Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


solarenqu # 2012.06.06. 16:52

Sziasztok!

Olyat szeretnek kerdezni, hogy abban az esetben mit tudunk csinalni ha meg nem volt meg a hagyateki, viszont dijfizetessel hatalyban tartottuk a kotelezo biztositast, ez azonban elcsuszott nem fizettuk be es mar a 60 napos turelmi ido is lejart... nem tudtam meg beszelni a biztositoval de gondolom hogy felbontottak mar a szerzodest... uj szerzodest addig nem tudunk kotni amig nincs meg a hagyateki azt meg surgetni nem tudjuk.. mit tudunk tenni?
koszi!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.06. 17:42

:) A biztosítót kell megkérdezni. Ha levelet küldött, onnantól kezdve 30 napig tovább él a biztosítás.

monalisa1 # 2012.06.06. 18:22

Mivel az autó a forgalomból nem volt kivonva (még ideiglenesen sem), az elmaradt biztosítást be fog kelleni fizetni.

L.Kitti # 2013.06.01. 14:40

Tisztelt Szakértőség!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy édesapám nevén lévő autót kivontuk 2012. decemberében a forgalomból. Január végén édesapám meghalt. Márciusban pedig lejárt az autó műszaki vizsgája.
A személygépjárművet júniusban automatikusan visszahelyezik a forgalomba.
Kérdéseim a következők: Hogyan tudok műszaki vizsgát csináltatni az autóra, ha hagyatéki tárgyalás még nem volt és előreláthatóan szeptemberig nem is lesz? (és nincsen semmilyen felhatalmazásom édesapámtól)
Ha valahogy lehetséges a vizsga, akkor milyen okmányokra van szükségem hozzá?
Édesapám nevén, mehet e tovább a biztosítás?
Illetve, hagyatéki tárgyalás után, ha a nevemre kerül az autó, a hagyatéki illetéken kívül, kell e újra műszaki vizsgát csináltatni az autóra (ami már az én nevemre kerül) és be kell e fizetni újra a negyedéves biztosítást?
Válaszát előre is köszönöm!

laci11 # 2013.07.29. 14:30

Tisztelt Szakértők!

Egy ismerősöm testvére meghalt. Kiskorú gyerekei örökölték az autóját. Az autót nem íratták át. Felszólítást kaptak, hogy az autót ki fogják vonni a forgalomból, mivel az átíratás nem történt meg. Az autó műszaki hibás, nem üzemel.
Azt szeretném kérdezni, hogy az autó kivonható-e véglegesen a forgalomból átíratás nélkül.

Köszönettel
Laci11

monalisa1 # 2013.07.30. 09:42

Mivel az autó javítása valószínűleg többe kerülne mint maga az értéke, csak pluszköltség lett volna az átíratás plusz a műszaki vizsga - aztán mehet a bontóba...

Indítsátok meg a végleges kivonás eljárását.

----
  • laikus hozzászóló
bettianyu # 2013.09.05. 09:37

Arról szeretnék felvilágosítást,hogy a gyerekeim az édesapjuk után örököltek egy ingatlant,haszonélvezeti joggal terhelve.Időközben a haszonélvező meghalt,kit illet a lakásban található ingósága,más vagyona nem volt.a számláján lévő pénze?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.05. 10:13

Kinek a pénze? Kinek az ingósága? És hogy jön az egész az örökölt autó használatához? (L. a rovat címét.)

monalisa1 # 2013.09.13. 11:15

Írjon pár sort az elhalálozás helye szerinti önkormányzat jegyzőjének és kérdezze: anno kinek indexálták ki a hagyatéki ügyet, mert most már közel két év hogy meghalt a gyermek apja de mindmáig semmi...

Aztán majd a megnevezett közjegyzőnek egy másik levél: kérdezni xy esetében volt-e hagyatéki eljárás., félve hátha a rokonság "kifelejtette" a gyermeket bejelenteni. (Javasolt csatolni a közös gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.)

Kérhet póthagyatéki eljárást, tulajdonjog nem évül el.

Ami az "örökölt autó használata" kérdést illeti, a tulajdon a gyermek(ek)é, a kocsi használatának jogosultsága az özvegyi haszonélvezeti jog alapján.

