BAR lista


speedy # 2006.05.24. 14:20

A BAR lista szabályozás 2006-tól változott, mostantól évente egyszer kérhetsz a banktól ingyenes BAr lekérdezést, az átfutási idő 2-3 hét.
Akkor meg tudod miért kerültél rá.
Előre kell fizetni 5000Ft-ot , de visszakapod ha eddig nem volt lekérdezésed.

2006-tól a bank köteles 30 nappal a bar listára helyezés előtt értesíteni ,hogy rá akar rakni, így van mód a tartozás rendezésére.

2006 előtt sunyi módon akármelyik béna bank rárakhatott attól függöen ő ,hogy értelmezte a törvényt.

A hitelkeretes dolog miatt valóban felrakhatott elvileg a bank, ha a minimálbért meghaladó tartozásod volt 90 napot meghaladóan., az aktuális hitelkereteden felül .Vagyis pl 09-01-től 11 30-ig.

Nem írtad ki használtad-e a hitelkeretedet ill. hogy bank értestett már korábban ,hogy csökkentette azt. Mert azért elég durva eljárásnak tartom ha nem tett semmit a bank csak rátett a BAR listára.

szol_i # 2006.04.20. 08:11

Szerintem nincs ilyen tájékozatatási kötelezettség, hogy felrak, vagy nem.

A bárlistás dologgal nem egyértelmű, hogy ki volt-e használva a 320E keret, és csökkenés után mekkora tartozás maradt.

A 10E ft-os fizetgetés (ha van lecsökkentés miatt hátralék a tényleges kereten felül) még eredményezhet végrehajtást.

szol_i # 2006.04.20. 08:06

A bárlistát köteles kérésre lekérni (saját adat), az adatok védelméről, és nyilvántartásáról kérhet bárki kimutatást. (Viszont lehet, hogy költségtérítést kérnek, ha ez nekik is pénzbe kerül, akkor jogos is - de a munkadíj, stb. szerintem nem.)

A bárlistára felkerül mindenki, akinek az elmaradása a mindenkori öregségi.. 3-szorosa (ha jól tudom), vagy 3 hónapon keresztül, akármennyi.

Szerintem az első keretcsökkenéssel előállt ez az állapot.

hmarcsi # 2006.04.10. 11:40

OTP-s folyoszámlámhoz tartozott 320eft hitelkeret. Mivel korábbi munkahelyem megszünt, ezért jóval kevesebb pénz érkezett rá. 2005.10.01 el a bank ezt lecsökkentette 125eftra. abban a hónapban a 48eft fizetésemből csak 30eftot adott oda. Decemberben átutaltam a számlára 10eftot, mivel ennek köszönhetően a fizetésemet egy másik banknál lévő számlámra kértem októbertől. Majd márciusban ráutaltam 50eftot, ekkorra már a 125eftos hitelkeret is megszünt. Multheti számlakivonatot viszont ennek az összegnek a befizetésével visszakerült rá egy 30eftos hitelkeret.
Ma bementem a bankba, h a drága elektronikus számlámból csináljanak egy mezei folyoszámlát, h amit ráutalok pénzt az ne tünjön el nyom nélkül a kamatokra, és mindenféle költségekre. Mivel korábban ebben a bankban dolgoztam ismert az ügyintéző. Közölték velem, h már január 1 óta fent vagyok a BAR listán, vagyis annyit lát, h küldtek egy jelentést. Én semmilyen papirt nem kaptam sosem a banktól, h fel akar rakni, pedig elötte tájékoztatnia kell róla, h ezzen a napon felkerülök a tiltólistára.
És, h még tovább fokozzam a dolgot. Februárban a budapest auto küldött nekem egy áruvásárlási hitelkártyát, amit nem aktiváltam. Február végén pedig igényeltem egy T-mobilos hitelkártyát, amit szintén megkaptam. Márciusban a budapest autó ujabb gépjármű hitelt engedélyezett nekem.

Eléggé érdekesnek tartom ezt a dolgot, de sajnos az otps ismeretség ellenére sem voltak hajlandók nekem lekérni a barlistát, h valójában szerepelek e rajta.

Kérdésem az volna, hogyha én havi rendszerességgel utalok a számlára min 10eftot akkor elviekben nem szüntethetik meg? Hisz folyamatos jóváírás érkezik a számlára.