Átutalás tárgya pénzmosás


Karosult2017 # 2017.11.24. 17:05

Vásárolni szerettem volna bitcoint a Localbitcoins-os egy laci06 nevű felhasználótól aki ezeket az adatokat adta meg átutaláshoz : Horváth László, 11600006-00000000-58810839, Erste bank.

Amikor indítottam volna az átutalást, a netbankomat letiltották és hívtak a bankból, hogy vizsgálat indul, mert ez a számlaszám valamilyen listán van.

Más is járt már így ? Mi lett a vége ?

Macsek # 2008.05.14. 14:11

Adam,
a bank, ahogy be is kopiztad a törvény szövegét, nem az utalás tárgyáról köteles érdeklődnie nálad, hanem a "megbízás tárgyá"ról. Megbízás tárgya: ki, befizetés, UTALÁS, csekkeladás, valutaváltás, stb, stb. Tehát az ügylet tipusát köteles csak a bank visszakereshető módon tárolni, azt hogy kinek utalsz és mért, nem fogják megkérdezni.


macsek

Adam291 # 2008.03.27. 17:42

Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy ez alapján a törvény alapján minden esetben meg kell a banknak kérdeznie hogy miért utalok, mi az utalás tárgya vagy csak 3,6 milla fölött? Ki hogy értelmezi?
Részlet a 2007. CXXXVI-os törvényből:

  1. ügyleti megbízás: az ügyfél és a szolgáltató között a szolgáltató tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződéssel létrejött eseti jogviszony;

9. § (1) A szolgáltató a 6. § (1) bekezdésében meghatározott esetben az üzleti kapcsolatra és az ügyleti megbízásra vonatkozóan köteles rögzíteni:

  1. üzleti kapcsolat esetén a szerződés típusát, tárgyát és időtartamát,
  2. ügyleti megbízás esetén a megbízás tárgyát és összegét.

6. § (1) A szolgáltató az ügyfél-átvilágítást köteles alkalmazni:

  1. az üzleti kapcsolat létesítésekor;
  2. a 17. §-ban meghatározottak kivételével a hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor;
  3. pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény vagy körülmény felmerülése esetén, ha az a)-b) pontban meghatározottak szerint átvilágításra még nem került sor;
  4. ha a korábban rögzített ügyfélazonosító adatok valódiságával vagy megfelelőségével kapcsolatban kétség merül fel.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott átvilágítási kötelezettség kiterjed az egymással ténylegesen összefüggő, több ügyleti megbízásra, ha ezek együttes értéke eléri a hárommillió-hatszázezer forintot. Ebben az esetben az átvilágítást azon ügyleti megbízás elfogadásakor kell végrehajtani, amellyel az ügyleti megbízások együttes értéke eléri a hárommillió-hatszázezer forintot.

Elére is köszönöm.