Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Tartozás elévülés 5 év után létezik?

ObudaFan # e-mail 2017.05.24. 22:42

Judith123

Ami ebből nem évült el, azt rá lehet terhelni. A tartásdíj nagy valószínűséggel elévült, a törlesztők az elmúlt 5 évnél régebbről valószínűleg megintcsak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2017.05.24. 22:38

Jogosnak jogos. Hogy elévült-e, azt pedig nem lehet ebből megmondani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

éva445 # e-mail 2017.05.24. 21:44

Üdvözlöm. Férjemmel közösen felvettünk lakásvásárlásra egy hitelt a helyi önkormányzattól.Fizettük,de elváltunk én abban a hiszemben voltam,hogy ki lett fizetve.Most 2017-ben jelezte az önkormányzat,hogy nem és kérik rengeteg kamattal együtt.A hitel lejárata 2006-ban volt.Én eddig az évig semmilyen jelzést nem kaptam hogy nincs rendezve,de a volt férjem állítólag igen. Arra hivatkoznak hogy én fizessek mert ők nem tudták,hogy mi elváltunk és a fele részben a hitel engem terhel.Valóban jogos a követelés?köszönöm előre is a válaszát

Judith123 # e-mail 2017.05.13. 22:17

Koszonom szepen a valaszokat! Oszinten szolva egy hagyateki targyalas elott allunk En es a testverem. Szuleim 25 eve elvaltak es edesapam aki par honapja elhunyt hitelre vett egy hazat az uj elettarsaval akivel 2009-ben megszunt az eletarsi viszonyuk. 3 gyerek szuletett es apukam lemondott a javukra az osszes ingosagrol. Az ingatlan ra eso 50%-arol is lemondott de ezt nem jegyeztek be mivel szocpol volt a hazon...az elettars 2009 ota az uj ferjevel el az ingatlanba amire kb. 2 millio forint erteku gyerektartas koveteles lett raterhelve. Edesapamnak semmi mas vagyona nem volt es nem tudtak ezt a tartozast rajta behajtani ezert az elettars visszavonta a kovetelest. Apukam 2009-ben kikoltozott az ingatlanbol es azota a volt elettars es ferje elnek benne. Legutobb azt mondta nekunk a volt elettars hogy mivel o fizeti a hitelt 2009 ota - es apukam meg mindig 50%-ban tulajdonos - 'tartozaskent' ra fogja terheltetni az osszeget apukam reszere! Ez lehetseges? Egy 25-30 millios ingatlanrol van szo es amiota edesapam elhunyt csak azt haljuk hogy mi csak adosagokat fogunk orokolni (hitel, gyerektartas...etc)
Koszonettel, Judith

ObudaFan # e-mail 2017.05.13. 14:53

Kerdesem az lenne hogy ha erkezik egy level a vegrehajtotol miszerint nincs lefoglalhato vagyontargy az egyben meg is szuntetheti a tartozast egy bizonyos idon belul?

Ha ilyen jön, és nem akarod, hogy elévüljön a követelés, kérni kell a végrehajtás folytatását.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.13. 13:55

Már hogyne lenne foglalható vagyontárgy!

www.kbs-ugyved.hu

Judith123 # e-mail 2017.05.12. 23:14

Koszonom a gyors valaszt Kedves Jozsef.
Mivel az adosnak nem volt lefoglalhato vagyona amit a vegrehajto hivatalos levelben is megerosit, ezert a felperes visszavonta a koveteleset mivel az egyetlen ingatlan amire a tartozast ra lehetett terhelni a felperes tulajdonaban van 50%-ban. De valami oknal fogva megis ott van a tulajdoni lapon...
Kerdesem az lenne hogy ha erkezik egy level a vegrehajtotol miszerint nincs lefoglalhato vagyontargy az egyben meg is szuntetheti a tartozast egy bizonyos idon belul?
Koszonettel, Judith

drbjozsef # e-mail 2017.05.12. 19:29

Judith,

persze, az örökös az elhunyt vagyonát is, és tartozásait is örökli.

Ha meg be van jegyezve a terhelés az ingatlanra, akkor meg pláne, hiszen az nem szűnik meg a tulajdonos halálával.

Ha a jogutód örökös nem fizeti ki, végrehajthatják az ingatlanon, akár el is árverezhetik.

