Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Tartozás elévülés 5 év után létezik?

Ciro # e-mail 2017.11.20. 09:46

Üdv uraim!

Lenne 1 kérdésem. A helyzet a következő hogy 2011ben júniusban megszakítottam az egyik telefonos (T-Com) társasággal előfizetésemet. Majd később az E-OS factor zrt- hez továbbították a behajtási kérelmüket. Ezek után felvettem a kapcsolatot az intézménnyel és egyeztettünk a részletfizetésben. Nekem akkor azt mondták hogy 3 csekket fognak kiküldeni és ezzel le tudhatom a tartozásomat. Elárulom az össze 2 * 28.672 ft ról és 1 * 28670 Ft ról szólt ! S most jön a legszebb. Befizettem a csekkeket. Elsőt November elején a másikat sikerült November végén és a harmadikat januárban.Az utolsó tehát 2012.01.06-án volt. Majd miután befizettem megnyugodtam végre ennek is vége. De a mai napon a másik nagy kedvenctől Dienes Árpád behajtó irodától kaptam egy levelet melyben az áll hogy az E-OS factor zrt-nek tartozom 60.000Ft. Felhívtam az E-OS ahol leginkábba rról tájékoztattak hoyg hangfelvétel így hangfelvétel úgy de a lényeges információ az volt hogy ÉN vagyok a hibás hogy nem fizettem be még egyszer 28670 Ft ot ! MIVAN????? kérdem én...Több mint 5 év telt el SEMMI hivatalos levél formájában nem értek el, nem jelezték hogy van még tartozásom ! Ezt hogy lehetséges? Mi ez ami itt történik??? Mit tehetek mert ezek a telefonos ügyintézők csak flegmáskodni tudnak és annyit mondani fizessen fizessen! én nem lopom a pénzt tényleg örülök hogy megélek. Tartozásom ami volt is rendeztem.Erre egy ilyen levelet kapok ahol családtagom,ismerősöm is rágörcsölve néz értetlenül mita akarnak ezek?! Nagyon szépen kérem ha tudnak valami érdemleges értelmes választ adni azt megköszönném vagy hogy mit tegyek ez ügyben! Mert szerintem ilyen nincs a világon hogy kifizetem azt amit kell majd TÖBB mint 5 év elteltével ilyennel jönnek ! Nagyon köszönöm előre is a választ !Remélem mihamarabb pozítivan tudok érvelni hogy NEM az Én hibámból történt mindez ! én megtettem amit lehetett! Fizettem!
Köszönettel ! Ciro

nonolet # e-mail 2017.11.15. 17:19

Marhaság a gyomroddal foglalkozni...

Foglalkozz azzal, hogy hibáztál, jogos a bünti.
Vagy ez nem zavar(t), vazze!

- -

A jó hír azonban az, hogy tudtommal a MÁV pótdíjak csak 1 évig hajthatók be.

Lásd: 1371/2007/EK rendelet 60. cikk (2) bek. szerint.
http://eur-lex.europa.eu/…HU/TXT/HTML/?…

(2) A szállítási szerződésből eredő egyéb kereseti jogok egy év alatt évülnek el.

Az elévülés kezdete pedig.

 1. az utasok szállítására vonatkozó esetben a menetjegy érvényessége lejártának a napja.

- -

Tehát, ha a menetjegy dátuma+1 év óta nem kerestek meg
a behajtás ügyében, akkor az már jó eséllyel elévült követelés.

Írj tehát egy válasz levelet, hogy

 • szerinted már rég elévült a tartozás
 • ha szerintük nem, akkor küldjék el az igazoló iratokat.

Esélyes, hogy nem küldenek semmit és békén hagynak.

Ha netán megküldik az iratokat,
akkor eldöntöd, hogy elévült-e...

Ha nem, mert bizonyíthatóan kerestek legalább évente 1X időközben, akkor kezdhetsz alkudozni, ami vagy bejön vagy nem.

Ha csak egy fizetési meghagyást küldenek (közjegyző által) akkor annak mondj ellent a határidőn belül, az elévülésre hivatkozva.

Wiza # e-mail 2017.11.15. 16:55

Sziasztok,
Az 5 évvel ezelőtti máv tartozást be tudják még hajtani?
Nem blicceltem, csak nem volt nálam a diák, ezért kérnek most 17 ezer forintot.
Arra van lehetőségem hogy ezt lefaragjam? Van rá esély hogy engednek belőle?
Már csak azért is mivel a 7 milliárd forintnyi tartozást 200 millióért vettek meg a mávtól, amitől enyhén szólva kifordul a gyomrom, persze ők a teljes összeget követelik.

Köszönöm

kovtomi # e-mail 2017.10.19. 23:17

Vadsuhanc

Ne haragudj, de nem értem mit nem értesz. Biztos én vagyok nehéz felfogású.

