Tartozás elévülés 5 év után létezik?


andrea722 # 2015.11.06. 15:21

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni:
férjem édesapja 2009 áprilisában elhunyt. 2015 júliusában kaptunk egy levelet egy követeléskezelő cégtől, hogy volt telefon tartozása, amelyet a szolgáltató 2010. június 21-én engedményezett a behajtó cég részére.Először is fogalmunk nem volt, hogy miről van szó, kértem, hogy tájékoztassanak bennünket, mint örökösöket, akin ezt be akarják hajtani. Először elévülésre hivatkoztunk, amire azt a választ kaptuk, hogy úgy látják, ez tényleg elévült.Azóta viszont sorozatosan telefonon illetve levélben keresnek és mindenáron azt akarják velem kimondatni, hogy ismerjem el a tartozást.Hogy ismerjek én el egy sok éve halott helyett egy tartozást, mondtam, hogy ismertessék el vele, ha tudják.
Én magyarázom, hogy ők hitelt érdemlően nem tudják bizonyítani, hogy a kötelezettet értesítették az engedményezésről-ami állítólag alapfeltétel-ezt nem is tehették, mert a halott ugye nem tudott átvenni semmilyen értesítést.Ezen kívül 2010 júniustól 2015 júliusig ( 5 év) szintén nem tettek semmi érdemlegeset, illetve bizonyíthatót a követelés behajtására. Nem tudnak átvett levelet felmutatni, viszont az elévülésről szóló 1959. évi IV. tv. 327.§ (1) bekezdésére hivatkoznak, hogy az elévülést az értesítés megszakítja.Ezen felül tájékoztatnak, hogy a végrehajtási eljárás elkerülése miatt egyezkedjünk.
Nekem ez gyanús, mert szerintem ez az ügy elévült, illetve a kötelezettet bizonyíthatóan nem értesítették. Jól gondolom,hogy hivatkozhatok a fentiekre vagy fizetnünk kell, mint örökösnek?
A választ köszönöm.

Márti71 # 2015.11.05. 12:40

Tisztelt Végrehajtó 1! A segitségét szeretném kérni, mint régebben írtam, volt egy tartozás amiről a közjegyző levelet küldött,ennek én ellentmondtam.A levélből nem derült ki kinek is tartozom egy OTP szám volt megadva azt hittem ez egy OTP tartozás, amit már rég kifizetem.Ma kaptam egy érdekes telefont felhivott egy férfi sem a nevét semmit nem árult el magáról, azt állitotta ,hogy a közjegyző kérte meg,hogy hívjon fel. Mint kiderült, ez egy AThelon tartozás ( amit szintén réges régen kifizetem)ill a céget több mint 5 éve fel is számolták.Az urral közöltem nincs tartozásom, erre felháborodott,hogy ez nem igaz minden ügyfélnek küldtek 2010. októberben egy ajánlott levelet( utána olvastam 23 ezer emberről van szó)Nagyon arrogáns volt, mikor közöltem vele, menni fogok a biróságra ill. hány emberrel csinálják ezt így 5-6 év után.Nekem itt valami sántitt.Mi a véleménye?lesz ebből per, bizonyitani nem igazán tudok sok mindent mert a befizetéseim már meg sincsenek hiszen több mint 7 évvel ezelőtt volt.

végrehajtó1 # 2015.10.21. 17:37

Ha úgy van ahogy írtad akkor nincs félni valód.

De nem a közjegyző hanem a járási biróság küld idézést ha perré alakul.

Ez esetben hivatkozz az elévülésre. Mindent az otp-nek kell bizonyítania.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.10.21. 15:43

Ha időben ellentmondtál, akkor a fizetési meghagyás perré alakul. Erről majd a közjegyző küld neked egy értesítést. Az OTP-nek kell majd a bíróságon bizonyítania, hogy a követelés nem évült el.

tusika1971 # 2015.10.21. 15:34

Tisztelt Végrehajtó 1 !

Tanácsát szeretném kérni,2005-ben vettem fel egy OTP személyi kölcsönt amit idejében ki is fizetem.2 hete kaptam egy ajánlott levelet egy Budapesti közjegyzőtől ,hogy 2008-ban nem számolták el a hitel birálati dijamat és ezért tartozok a banknak 17.000 ft.amit fizetés meghagyás ellenébe fizessek ki.Én erre a levélre ellentmondtam, mert 7 év alatt engem senki nem keresett,pedig havonta járom az OTP ott van a lakáshitelem folyószámlám stb.Van -e félni valóm,hogy az ellentmondásom ellenére birósági per vagy behajtás lesz ebből.