Judith123 # e-mail 2017.05.12. 18:14

Udvozlom. 2010-ben Ingatlanra raterhelt gyerektartas tartozast lehet orokolni az 'ados' halala utan?

Freee83 # e-mail 2017.05.05. 04:50

Udvozlöm.Egy altalanos kerdest szeretnek feltenni.Ha nekem van egy elèvült hitelem, bàr jogilag màr nem behajthatò,de az összeg az kamatozik tovabb vagy megszűnik vmikor? Elèvült hitel utan KHR listan maradok èletem vegèig?Köszönöm vàlaszàt.

Vadsuhanc #   2017.05.03. 19:51

Tisztelt Adika96 !

Szeretném javasolni - jogilag hozzá nem értőként - hogy ha lesz idő a hagyatéki végzésben szereplő tartozás vonatkozásában keletkezett iratokat kérje ki a megjelölt eljárásokban.

A kezesre nem azok a szabályok vonatkoznak mint az adóstársra vagy jogutódra, mivel a kezesség mögöttes felelősség vállalása járulékos mellékkötelezettség.

Az eltelt - közel húsz év - sok kérdést felvett, amelyeknek utána kell járni, mert én azt sem tartom kizártnak, hogy az a tartozás már régen ki lett fizetve.

drbjozsef # e-mail 2017.05.03. 17:59

Azért annyit tegyünk hozzá, hogy vannak olyan végrehajtási cselekmények, amelyek megszakítják az elévülést, de az adós nem feltétlenül értesül róluk. Egyszóval az adós tudta nélkül is megszakadhatott az elévülés (ahogy azt sem kell bizonyítaniuk, hogy _megkaptad_ a levelet - nekik elég a kézbesítési vélelem is)

pazs #   2017.05.03. 15:19

Az bizonyít, aki állít: azaz ők, hogy az elévülés megszakadt (azaz küldtek levelet vagy volt végrehajtási cselekmény).

Adika96 # e-mail 2017.05.03. 14:44

ObudaFan

Koszonom a valaszt, akkor en is jol ertelmeztem.

Es ha barmi problemam lenne belole, hogy tudom bizonyitani, hogy marpedig en nem kaptam semmilyen levelet? :) Vagy azt nekik kell bizonyitani, hogy igen is kaptam?

ObudaFan # e-mail 2017.05.03. 13:39

Adika96

Itt is van elévülési idő, főszabály szerint 5 év, de ezt még valószínűleg minden felszólító levél megszakítja.
(Ha esetleg közjegyzői okiratba volt foglalva, akkor mondjuk nem.)
Az örökrészeddel felelsz. Ha azt felajánlod a banknak, akkor elvileg nem is nőhetnek a költségeid.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Adika96 # e-mail 2017.05.03. 12:24

Udvozlet!

Olyan ugyem lenne, hogy:

1996 Juniusaban edesapam kezesseget vallalt egy szemelynek, aki valoszinuleg nem fizette, igy most a csaladi hazunkon van, a sok sok ev kamataval.

Nagyon reg nem jott egy level se, el is lett felejtve az egesz, de 2016 Decembereben edesapam elhunyt. Mi, a gyerekei megorokultuk a hazat, es akkor derult ki, hogy mennyi tartozas van rajta. Edesanyam orok eletere haszonelvezo.

Tartozasrol szolo papirt nem kaptunk nagyon reg, csak a kozjegyzo olvasta fel a hagyateki targyalason.

Azt olvastam, hogy azzal a resszel felelek, amit orokoltem.
Tehat most mondok egy szamot, egy millio. Ha barmi fizetesi kotelezetsegre szolit fel a bank, maximum azt elveszik, es a banke lesz. A kerdesem az lenne, hogy ezt jol ertelmezem? Valamint, itt lehet elevulisi ido?

kálmix # e-mail 2017.04.30. 22:33

Konkrét eset:Végrehajtás elött alándékba kaptam valamit,de lehet hogy volt "olyan"ami már végrehajtás alatt volt,aztán az ajándékozó közeli hozzátartozóm elhalálozott.Ajándékozás után eltelt több mint öt év.Hozzátartozóm halála után még nem telt el öt év.Örökséget visszautasítottam.Amit ajándékba kaptam már szerintem nem az örökségem része,mert ugye már nem vagyok örökös.egyenlőre nem követel senki semmit.

