családi kedvezmény - ki veheti igénybe?


valium # 2006.03.25. 08:47

Kedves Kilenc !

Hogy jobban képben legyél:
Volt a válás után néhány "Nagy újrakezdés" ami többekközt tavaj sem jött össze :(

Nagyon szépen köszönöm a válaszad.!

kilenc # 2006.03.19. 21:07

Kedves Valium!

Hát azt írtad, hoy 2002-ben váltatok el, és a nejed emelt összegű családi pótlékot kapott. (Így múltidőben írtad, és nem 2006-ról volt szó.) Az azért remélem nem baj, hogy ezek alapján véletlen se azt tartottam természetesnek, hogy válás után együtt éltek, és nevelitek közös háztartásban a gyerekeket ...

No, mindegy. Végül is nem érdekel, hogy mi miért és hogyan történt ...

Ha saját háztartásodban nevelted a saját gyerekedet, és a gyermek után valaki kap családi pótlékot, akkor az adókedvezményre Te is jogosult voltál. (Persze az "is" nem azt jelenti, hogy mindketten teljes összegben.)

Picit pontosítva korábbi egyik mondatomat: A családi pótlék folyósítása alapvető feltétel, viszont az adókedvezményre nem csak az jogosult, akinek folyósítják a családi pótlékot, hanem az is aki "csak" jogosult családi pótlékra.

Remélem, nem kevertelek mégjobban össze :-)

valium # 2006.03.15. 19:49

Köszönöm a választ.Bocs hogy ilyen későn de gondom volt a nettel.

Nomármost a helyzet az ,hogy a tavalyi évben egy háztartásban éltünk és a nejem nem kapot emelt CSP-t csak ez év januárja óta.2006 Január óta élünk külön háztartásban.Ez esetben sem jár ?

kilenc # 2006.02.28. 21:37

Igen. Az adókedezményre való jogosultság egyik feltétele a családi pótlékra jogosultság.

(Nem a folyosítás, hanem a jogosultság!)
Családi pótlékra pedig saját háztartásban nevelt gyerek után lehet valaki jogosult.

(Vagyis a gyerekkel kell egy háztartásban élni - nem a másik szülővel ...:-)

Tekintve, hogy azt írtad, hogy a volt nejed növelt összegű család pótlékot kap, ezt csak úgy kaphatja, ha "egyedülálló". Vagyis sem veled, sem mással (élettárssal) nem él együtt.

Ezek alapján feltételeztem, hogy sem a volt nejeddel, sem a gyerekekeiddel nem élsz együtt, így nem jár sem családi pótlék, sem adókedvezmény.
Ezek csak annak járnak, aki a gyerekekkel együtt él. (Egy háztartásban.)

valium # 2006.02.27. 16:40

Tehát abban az estben ha egy háztartásban élnénk akkor járna ?

kilenc # 2006.02.27. 01:08

Kedves Valium!

Valóban probléma van :-(
A kedvezmény csak a gyereket saját háztartásában nevelő szülő veheti igénybe. Önmagában nem az számít (természetesen), hogy elváltatatok. Viszont - valószínűleg - nem Te neveled a háztartásodban a gyerekeket. Ez abból is "látszik", hogy a (volt) nejed kap utánuk családi pótlékot.
Az emelt összegű családi pótlék az élettársak közötti megosztás "akadálya", de nálatok - úgy gondolom - nem ez a helyzet.

Sajnos úgy állnak a dolgok, hogy hiába írod, hogy "eddig nem volt probléma". Vagy a munkáltatód nem tudta a szabályokat, vagy Te adtál olyan nyilatkozatot, amely nem egészen felelt meg a valóságnak :-(

valium # 2006.02.25. 08:41

Üdv mindenkinek !

Eddig a cég csinálta az adóbevallásom de most nekem kell és tanácstalan vagyok.2002-ben törvényesen elváltunk de a nejem nyilatkozata alpján azóta is én vettem igénybe a 3 gyermek után járó adókedvezményt.Eddig a cég csinálta a bevallást és soha nem is volt probléma.Viszont most nem dolgozom és nekem kell.Egy ismerős csinálja a baráti kör bevallását és azt mondta ,hogy nem is járna a kedvezmény több okból sem.Az első az hogy elváltunk a másik pedig az hogyha a volt nejem emelt családipótlékot kapott(egyedül álló) akkor az miatt sem.

Ez valóban így van és nem jár a kedvezmény? Vagy semmi köze hozzá ?

A választ előre köszi!

kilenc # 2006.02.04. 00:18

Kedves old-guy !

Szuper, hogy a nyilatkozatra hivatkozol, csak kár, hogy el sem olvasod :-(

A 7. pont fejlécében ezt írja : " ... közös gyermek(ek) esetén élettársa."

Szóval élettárs akkor lép be a képbe, ha közös gyerekről van szó, magyarul neki is vér szerinti gyereke...

Jogszerű hát a munkáltató álláspontja!

szol_i # 2006.02.03. 17:15

Az új 2006-os nyilatkozatok (aki esetleg nem tudott róluk):

http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?…

old-guy # 2005.10.06. 18:14

http://www.apeh.hu/…edv_nyil.pdf
Ha ezen az előírt nyomtatványon nyilatkozott, akkor látható, hogy a családi kedvezményt az élettárs is igényelheti. A munkáltató eljárása nem jogszerű.

okoska # 2005.09.30. 09:01

Tisztelt fórumozók! Egy munkavállalónk ötödik gyermekével van gyesen. Az ötödik gyermekének az élettársa az édesapja. Év elején úgy nyilatkoztak, hogy minden gyermek után az élettárs kívánja igénybe venni a családi kedvezményt. A munkáltató viszont csak a vér szerinti gyermek után hajlandó az adókedvezményt érvényesíteni. Ez így jogszerű? Előre is köszönöm a választ