NAV - Értesítési csatornák / Felelősségi körök


Zoli1981 # 2015.08.04. 21:11

Kedves Mindenki!

Közben utána jártam a dolognak, íme, a teljes történet:

Mivel a cégem egyáltalán nem működik, ezért a könyvelőm beadott egy nyilatkozatot, hogy ne havonta, hanem évente kelljen neki bevallást készítenie. Ez későn érkezett meg a NAV-hoz, ezért nem vette figyelembe. Természetesen értesítette a könyvelőt, de valahogy elkerülte a figyelmét. Ezután természetesen nem készültek el a bevallások majdnem a teljes 2014-es évre. A NAV szépen, lassan minden havi bevallás után megbírságolt a szokásos 80-100 forintra. Mivel a könyvelő közben lakcímet is váltott, amit nem jelzett a NAV-nak, a büntetésről szóló határozatokat sem vette át, ami így halmozódott 920 000 forintig, még végül én is megtudtam.

A dolog egyébként happy-end-el zárult. Többször jártam a NAV-nál, ahol utána jártam a dolgoknak és meglepően készségesek voltak velem. Feltártuk a teljes történetet együtt, majd írtam a kérvényt, ahol szintén elmeséltem a teljes egészében, mi is történt pontosan. Beismertem a hibákat, de kértem, hogy legyenek méltányosak, hiszen nem folytat a cég két éve tevékenységet és ebben az esetben tényleg nem érzem magam vétkesnek, ha csak úgy nem, hogy nem ellenőriztem a könyvelőt.

Csodák csodája, a NAV mindent elengedett. Egyáltalán nem kellett fizetnem semmit. Korrektek voltak velem. Hálás vagyok azoknak, akik felismerték, hogy nem én vagyok Magyarország legnagyobb adócsalója és segítettek megoldani a dolgot.

Köszönöm mindenkinek itt a fórumon is, akik segíteni próbáltak.

Két dolgot azért megtanultam:
Nem szabad hátradőlni és mindent a könyvelőre bízni. Ő is ember, hibázik néha.
Ha problémánk van, érdemes személyesen bemenni a NAV-hoz, mert ott szintén emberek dolgoznak és sokkal hatékonyabb a személyes kommunikáció, mint nyomtatványok csereberélése.

Rexor # 2015.06.22. 09:35

A bevallásokat elektronikusan kell benyújtani, tehát ha a könyvelő beadott egy NY-es bevallást, és ezt nem fogadta be a NAV biztos kapott erről elektronikusan tájékoztatást (teljesen mindegy, hogy hova költözött). De gyanítom, hogy ebben az esetben lesz lehetőség a bírság mérséklésére.

Zoli1981 # 2015.06.22. 09:23

Újabb részletek:

Bár egyáltalán nem érem el a NAV az üggyel foglalkozó osztályát, valami ilyesmit derítettem ki:

Elvileg havonta kéne beadni egy bevallást. Mivel semmilyen forgalma nincs a cégnek és remélem egy darabig nem is lesz -mivel szerencsére alkalmazottként tudok dolgozni-, beadott egy NY jelű nyomtatványt ezek kiváltására.

Mivel ez valahogy nem jutott el a NAV-ig, ők várták havonta a bevallásokat, ami persze sosem jött. Így valószínűleg nem egy elmaradt bevallásért büntettek meg, hanem jó sokért, külön-külön.

Most beadott egy kérvényt, amiben leírja a részleteket. Nagyon bízom benne, hogy méltányosak lesznek!

Zoli1981 # 2015.06.20. 12:41

Még egy mondat:

Idegességemben elfelejtettem leírni: BT-ről van szó. Fontos lehet.

Zoli1981 # 2015.06.20. 12:36

Köszönöm.

Már felhívtam a NAV-os ügyintézőt, igaz nem azt az osztályt, amelyik a büntetést kiszabta, de ő ezt mondta:

2015 március 13-án 80 000 forint bírságot szabtak ki késedelmes bevallás miatt, amiről levél ment ki. A postáról a levél visszajött, mivel a könyvelő már nem ott lakik. Onnantól kezdve minden hónapban hozzátettek a büntetéshez néhány százezret. Most 920 000-nál tartunk.

Tehát amit a NAV visszaigazolt:
Első büntetés 80 000 idén márciusban.
Ezt havonta emelték, most, júniusban 920 000
És késedelmes bevallás miatt.

Nagyon durva, nem is értem. Mindenesetre hétfőn megpróbálom felhívni közvetlenül az illetékes ügyintézőt.

Rexor # 2015.06.20. 12:13

Mese habbal. Késedelmes bevallás benyújtás miatt (főleg 1 nap késedelem miatt) biztos hogy nem szabnak ki ekkora bírságot (több hónapos késedelemnél is a maximum bírság amivel találkoztam 100.000 Ft volt, de ott is felszólították előtte a társaságot). Szerintem jobb, ha direktben felhívod a NAV-ot, hogy mi történt, mert a könyvelő valamit elhallgat.

Zoli1981 # 2015.06.19. 11:08

Kedves Mindenki!

A minap kaptam a NAV-tól egy levelet, melyszerint 5000 forint díjat kell fizetnem behajtási eljárás miatt. Tudni kell, hogy a cég évek óta nem folytat semmilyen tevékenyésget, nincs bevétel, nem is foglalkozom vele.

Nem értettem a dolgot, felhívtam az ügyintézőt, aki közölte, hogy mulasztási bírság behalytása miatt folyik eljárás ellenem. Többenten kérdeztem miről van szó, mire közölték, hogy 920 000 forintra bírságolt meg a NAV, mert nem érkezett be a bevallás időben.

Kérdeztem, hogy miért nem értesítettek az elmaradásról! A válasz az volt, hogy kiküldtek egy darab levelet a könyvelőmnek, aki időközben címet változtatott, de nem jelentette be. Az át nem vett levelet a NAV automatikusan átvettnek tekintette az ügyintéző szerint és nem volt újabb figyelmeztetés, a székhelyre sem jött semmilyen értesítés.

A könyvelőmet megkérdeztem az ügyről, ő azt mondta, 2014-ben egyetlen egy nappal késte le a határidőt, de ezt a NAV állítása szerint úgy kezelte, hogy sosem érkezett be.

A dolog érdekessége, hogy 2015 márciusában beszéltem egy NAV-os ügyintézővel, mert ki kellett fizetnem egy elmaradást. Akkor arra a kérdésre, hogy van-e még tartozásom, határozott nemmel válaszolt és azt mondta, minden rendben van. Igaz, az első értesítést 2015 márciusában küldték.

Pár kérdés:
Ez valóban így működik, hogy egyetlen egy értesítés után azonnal hatalmas büntetést rónak ki? Nem kéne legalább a cégvezetőt ilyen összegnél értesíteni?

Miért szabnak ki ilyen lehetetlen összeget egy olyan cégnek, aminek nincs bevétele?

Kinek, meddig terjed a felelőssége az ügyben? Én teljes felhatalmazást adtam a könyvelőnek és a NAV oldalról egyáltalán nem voltam értesítve?

Most írtunk egy kérvényt, bízunk benne, hogy méltányos lesz a hatóság, de tartok nagyon az ügytől.

Önök mit gondolnak? Mit kéne tennem?

Előre is köszönöm