Jövedelemigazolás adóbevalláshoz


Lolka # 2006.04.11. 19:53

Kedves bubó!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

Bubó # 2006.04.07. 20:32

Kedves Lolka!
Szerintem legkésőbb a május 22-i határidőre feltétlen készítsd el az adóbevallásodat azok az igazolások alapján, amelyek abban az időpontban majd a rendelkezésedre állnak.
Természetesen utólag még kaphatsz a később folyósított bér vagy táppénz miatt további igazolásokat, de azokat így csak utólag, önellenőrzés formájában tudod az Apeh felé bevallani.
Az önellenőrzés benyújtásakor van egy olyan kérdés az okiraton, hogy ki a felelős a késedelemért: itt bejelölheted, hogy a volt munkáltató. Így mentesülsz az önellenőrzési pótlék fizetés alól.
Természetesen érdemes lesz megőrizni a bizonyítékot az igazolás késedelmes megküldéséről (pl. a boríték a postai dátumbélyegzővel).
Üdv.

Lolka # 2006.04.04. 08:48

Sziasztok!

Szerintetek mit tehetek abban az esetben, ha a volt cégem nem hajlandó megküldeni a 2005-ös jövedelemigazolásomat az adóbevallásomhoz.

A munkaviszonyom megszüntetésekor adtak ugyan egy ilyen lapot, de azután még kaptam tőlük táppénzt, sőt, az áprilisi táppénzemből levontak egy jelentős összeget, miután - szerintük - a januári munkabéremet rosszul számolták el nekem.

Szóval a felmondákori adatlaphoz képest történtek változások. Szerintetek nem kéne emiatt új igazolást kiállítaniuk nekem?

És ha igen, de nem teszik, akkor mi a teendőm?

Előre is ksözönöm a válaszokat!