----
  • laikus hozzászóló
kérdező386 # 2014.07.20. 22:36

1. végrendelet nincs.
Évekkel ezelőtt vásároltam egy használt autót, azonban nem voltam hitelképes banki szempontból, így az autót tulajdonképpen édesapám vette meg részletre, -az ő neve is van a forgalmiban-, ám a részleteket én fizettem. Majd miután az ő autója tönkrement, letelt a vásárolt autó részletfizetés,ismét autót vásároltunk, ugyancsak az ő nevére. Ekkor az ő régi, üzemképtelenné vált autóját beszámították,az új autót én használom jelenleg is, üzembentartóként, illetve az összes törlesztő-részletét eddig is, és ezek után is én fizetem, ezt havi bankszámlakivonatokkal igazolni tudom, (azt hiszem 5 évre visszamenőleg). Ekkor az elsőként vásárolt autót neki ajándékoztam.
Ezen kívül közösen, apámmal vettünk fel szabad felhasználású lakás-jelzálog hitelt, amelyben adóstárs vagyok. Ezt a hitelezett összeget én költöttem el, én forgattam bele a lakásba felújítási célra. És ugyancsak én fizettem oly módon, hogy a havi törlesztőrészlet összegét a saját számlámról havi rendszerességgel az édesapám számlájára utaltam, ahonnan automatikus inkasszóba levették.
A lakás értéke azonban kb. 40%-ára csökkent a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet miatt.
Az új autóból 1.2millió+500ezer van hátra (CHF), a lakáshitelből 1.2 millió Ft. Ezeket továbbra is hajlandó lennék fizetni. (A lakás kb. 4 milliót érhet jelenleg, viszont nem szeretném eladni.)
Ám most jön a kérdés: van egy féltestvérem is.
Mire számíthatok így a hagyatéki tárgyalás során? Hogyan oszthatóak ezek a dolgok ketté?
Szerintem az lenne egy fair megoldás, ha az új autót továbbra is fizetném, (mivel azt én vettem),és a régi autót eladnánk, annak a felét a testvérem kapná, illetve a lakás jelenlegi értékének(mínusz a fennmaradó hitel) a felét ugyancsak kifizetném neki valamilyen módon.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 18:08

Az nem jogi kérdés, hogy hogyan lehet megegyezni. Ahogy tudtok és akartok.

Esbusby # 2014.09.02. 17:16

Jó estét mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék, édesanyám halála miatt, hogy pl. Hagyatéki eljárásnál okozhat problémát az, hogy nem a nevemen vannak a temetéssel kapcsolatos számlák, hanem a testvére nevén, mert nélkülem intézkedett?
A választ előre is köszönöm!

Adachale # 2014.09.26. 19:51

Tisztelt Szakértő!

Elhunyt édesanyám után örököltem egy gépjárművet. Megkaptam a jogerős hagyatéki végzést, én vagyok az egyedüli örökös és Kb 5 nap múlva eladom a gépjárművet (családban marad). Az Okmányirodában azt az infót kaptam, hogy nem szükséges átírnom a saját nevemre, hogy utána 5 nap múlva újra át legyen írva egy másik személyre. Más szóval a vevő az adás-vételi szerződéssel + a hagyatéki végzéssel azonnal a saját nevére tudja íratni a gépjárművet. Az a kérdésem, hogy ez tényleg így van e, vagy rossz infót adtak az Okmányirodában?

Válaszukat előre is köszönöm.

Seduxen # 2014.09.29. 10:14

Tisztelt Hozzáértők!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni: Édesapám 09.25-n meghalt, a tulajdonában lévő autót (üzembentartó is ő volt) jó ideje én használtam (egészségi állapota miatt).

A problémám leginkább az, hogy a gépkocsi biztosítása az Ő nevén volt (az ő "előélete" alapján megállapított B10 besorolással), a hagyatéki eljárás lezárultáig (egyetlen egyenesági örökösként gyanítom én öröklöm majd az autót, amit szeretnék is megtartani) használhatom egyáltalán az autót? Mi történik, ha balesetet okozok? Előre is köszönöm a válaszokat!

pappcs # 2014.09.29. 11:57

A hagyatéki eljárás végéig a elhunyt nevére szóló kötelező érvényben van, amíg azt fizetik. Ha díjnemfizetés miatt megszünt,l akkor viszont már nem lehet újrakötni.

Seduxen # 2014.10.01. 06:26

Tisztelt Hozzászólók!