Köszönettel

prozia # 2015.10.14. 17:34

Tiszteletem!
A barátomat 2001-ben egy ismerőse megkérte, hogy vásároljon neki a nevére, hitelre autót és majd ő fizeti a részleteket. Nem fizette. El is vitték tőle az autót. A barátom (és a családja) elköltözött, de nem jelentkezett ki az állandó lakcíméről. 2004-ben egy közlekedési baleset miatt előzetes letartóztatásba került, ott kapta kézhez a bírósági végrehajtó levelét, ami ellen bírósághoz fordult. A bíróság nem tehetett mást, megállapította, hogy ő az adós, neki kell fizetni. Sajnos azt pontosan nem tudja, hogy a bírósági végzés mikor keletkezett, de az előzetes fogvatartásban azt átvette, és talán még egy végrehajtói papírt is. Kb. 2005-ben.

2014-ig ugyanaz az állandó lakcíme volt, de oda soha többet nem ment, az ingatlannak új tulajdonosa van. 2014 óta egyáltalán nincs állandó lakcíme. Volt egy bankszámlája, amire inkasszót rakott a végrehajtó kb. 2009-2010-ben, onnan pár forintot tudott levenni. A számlát megszüntette. Tehát: a legelső bírósági papírt kivéve soha egyetlen levelet nem vett át. Amíg volt állandó lakcíme, oda küldözgethetett a végrehajtó leveleket, legfeljebb nem kereste vagy ismeretlen jelzéssel visszakapta. Meddig húzódhat ez a végrehajtás? Mikor nyithat a barátom új bankszámlát annak veszélye nélkül, hogy rácsap a végrehajtó?

A törvényben olvasom: "(4) A végrehajtási jog elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja."
Ezt hogy kell érteni? Ha 5 évenként küld egy levelet a végrehajtó, vagy pl. lekéri az adós lakcímét, akkor újabb 5 évig él a végrehajtási jog? Nincs ennek egy végső határideje?

Elnézést, hogy nem tudtam pontos dátumokat írni, de a történtek nagyon megviselték a barátomat mentálisan, a papírjai pedig a hányattatásban elvesztek.

Nincsen olyan nyilvántartás, ahonnan - esetleg díj ellenében - le lehetne kérni, hogy valaki ellen folyamatban van-e bírósági végrehajtás?
Köszönettel várom a választ.

Doky1988 # 2015.10.11. 07:35

végrehajtó1

Értettem, köszönöm! ;)

Tanácstalan23 # 2015.10.10. 19:17

2015 10.09-én kaptam tértivevényes levelet a Budapest Banktól. Eddig nem jelentkeztek, kiderült, hogy 2010-ben kiskorú lányom az örökséggel együtt számunkra teljesen ismeretlen személyi hitelt örökölt. A hagyatéki eljárás során és után sem jelentkezett a bank a követelésével.
1 millió forintot követel a Budapest Bank jelenleg.
A tértivevényes levél a dátumok alapján 5 év után érkezett. Kérdésem, hogy a Budapest Bank által jogi úton továbbra is követelhető-e, végrehajtónak átadható-e a követelés vagy esetleg bíróságon peres eljárásban követelhet-e bármit?

Pici78 # 2015.10.10. 18:49

végrehajtó1

Így így... komolyan, mintha én írtam volna. Azzal az eltéréssel, hogy menjenek a sóhivatalba helyett menjenek a p...ba.

végrehajtó1 # 2015.10.10. 18:27

Illetve még annyi, hogy a tartozások mennyi év után évülnek el?

általában 5 év.
Kivélve távközlés 1 év) GÁZ VILLANY 2 Év.

Értem, és ha esetleg arra hivatkoznak, hogy ők már pedig küldtek levelet?

ne foglalkozz vele. ha nem tudja igazolni (tértis ajánlott levél) akkor mehet a só hivatalba.

Akkor ha ügyvédhez fordulok, hivatalosan lehet kérni tőlük olyat, hogy küldjenek arról igazolást, hogy én átvettem tőlük bármi levelet is?

Minek fizetsz ügyvédnek, Sok a pénzed?
Ne irogálj nekik semmit sem.Ebből mit nem értesz??

Doky1988 # 2015.10.10. 14:01

Illetve még annyi, hogy a tartozások mennyi év után évülnek el? Az ezerszázalék hogy banki tartozás, vagy egyéb ingatlan tartozás tuti, hogy nincs.Kezes sem volt sehol, ez is biztos még megtakarított pénze volt ígyis.

Doky1988 # 2015.10.10. 14:00

Kedves végrehajtó1!

