segítség kérés


nandy # 2008.09.01. 00:09

Elévülési időn belül bármikor lehet az adóbevallást módosítani (kivéve, ha az ellenőrzés megkezdődött). Ekkor önellenőrzési pótlékot kell fizetni, ami a késedelmi pótlék fele.

nandy # 2008.09.01. 00:08

A bevallás és az adó megfizetésének időpontja tárgyévet követő év május 20. napja. Ha a bevallásban nem szerepel a bérbeadásból származó jövedelem adója (+eho), akkor mulasztási bírságra számíthat + késedelmi pótlékra.

A magánszemélynek (ha a kifizető nem vonta le tőle, vagy nem kifizető a bérbevevő) negyedévente kell előleget fizetnie. Ha az előleget nem fizeti időben, akkor késedelmi pótlékra számíthat.

monalisa1 # 2008.08.30. 14:39

Meg kellene kérdezni az illetékes adóhivatal ügyfélszolgálatát - általános tájékozódás, egyenlőre konkrétumok nélkül -, hogy az egy év alatt mi tartozik "utólagos" bevallásnak és esetlegesen mi aktuálisnak, mert a szja bevallást csak jövő év május 20-ig kell megtenni és az adót addig be is fizetni. (Valószínűleg lesz majd némi adóbüntetést stb., de elképzelhető, hogy nem a teljes 12 hónapra vonatkozóan.)

A utólagos befizetésre esetlegesen lehet kérni részletfizetést.

Aztán amikor ez megvan, akkor lehet azzal a fizetési meghagyással a bírósághoz fordulni, de hogy az egyáltalán megindítható legyen, kell tudni az ex lakók állandó lakcímét, illetőleg a jelenlegi tartózkodási helyét - ahová a bíróság a hivatalos levelet küldheti -, ennek hiányában...

Én mindkettőjük részére megküldeném külön is a fiz.meghagyást, hiszen a tartozás egyetemleges - valamelyikőjükön majd csak behajtható lesz.

norbi_ # 2008.08.30. 09:26

Kedves monalisa!

A rezsi kérdése tisztázott mindenről tételes kimutatást csináltunk. Tehát minden adott lenne hogy fizessenek. De azzal már hogy igy tudom hogy lehet utólag is bevallást csinálni igy már könnyebb valamivel. Köszönöm válaszát:)

monalisa1 # 2008.08.29. 21:54

Szerintem előbb azt kell tisztázni, hogy mi értendő "rezsi tartozás" címszó alatt. Mert lehet bár egy lakás kiadva, de az önmagában is termel olyan költségeket, melyeket mindenkor a tulajdonos köteles fizetni.

Az albérleti díjba értendő: a bérlemény használatáért kialkudott havi x összeg, ezen felül az órával mérhető víz-, gáz- és villanyfogyasztás, valamint a tv díj., esetleg vezetékes telefon esetében a beszélgetések díja.

Mert a lakás "termeli": esetleges fütési átalány (= távfűtés), aztán társasház esetében közös költség, netán a liftdíj, továbbá a kommunális adó ( szemétdíj), a lakásbiztosítás, mert állhat a lakás akár üresen is, ezek akkor is költségek a tulajdonosnak.

Az más kérdés, hogy a bérbeadáskori szerződésen ezekből mit tud a bérbeadóra átpasszolni.

Adóbevallást utólag is lehet tenni...

És ha igen, akkor már lehet a bérlőkkel szemben a bíróságon fizetési meghagyást kezdeményezni, végső esetben a végrehajtás.

Monalisa
laikus hozzászóló

norbi_ # 2008.08.29. 19:33

Tisztelt szakértő úr!

A következőben szeretném a segitségét kérni!

Anyósom egy éve kiadta a lakásukat egy fiatal pár számára hozzáteszem sajnos ezt nem túl törvényesen ugyan szerződés iródott de ez az apeh felé nem lett jelezve.A fő probléma az hogy a pár férfi tagja hónapokkal ezelőtt elhagyta a lakást és utánna csak a hölgy maradt. Sikeresen felhalmozott 366 e Ft rezsi tartozást amit szeretnénk megkapni tőlük. Többszöri egyeztetés után sem jutottunk velük dülőre és nem tudom hova fordulhatok ilyen kérdéssel és felénk milyen következményei lesznek?

Maradok tisztelettel: Seres Norbert

ogbegb # 2008.08.18. 19:09

Sajnos nem találtam megfelelő témát/topicot a helyzetem orvoslásárára.

Tisztelt jogászok,jogtudók!

Egy problémámra szeretnék megoldást találni.Minap az egyik SPAR üzletben,ahol lehet euróval fizetni,megpró­báltam 4 sört venni,oly módon,hogy szerettem volna mind a négy sört külön-külön fizetni,mindegyiket 50euróval.Erre a pénztáros hölgy mondta,hogy nem lehet csak ha a 4sört egy címlettel,egy 50euróssal fizetem.Mondtam, hogy nekem ez nem megfelelő külön szeretném fizetni.Felaján­lottam azt is,hogy akkor 4szer egymás után bejövök az üzletbe és egyesével megveszem a sört.Az üzletvezető is kijött,vele sem jutottam dűlőre.Arra hivatkoztak,hogy ez nem pénzbeváltó.(Én nem pénzt akartam váltani,hanem sört venni).
Mit tehetek ilyenkor?

Előre köszönöm a válaszukat.