg ha /...netántán - ítélet, vagy pl. ideg/elme orvosszakértői irányelv,. vagy útmutatás, utasításféle, ... az is érdekes lenne.

Köszönet.

péterapó # 2006.03.25. 23:18

A politikai pszichiátriát a 2000-es években is alkalmazzák Magyarországon ...lásd Ruzsai ügy...

de arra is van írásos dokumentum, hogy hivatalban lévő bírósági elnökhelyettes ellen van folyamatban cselekvőképességet kizáró gondnokság iránti eljárás......................
.................jogegyenlőség


Polgár légy, ne alattvaló!

kispali2 # 2005.10.27. 10:34

Please...

kispali2 # 2005.10.24. 09:28

Ha mégis vkinek volna ötlete, vagy iránymutató gondolata ... kérem szépen ossza meg.
Köszönet.

kispali2 # 2005.10.24. 09:27

Ha mégis vkinek volna ötlete, vagy iránymutató gondolata ... kérem szépen ossza meg.
Köszönet.

kispali2 # 2005.10.21. 12:05

Kérdezni szeretném mindenkitől, hogy tudnánake támpontot adni arra, hogy nembüntető, nemszármazár megállapítása iránti, és nem gondnokság alá helyezési eljárásban bság kötelezheti-e a felet arra, hogy szeméylét érintő szakértői vizsgálatnak vesse magát alá?

Erre vagyon-é regula, s ha igen mi az?

(A szakértőkről szóló talán 2/1988 IM rendelet 53/A.§-ábani aláírás erre vonatkozik, és általánosságban, vagy "csak" a kórházba utalásra?)

Ha peres eljárás során fölvetődik a bságban az egyik fél cselekvőképessége vizsgálata iránti igény, - ami ugyebár pszichiátriai tzéma (gondolom), - (akár a Pp. talán 50.§ (1), vagy (2) alapján is,) úgy annak "megszondáztatására" mi a metódus, a jog szerinti:

  • gondnokság alá helyezési eljárás megindítása? (és az ügy felfüggesztése pl.), vagy
  • erre a kérdésre rendelhet-e ki a bíró szakértőt (az alap eljárásban)?

Azért kérdem, mert a kettő szerintem ott függ össze, hogy ha nincsen a vizsgálkatnak való alávetési kötelezettsége adott ügyben a félnek (ill. arra (alávetésre) nem kötelezhető), úgy abban az eljárásban nehézkes e téren a szakértőnek direkten vizsgálódnia, és) adatot nyerni(e).

Tehát mik az ~ elvi alapjai annak, hogy (ha így van, hogy) a fél 'sima' eljárásban nem kötelezhető arra, hogy személyét személyét érintő vizsgálatoknak vesse alá ?

KÉrem szépen válaszoljatok.
Köszönet. Üdv!