Vadsuhanc #   2017.10.19. 16:49

Én tovább nem találgatok miről van szó, mert szerintem ez nem minősül építési teleknek.

kovtomi # e-mail 2017.10.19. 16:38

gáz és áram

Vadsuhanc #   2017.10.19. 15:53

Azért elárulhatnád így sokadjára miről van szó mert nekem csak a gáz maradt.....

kovtomi # e-mail 2017.10.19. 15:38

Vadsuhanc

A 2017. évi LVII. törvény alapján díjmentesen lehet csatlakozni a közművekhez, de "A díjmentesség nem vonatkozik továbbá a víziközmű társulati tagok tagsági jogviszonyon alapuló fizetési kötelezettségeire, így kifejezetten a víziközmű társulati érdekeltségi hozzájárulásra sem." Itt viszont nem a vízről és csatornáról van szó. Azzal nem vagyok tisztában, hogy a közműfejlesztés után kinek a tulajdonába kerül a közmű. Feltételezem, hogy a közműszolgáltatóéba, és nem marad a társulásé. Ha a szolgáltató a törvény szerint nem kérhet pénzt a csatlakozásért, attól még a közművet fejlesztő társulásnak lehet jogos követelése?

Vadsuhanc #   2017.10.19. 14:27

kovtomi

A csatornában jobban tudtam volna segíteni azt végig csináltam sikerrel.

Én most is azt mondom, hogy KBS válasza a helytálló. Akkor kell fizetni, ha a csatlakozás megtörtént. Véleményem szerint tehát az ingatlan eladásakor a vevővel kell megegyezned arról, hogy ki fizeti ennek költségeit illetve, ha úgy gondolod ennek költségeivel csökkented a vételárat.

A szolgáltatókat nem érdekli ki fizet, ha a rákötés megtörtént. Azért hozzáteszem a vevő is lehetne kreatívabb megtudva azt, hogy, ha így veszi meg az ingatlant terheli-e Őt költség visszamenőleg.

Szerintem nem.

kovtomi # e-mail 2017.10.19. 14:11

Akkor megpróbálom pontosítani. Volt egy közműfejlesztés, ami a telkünket is érintette, és 10 éve befejeződött. Két közműtársulást hoztak létre az érintett telektulajdonosok (?). Az egyiket a víz, csatornára, a másikat a villany, gáz, út, telefonkábelre. Apám intézte akkoriban ezeket a dolgokat, mint a telek akkori résztulajdonosa, de ő már sajnos nem él. A víz, csatornával kapcsolatban megvan az igazolás, hogy a közműfejlesztési hozzájárulás be lett fizetve, de a többi közművel kapcsolatban nincs, és a közműtársulás illetékese szerint nem lett befizetve. A telekre semmilyen közmű nincs bekötve, de van kiállás az utcán mindegyikhez (tudtommal). A telket el akarom adni, és a vevő szeretné tudni, hogy kell-e fizetnie a közművek bekötéséért. Két dolgot szeretnék megtudni. Az egyik az, hogy a vevőnek kell-e a közműtársulás engedélyét kérni a közművekhez való csatlakozásra, vagy az a szolgáltató tulajdona? A másik kérdés az, hogy 10 év után követelheti-e a közműtársulás tőlem, vagy az új tulajdonostól a közműfejlesztési hozzájárulást, ha 10 évig ezt nem tette meg?

Vadsuhanc #   2017.10.19. 08:11

kovtomi

Pontosítanád miről van szó?

Pontosítás nélkül az alapkérdésere egyébként KBS szerintem megadta a választ azzal egyetértek.

Burn Out # e-mail 2017.10.18. 23:40

ha nem évült el, akkor követelheti. az általad belinkelt dolognak nincs olyan visszaható hatálya, mint amire Te számítasz.

kovtomi # e-mail 2017.10.18. 23:10

Valaki hozzáértőnek van esetleg véleménye a dologról?

kovtomi # e-mail 2017.10.18. 14:17
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.18. 11:18

Ez egy tévedés. Még azt se mondhatnám, hogy közkeletű.
(Nem mindig kell ám a propagandát egy az egyben elhinni. Akkor se, ha kormánypropaganda.)

www.kbs-ugyved.hu

kovtomi # e-mail 2017.10.18. 10:45

Egy 2017 júliusi kormányrendelet szerint igyenessé vált a közműcsatlakozás. Követelhet ennek ellenére tőlem vagy az új tulajdonostól bármit is 10 év után a közműtársulás? Azt sem tudom, hogy a hálózat ilyenkor a szolgáltatók tulajdonába kerül-e, vagy a közműtársulásé marad?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.18. 09:59

Ja, hogy te jobban tudod. Akkor tessék, válaszolj helyettünk máskor is.