kálmix # e-mail 2017.04.30. 21:25

Jóestét kívánok!Nem találtam erről semmit a neten,van elévülési ideje a fedezetelvonásnak és ha igen mennyi?Esetleg ha a hitelező előjönne az elévülési idő után azzal az indokkal hogy nem tudott róla,csak most jutott a tudomására,ilyenkor bekövetkezik az elévülés nyugvása a javára?Köszönöm.

korrekt54 # e-mail 2017.04.18. 12:36

Köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # e-mail 2017.04.18. 10:47

"Hivatkozhat -e arra, hogy az édesanyja beteg volt, már nem volt beszámítható állapotban, és nem adta át a levelet ?”"

Igen, miért ne, bármire hivatkozhat - de ez nem számít. Átvettnek minősül, eséllyel nem tudja megdönteni a kézbesítési vélelmet.

"Mi van akkor, ha a bíróságon azt mondja, hogy kifizette már, de 8 év után már nincs meg a csekkje.”"

Bizonyítani annak kell, aki állít. Úgyhogy erre hivatkozni is értelmetlen. Arra lehet, hogy a követelés elévült, meg fogják vizsgálni. A leírás kevés, akár el is évülhetett, de inkább nem, mint igen. Ha levelek mentek, végrehajtás volt, engedményezés volt, akkor ezek mind megszakíthatták az elévülést.

És akkor majd a perköltségeket is ő fizetni.

korrekt54 # e-mail 2017.04.18. 09:57

Ismerősöm 8 évvel ezelőtt banki kölcsönt vett fel. Nem fizetett, zűrös időket élt, tartozott fűnek fának. Azóta rendeződött az élete, de most sorra jönnek a felszólítások, hogy fizessen. Hol adósságkezelőtől, hogy behajtótól, akiknek átadták az adatait. Jelenleg az egyik tartozását levonták a fizetéséből, ez a 8 évvel ezelőtti tartozása. Értesítőt, fizetési felszólítást csak az édesanyja vett át a nevére, de nem rendelkezett hivatalos meghatalmazással, és azóta már meg is halt.
Hivatkozhat -e arra, hogy az édesanyja beteg volt, már nem volt beszámítható állapotban, és nem adta át a levelet ?
Mára már rendesen feldagadt kamatokkal együtt az anno kölcsönként felvett pénz!
Mi van akkor, ha a bíróságon azt mondja, hogy kifizette már, de 8 év után már nincs meg a csekkje.

drbjozsef # e-mail 2017.04.18. 09:31

Csak nekem rémlik olyan, hogy van bank, amelyiknek benne van az ÁSZF-jében, hogy ha egy adott illetőnek több számláját is vezetik, és valamelyiken tartozás van, akkor azt a másik szmlájáról/számláiról levonhatják?

Régen biztos volt ilyen, emlékszem ilyen kérdésre. Most nem tudom hogy van, de ha számlanyitáskor aláírja valaki (hogy jó alaposan elolvasta az ezer oldalaas apróbetűs ÁSZF-et), akkor simán lehet, hogy a bank leszed az egyik számláról, hogy kiegyenlítse a másikat.

A legegyszerűbb megnézni a bank szabályait, vagy megkérdezni tőlük.

A Kérdező vol.2 # e-mail 2017.04.17. 13:46

Köszönöm. :)

ObudaFan # e-mail 2017.04.17. 08:26

Végrehajtható határozat nélkül nem fogják letiltani az új számlád.
Az új Ptk. pedig nem alkalmazható erre az esetre.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

A Kérdező vol.2 # e-mail 2017.04.16. 20:54

Igen, nem mindegy, csak sajnos nem emlékszem tisztán rá.
Le tudom ellenőrizni, de ahhoz "haza" kell mennem, az eredeti címemről elhozni ezeket.(Ez meg is fog történni nemsokára)
Tegyük fel megvan az 5 év. Ellenben nem tudhatom más címemre küldtek-e bármit. Amiről tudok az a "4-5 éves" információ, a szülői házhoz jött levelek.
Hogy esetleg HA az azutáni albérlet címét még "jókislány" módjára meg is adtam-erre sajnos nem emlékszem- azokat már nem vehettem át és nem is láthattam amik oda érkeztek.