Földhivatali díjfizetés


mazsola11 # 2009.08.12. 14:28

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő. Megelőlegező kölcsönt igényeltünk. Beadtuk a földhivatalba az ingatlan nyilvántartási kérelmet, a bank úgy tájékoztatott, a megelőlegezőnél nem kell a jelzálogjog bejegyzésért fizetnünk. Most kaptunk egy levelet, hogy fizessünk be 12.000 Ft-ot a jelzálogjog bejegyzésre. Bementem a földhivatalba, és mondtam, hogy én úgy tudom, ez díjmentes. Ők azt mondták, hogy ha a Magyar Állam javára kérik a bejegyzést, akkor igen, de itt a bank nevére kérik az önálló zálogjogot a megelőlegező kölcsön összegéig,így ezért fizetni kell. (úgy tudom, míg meg nem születik a gyermek, addig ez kölcsön, és tényleg a bank a jogosult)Bár én nem értek a törvényekhez,de a díjtörvény "32/C. § (1) Tárgyánál fogva díjmentes:
dc) a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálogjog "
Akkor én nem jól értelmezem ezt a pontot, vagy a földhivalban tudják rosszul?
Előre is köszönöm a választ!

bigdady # 2007.08.30. 11:24

Nekem olyan volt, hogy le akartam töröltetni egy régi munkáltatói kölcsön miatti bejegyzést a tullapról, erre kiderült hogy van még rajta egy ősrégi bejegyzés is, amiről persze nekem eredeti földhivatali papírom volt, hogy törölték 1995-ben.
Bemegyek, hogy mit keres az ott, erre azt mondják fizessek 6000 Ft-ot a törlésért. De miért kérdem én, mire kitalálták, hogy 1995-ben véletlenül egy 30.000 Ft os szocpolt töröltek le véletlenül ez helyett. És ha nem akarok fizetni akkor visszarakják azt és majd azt törölhetem 6000 Ft-ért. Tehát ugyanott vagyok. És még a papírokért is szaladgálnom kellett volna hogy is volt az a 12 éve letörölt szocpol dolog.
Nem semmi.

L.F. # 2007.08.23. 18:20

A fenébe! Beírtam egy csomó szöveget, aztán nem ment át! :((

Még egyszer lusta vagyok beírni.

A lényeg az volt, hogy írtam én is pár példát az anomáliákra, no meg megírtam, hogy az utolsó bekezdésedben van a lényeg.
Mégpedig, hogy nem éri meg ujjat húzni a hivatallal, mert a végén te, meg az ügyfeleid szívják meg... :(

Üdv!

L.F. # 2007.08.23. 18:20

A fenébe! Beírtam egy csomó szöveget, aztán nem ment át! :((

Még egyszer lusta vagyok beírni.

A lényeg az volt, hogy írtam én is pár példát az anomáliákra, no meg megírtam, hogy az utolsó bekezdésedben van a lényeg.
Mégpedig, hogy nem éri meg ujjat húzni a hivatallal, mert a végén te, meg az ügyfeleid szívják meg... :(

Üdv!

Egyjogász # 2007.08.23. 05:53

Nem pontosan ilyen az esetek, de hasonló "egyedi földhivatali jogértelmezés".
(Egyedi, mert a földhivatalok közül is csak egy-egy alkalmazza.)

A Díjtv. 32/C. § h.) pontja szerint az önálló bírósági végrehajtónak az általa lefolytatott bírósági végrehajtási eljárással összefüggésben kezdeményzett eljárása tárgyánál fogva díjmentes.
Én úgy gondolom, hogy ez egy elég egyértelmű jogszabályi rendelkezés.

Mégis van egy megyei földhivatal (az alább írtakra figyelemmel név szerint nem jelölném meg), amely kitalálta, ha a végrehajtó egy jogerős ítélet alapján végrehajtási jog bejegyzését kezdeményezi a vh. eljárásban akkor az ítélet "kedvezményezettjének" (tehát aki nem is kérelmező a földhivatali eljárásban)be kell fizetni a díjat.

Egy másik földhivatal - ugyancsak végrehajtó által kezdeményezett vh. jog bejegyzési eljárásban - az ítélet földhivatali eljárásban félként nem szereplő kedvezményezettjét kötelezte eredeti cégmásolatának, aláírási címpéldányainak és alapító okiratának becsatolására. Azt hogy minek és milyen jogszabályi alapon, az nem derült ki.
Ezzel csak az a gond, hogy ezen okiratok beszerzése idő és költség.