Értem, és ha esetleg arra hivatkoznak, hogy ők már pedig küldtek levelet? Akkor ha ügyvédhez fordulok, hivatalosan lehet kérni tőlük olyat, hogy küldjenek arról igazolást, hogy én átvettem tőlük bármi levelet is? Úgyértem, hogy nem fogják tudni azt igazolni hogy én bármi levelet is átvettem tőlük mert nem.Viszont erről én társalogtam a közjegyzőnkkel, aki azt mondta, hogyha viszont hivatalból megkérik tőlük akkor kötelesek kiadni.Ugyebár közjegyzőnk jogász is egyben.Na már most ilyenkor mi tévő lehet lenni? Ügyvédemmel egyeztessek erről?

végrehajtó1 # 2015.10.09. 11:28

Doky1988

Semmit ne küldjél nekik.Ne kommunikálj velük. Ha fiz.meg.hagyást kérnek mondj ellent hogy elévült.

ha felhívnak nyomd ki vagy válts számot.

Pici78 # 2015.10.09. 10:02

Szerintem a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod a megkeresés. Ők persze ennek ellenkezőjét mondják. Nem szabad szóba állni velük.

Doky1988 # 2015.10.09. 03:45

Üdvözletem!

Kérdésem a következő lenne, nemtudom jó helyre tettem-e fel:
Édesanyám 7 éve elhunyt, pontosan 2008.Aug.14 -én.Tegnap este 8 és 9 óra között felhívott az EOS-Faktor Kft-től egy úr, hogy édesanyámat keresik.Na már most az EOS-Faktor ez egy követeléskezelő cég.Nekünk 7 éve megvolt a hagyatéki eljárásunk, semmi tartozása nem volt sehova akkor édesanyámnak.Na már most 7 éve mivel elhunyt így nem is lehet jelenleg sem.A cég bekérte a halotti anyakönyvi kivonatot, illetve a hagyatéki végzést.Na már most a hagyatéki végzéshez van-e egyáltalán közük? E-mailbe kérték be, az anyakönyvi kivonatot elküldtem.Na már most én mondtam nekik, hogy szivesen igazolom hogy a fia vagyok, azt mondták hogy ez nekik nem elég küldjem be a hagyatékit, addig nem árulhatnak el semmit, csak a törvényes örökösnek.Na már most vajon mi a jobb megoldás nekem jogilag, ha elküldöm nekik és úgymond valamit amit jelenleg nemtudok kikell fizetnem, vagy mivel nincsennek tisztába hivatalos úton módon arról, hogy én vagyok a törvényes örökös (mert hogy addig nem nyilatkozhatnak..), így addig tudom húzni, vagy valami megoldást találni ügyvéd által?

Köszönöm előre is!

Manoscka # 2015.10.07. 08:56

Kedves Tagok, hasonló kérdést láttam már feltéve, választ viszont nem.

Kaptam egy sima levelet az EOS-tól, miszerint az egyik telekommunikációs cégtől átvett tartozás áll fenn. Ennek az a rövid története, 2005-2008 táján elkellet költöznöm az albérletből, viszont az új albérletbe a szolgáltató nem vállalta az átkötést, így visszaadtam a bérbe adott eszközöket, amik a szolgáltatás üzemeltetéséhez szükségesek voltak, és ennyiben maradt a dolog.A levél szerint 2010. szeptemberében vették át a követelést. Ma fel hívtam a követelést kezelőt, hogy mit akarnak, hisz ez már egy lezárt ügy. a Hölgy arra hivatkozott, hogy 2014 előtti az eset nem évült el, bár én semmilyen értesítést nem kaptam ez idáig. Mivel a tartozást nem ismertem el, azt mondta, hogy akkor a panaszkezelőktől fognak keresni. Javaslat? megoldás?

Lily1015 # 2015.10.05. 01:55

Tisztelt Forumozok,

11 ev kuloneles es kuln haztartasban eles utan adtam be a valopert. Most a valoper soran azzal fenyeget, hogy a hazassagunk, azaz egyuttelesunk alatt, azaz 22-11 evvel ezelotti idoben minden altalam, a kozos bankszamlainkrol felvett penzt, mint lopast MOST fog egy vagyonjogi perben ervenyesiteni.
Kerdesem, 11-22 evvel ezelotti velt, de soha semmilen forumon be nem jelentett, sem irasbeli felszolitast meg nem tett kovetelese lehet-e, azaz ha lett is volna, az mar elevult, azaz birosagi uton mar nem ervenyesitheto?
Koszonom!