www.kbs-ugyved.hu

F. Laca # e-mail 2017.10.18. 08:07

Bocsika, de általában van egy olyasmi jogi fogalom, hogy közmű-fejlesztés! És véle közmű fejlezstési hozzájárulás! Ha egy utcába bármit bevezetnek, avagy már meglévőt nagyobbra cserélnek - s annak akármilyen költsége van, azt akkor bizony minden ingatlan tulajdonosától követelhetik!
Nálunk pl. a telken az utcában megépített szennyvíz-elvezető csatornába telkenként az 50 ezret mindenkinek simán bele kellett perkálnia.
(Az, hogy az ember utána az adójából visszaigényli, az megint másik dolog) De ilyen sajnos létezik!
Én csekken befizettem - aztán - az SZJA-ból simán visszaigényeltem.
Az összeget meg is kaptam.
A csatorna tehát ott van, ám én nem vagyok rákötve!
A vízvezeték vagy a gázcső - az megint másféle téma!
A vízvezetékbe a hozzájárulást még a telek előző tulajdonosa fizette be, bár a Vízművek az ingatlan adás-vétele után (s amikor mi ráköttettük a telket) nálam is próbálkozott, de én elhajtottam őket.
A kiépült földgáz-alapvezetékbe viszont NEM FIZETTEM be (mert kötelező nem volt!)
Viszont ha netán egyszer gázt szeretnék bevezetni a telkemre, akkor utólag mégis be kellene fizetnem. Ha azonban eladom a telkemet, és már az új tulajdonos szeretne becsatlakozni, akkor bizony neki kell majd eme hozzájárulást fizetnie!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.18. 07:20

Be sincs kötve a telek? Akkor nincs minek elévülnie. Majd eztán válik esedékessé.

www.kbs-ugyved.hu

kovtomi # e-mail 2017.10.17. 23:41

Tisztelt fórumozók!

Azon a településrészen, ahol építési telkem is található, egy közműtársulás 15 éve megkezdte a közművek kiépítését, ami 10 éve be is fejeződött. Emlékeim szerint minden kötelezettségemet megfizettem annak idején, de ezt dokumentumokkal sajnos igazolni már nem tudom. A telket most értékesíteni szeretném, de a társulás nem hajlandó igazolni, hogy nincs tartozásom, holott ha volt is, ezt 10 éve nem próbálta behajtani. Kérdésem az lenne, hogy ez az állítólagos tartozás elévült-e, illetve megtagadhatják-e az új tulajdonostól a közműcsatlakozást az állítólagos tartozás következtében.

Üdv:

Tamás

nonolet # e-mail 2017.09.28. 20:10

Vagy ki tudja... mi lesz belőle, ha megteszi.

ObudaFan # e-mail 2017.09.28. 16:24

pl. követhet az utcán egy "Adós fizess" táblával.

Te meg eldöntheted, hogy
tűröd a zaklatást egy életen át

VAgy indít egy személyiségi jogi pert a hitelezője ellen és párszázezer forint sérelemdíjat behajt tőle ezért az unortodox és jogellenes módszerért.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nonolet # e-mail 2017.09.28. 16:17

Nika92

Tévedésben élsz!

Az idő múlása NEM szünteti meg a tartozásod.

 • a meg nem fizetett jogos díjakkal
 • a kamatokkal és
 • a behajtási költséggel tartozol

Örökkön-örökké.

Ezért azokat becsületes emberként
illik is megfizetni, mégpedig: ÖNKÉNT!
Különben oda a becsületed, kevés pénzért...

-

Más kérdés, hogy a törvény azzal sújtja

 • az olyan lusta hitelezőt
 • aki nem sürgeti a pénzét!

hogy elévülési időt ad meg ...

Ami csak azt jeleneti, hogy

 • az elvülési idő után
 • az állam erejével vagyis végrehajtás útján
 • többé nem tudja hitelező behajtani
 • az adóstól a tartozást...

Azaz a hitelező nem fordulhat az államhoz,
azzal, hogy
"állam hajtsd be nekem a tartozást,
mert
az adósom nem fizet, hiába követelem"

DE!!! ettől még a tartozás+járulékai fennállnak.

Azt a hitelező bármikor követelheti tőled
és be is hajthatja, ha képes rá önerőből,
azaz állam segítsége nélkül is.

pl. követhet az utcán egy "Adós fizess" táblával.

Te meg eldöntheted, hogy

 • tűröd a zaklatást egy életen át

vagy

 • önként megfizeted a tartozásod

Persze ilyen kis összegnél a hitelező
vélhetően nem fog tartósan zaklatni.

Így megúszható a fennálló tartozás megfizetése.

Csak a becsület úszik el...
Most éppen 52 ezer Ft-ért.

Hát nem tartod sokra a becsületed, az tény.

ObudaFan # e-mail 2017.09.28. 15:47

Ha a MAgyaro Országos Közjegyzői Kamarától leveled érkezik, feltétlenül vedd át, és 15 napos határidőben nem a MOKK, hanem az eljáró közjegyző felé, ajánlott levélben élj ellentmondással és abban hivatkozz az elévülésre.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

drbjozsef # e-mail 2017.09.28. 15:15

Nem törlik.
De ha elévült, nem tudják behajtani.
Néha lehet, hogy kapsz levelet, vagy felhívnak, de csak az elévülésre kell hivatkozni, viszonthallásra.