Az egyébként földhivatalokkal kapcsolatos általános tapasztalatom, hogy a jogszabályokra és más földhivatalok gyakorlatára történő hivatkozás teljesen meddő, így ha van mód fellebbezésre és bírósági felülvizsgálati eljárás indítására, mindíg meglépem, de ilyen esetekben (ill. az általad írt esetben is) az a bosszantó, hogy ha nem csinálod azt, amit jogszabálysértő módon "diktálnak", Te szívod meg, mert elhúzodik az ügyed, ill. pl. az Általad írt esetben akkor lehetne fellebbezni, ha határozatot hoznának a csekkes díjfizetés tilalmáról, de gondolom, ezt azert nem teszik meg.

L.F. # 2007.08.22. 16:10

Helló!

Meg tudnád esetleg írni, hogy melyik másik megyében fordult még elő ilyen eset?

Egyébként a földhivatalok működése is megérne egy misét, mert ahány, annyiféle gyakorlatot követnek... :(
(És itt most konkrétan nem a díjfizetésre gondolok.)

Egyjogász # 2007.08.22. 10:57

Hát, ha nagyon jogászkodni akarok, erről az a véleményem, hogy az 1987. évi XI. tv. olyan jogszabályt, hogy "földhivatali körlevél" nem ismer.

Azt végképp nem tudom, hogy egy körlevél hogyan írhatna elő bármit is kötelező erővel, nyilvánvalóan szembehelyezkedve egy törvénnyel.

Szóval szerintem a törvényre hivatkozva változatlanul kérjetek készpénz-átutalási megbízást, ha pedig nem adnak, írjátok bele a kérelembe, hogy a Hivatal törvénysértő eljárása miatt a díjfizetési kötelezettségnek a kérelem előterjesztésével egyidejűleg nem tudtatok eleget tenni.

De addig is, soron kívül egy levél az FVM illetékes főosztályának és írjátok le benne ezt a törvénysértést. Ezt azért tudom ajánlani, mivel egy másik megyei földhivatalnál is kitalált egy "helyi terminátor" egy hasonló baromságot, és hosszas könyörgésre sem változtattak rajta.
Aztán egy beadványra az illetékes minisztériumi főov. "összevonta a szemöldökét", a helyi kiskirálytól 8 napon belül jött a levél, hogy "tájékoztatjuk, hogy eddigi gyakorlatunkat felülvizsgáltuk", stb.

L.F. # 2007.08.22. 10:44

Kedves Kollégák!

Csupán a véleményetekre vagyok kíváncsi.

A B.-A.-Z. Megyei Földhivatal körlevélben megtiltotta, hogy a megyében lévő körzeti földhivataloknál készpénz átutalási megbízással, magyarul sárga csekken lehessen befizetni az eljárási igazgatási szolgáltatási díjat.

Indokolás kb. ez: az ügyvédek, ügyfelek nem megfelelően töltötték ki a csekkeket.

A vonatkozó tv. rendelkezései nem változtak, azaz:
"1996. évi LXXXV. törvény
32/E. § (2) A díjfizetési kötelezettség - ideértve a fellebbezés díját is - kizárólag az ingatlanügyi hatóságnál a kérelem előterjesztésével egyidejűleg a pénztárába történő készpénzbefizetéssel vagy az ingatlanügyi hatóság előirányzat-felhasználási keret számlája javára történő készpénz-átutalási megbízással, illetve átutalási megbízással teljesíthető. A díjnak a megyei földhivatal előirányzat-felhasználási keret számlája javára történő készpénz-átutalási megbízással, illetve átutalási megbízással történő megfizetése esetén a kérelem előterjesztésekor mellékelni kell a díj megfizetését igazoló okiratot vagy annak másolatát."

Szóval, ha nem akarok utalgatni és banki igazolásokat beszerezni, akkor kénytelen vagyok mindig a földhivatalokat járni, s ott jelentős időt eltölteni. (Az időtöltés még hagyján, de a bejárkálást már nehezebben tudom megoldani, mivel kerekesszékes mozgássérült vagyok...)
Vagy választható még az is, hogy beküldi az ember a kérelmet díjfizetés nélkül, s majd jön a hiánypótlási felszólítás a kitöltött csekkel. Ami azért kicsit kínos az ügyfelek előtt, az eljárás meghosszabodásáról meg ne is beszéljünk...

Hát, ennyi.

Üdv:

L.F.