A biztonság kedvéért felhívtam a biztosítót, ott gyakorlatilag azt mondták, amit pappcs kommentelőtárs is: a jogerős hagyatéki végzésig használható jogszerűen az autó, a meglévő kötelező biztosítás az ilyen esetekben érvényes, sőt! Amennyiben a decemberben kiküldendő ajánlatban szereplő összeget befizeti az autó birtokosa, akkor ezzel meghosszabbodik a biztosítás tartama. A hagyatéki végzés után 30 nap áll rendelkezésre, hogy az örökös immáron a saját nevére "átkösse" a biztosítást, a hagyatéki végzés biztosítóhoz történő megküldésével. (ennek elmulasztása esetén van valamilyen díj, aminek asszem napi tétele van, ezt már nem jegyeztem meg :) ). Remélem ez segítség lehet a hasonló cipőben járóknak :)

angelcs # 2016.05.18. 12:08

Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben, hogy édesapám 2015. decemberében meghalt. Rendelkezett egy gépjárművel, aminek a biztosítása 2016.januárral lejárt, hiszen helyette én nem köthetek biztosítást. A biztosítási díj nem lett befizetve januártól, a gépjárművet senki sem használja. Továbbá a kocsi műszakija 2016. júniusban lejár.
Azzal hogy nem fizettük be a biztosítási díjat elhalálozás miatt, bejelentettük ugyan a biztosítónak de hagyatéki nélkül nem tudtunk intézni semmit, csak beadtuk a halotti kivonat másolatát, amikor végre meglesz a hagyatéki tárgyalás okoz e bármilyen gondot, kell-e ezért büntetést fizetni. Továbbá hogyan tudom a műszaki vizsgát megcsináltatni ha nincs hagyatéki tárgyalás? Mi lesz a gépjárművel így? Azt senki sem használja. Mi a helyes eljárás ilyen ügyben? Kell-e vagy kellet-e volna befizetnem bármit, hagyatéki után büntetés nélkül lehet-e attól a dátumtól intézni a kocsi ügyeit, illetőleg hagyatéki után esetlegesen eladható-e így a gépkocsi. Válaszukat köszönöm!

Zsoltesz77 (Zsolt) # 2016.09.30. 06:26

Érdeklődöm, hogy a hagyatéki tárgyaláson a feleség a rá eső örökségről (személygépjármű) lemondhat-e a fiai javára, ha feleségnek van NAV tartozása.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Zsolt

lajcsó # 2016.09.30. 08:03

Osztályos egyezség köthető, ha a fiúk is örökösök.
Az egyezség az adótartozást nem szünteti meg!

drbjozsef # 2016.09.30. 11:07

Ha a feleség örökös, akkor a fiai valószínűleg nem, csak akkor lennének, ha a feleség lemondana az örökségről.

De ez is megoldás lehet, a gyerekei örökölnek, a feleség nem, nyilván a végrehajthatóság miatt nem szeretné a nevére a vagyontárgya(ka)t.

Igaz, ekkor mindenről le kellene mondania, nem csak a gépjárműről, hanem a teljes rá eső hagyatékról.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.30. 12:10

Az új Ptk. szerint az özvegy a leszármazókkal egy sorban örököl. (Kivéve az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlant.)

drbjozsef # 2016.09.30. 13:00

Jogos. Nekem nem volt evidens, hogy a "feleség"-ből következik, hogy az örökhagyó a férj, de jobban belegondolva ez a valószínű.

Dr.Attika # 2016.09.30. 15:03

"Az új Ptk. szerint az özvegy a leszármazókkal egy sorban örököl. (Kivéve az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlant.)"

Sajnos van még olyan közjegyző, aki ezt a szabályt még nem ismeri.

Zsatesz # 2016.10.13. 21:33

Tisztelt válasz adók!
A következő a problémám.Húgom elhunyt, és a néven két gépjármű is volt, az egyik üzemben tartoival használtat alatt van, a másik viszont sehol! Se a papirjai sem pedig az autó nincs meg és nem is tudunk róla semmit. Ilyenkor mi a teendő, hisz hagyaték tárgya az is pedig se híre se hanva csak az okmanyiroda szerint az ő tulajdona volt. Egy autó átrási költsége elég magas, főleg ha nincs is meg! Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 06:27

Talán köröztetni kellene. De az öröklését nem lehet megúszni.