Sunny89 # 2015.09.29. 18:57

Tisztelt Fórumozók!
Barátnőm tartozását 2010.10.12-én átvette egy követeléskezelő cég,tehát 10.13-tól náluk ketyeg. Azóta hírt sem hallott felőlük egészen tegnapig (szept.28.). Ugyanis érkezett egy tértivevényes értesítése, amit nem tud átvenni, mert okt.20. után jön haza külföldről. A levelet elméletileg okt.12-ig tartják a postán, aztán visszaküldik. Nagyon necces a határidő, de esetleg esélye van-e az elévülésre? Válaszaitokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.28. 12:50

Buboka, hát válaszolj, hogy szerinted elévült. Ki tilthatná meg ezt neked? (Hogy aztán tényleg elévült-e, az egy másik kérdés.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.28. 12:47

új PTK csak az újonnan megkötött, azaz 2014.03.15 után kötött szerződésekre alkalmazható
Ebben a vonatkozásban igen.

buboka # 2015.09.28. 12:09

Tisztelt Válaszadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy az új Ptk. szerint egy sima felszólító levélnek - amit nem kellett aláírni - és 2000-2001-évről datálódó tartozásról szól milyen jogi következménye lehet, mert szerintem már rég elévült. Azt tudom, hogy változott a Ptk., csak - mivel nem vagyok ebben járatos - nem tudom, hogy én mit tehetek és mit nem, sőt már arra sem emlékszem igazán, hogy valós-e a követelés, mert eddig nem kaptam semmiféle tartozást követelő levelet, most meg egymást követően kettőt is.

További kellemes napot kívánok és a választ előre is köszönöm.

Benya23 # 2015.09.16. 20:29

Üdv Minden résztvevőnek!
Az új PTK szerint már nem elegendő egy felszólító levél, vagy tájékoztató levél az elévülés újraindításához.
Tehát az új PTK már inkább az adóst védi.
A kérdésem az lenne, hogy az új PTK csak az újonnan megkötött, azaz 2014.03.15 után kötött szerződésekre alkalmazható, vagy az az előtti szerződésekre is ezt kell alkalmazni?
köszi a választ

berkiren # 2015.09.02. 14:33

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy 2011-ben keletkezett tartozásra vonatkozóan az elévülés tekintetében a régi vagy az új Ptk szabályait kell alkalmazni?
Gondolok itt arra, hogy míg a régi ptk szerint az elévülés megszakításához elegendő volt A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás,
Az új Ptk szerint az elévülést megszakítja a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határzatot hozott.
Segítségüket előre is köszönöm.

Cirmella # 2015.08.31. 15:21

Tisztelt Fórumozók!

A mai napon kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, amelyben egy 2002-es "AVON" felé meglévő tartozásomból enengednek 20%-ot, amennyiben 2015.09.07-ig mgállapodást kötök. Az alap tartozás 2002.12.13.napján 2378,- Ft. Ez a mai nappal ha nem használom ki az engedményt akkor jelenleg 40.971,- Ft.

Szeretném megkérdezni, hogy mondhatom-e válaszul, hogy a tartozás elévült, mert ugyan levelet kapok, de semmi ajánlott, vagy bírósági, csak simán a postaládába bedobva, mellesleg a borítékon szereplő címen 4 éve nem lakom. (Csak a postás hozza utánam a jelenlegi címemre).

És milyen jogszabályra hivatkozhatok jelen esetben.

A segítséget előre is nagyon köszönöm.

Szép napot mindenkinek.

ismail # 2015.08.24. 09:44

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok.

2015 márciusában a 2014. Évi XL. Törvény (Elszámolási törvény) értelmében az Erste Bank Hungary Zrt. levélben értesítette édesanyámat, hogy az elszámolási törvény értelmében visszajár részére egy bizonyos összeg az autóhitele után.

A hitelszerződés 2010. szeptember 7-én végtörlesztéssel megszűnt, a gépjárművet pedig 2012-ben édesanyám eladta. A csavar a történetben, hogy édesanyám 2013-ban elhunyt, így a visszajáró összeget csak póthagyatéki eljárást követően vehetik fel az örökösök –mivel a gépjármű nem volt halála pillanatában a tulajdonában, így az a rendes akkori hagyatéki eljárásba nem is került bele. Az elszámolás miatti póthagyatéki eljárás 2015.09.10.-re lett kiírva, vagyis a kölcsönszerződés megszűnését követően 5 év 3 nap leteltével áll rendelkezésre minden papír a visszatérítés igényléséhez.

Kérdésem, hogy a bankkal szembeni követelés 5 éves elévülési ideje ez esetben is érvényesül, vagyis az örökösök már nem vehetik fel a hitelszerződés után járó visszatérítést, vagy a banki elszámolás esetében nincs ilyen elévülési idő?

Köszönöm válaszaitokat.