Költségelszámolás


Bubó # 2006.05.06. 17:51

Igen, jól látod LaMoRo, a fűtési rendszer átalakítása növelte a komfortfoko-zatot, a mai előírásoknak nem megfelelő régi nyílászárók korszerűre cseré-lése pedig szintén olyan értéknövelő beruházás, amelyek költsége az ela-dáskor keletkező jövedelmet csökkenti.

monalisa1 # 2006.05.05. 14:00

Végül is a lakás tervezett eladásával a költségek nagyrészt megtérülhetnek, de teljesen biztosan nem.

Legfeljebb ebben a pangó ingatlanpiacban remélve előbb lesz vevő a felújított lakásra, mintha rozzantan próbáltad volna értékesíteni - vajmi sikerrel.

monalisa1 # 2006.05.05. 13:56

Korszerűbb fütés és hőszigetelő ablakok, ez ok.

Azt hogy esetleg másféle lett a padlóburkolat és a falicsempe, netán a konyhabútor és/vagy a fűrdőszobai kád stb., ezt nem lehet elköltségeltetni. Egyéni ízlés, kényelem, esztétikum dolga, tehát saját zsebre ment.

LaMoRo # 2006.05.05. 13:48

Kedves Bubó!

Az általam 7 éve megvett lakásba saját, régi gázfűtés volt, mely fűtőtestek 4 kéménybe csatlakoztak.

A kémények használatát veszályesnek ítélték hivatalosan. A 3 lépcsőházas, és három emeletes épület fűtéskorszerűsítésére építési, kivitelezési engedély készült. KombiTurbó gázkazánnal, cirkófűtéssel, külön kéménnyel lett megoldva az ügy. A teljesen rossz 45 éves nyílászárókat, modern műanyag nyílászárókra cseréltem (összes ablak, bejárati ajtó)

Akkor értelmezés szerint, csak ezen költségek számolhatók el, egyéb szokásos nem, ami kb fele az egész ráfordításnak.

Amúgy köszi mindenki válaszát.

Bubó # 2006.04.26. 21:31

Értéknövelő beruházás: az a ráfordítás, amely az ingó dolog, az ingatlan értékét (állagát) megóvó ráfordításokon felül annak forgalmi értékét növeli.
Ez az idézet az 1995. évi CXVII. (szja) tv. 3. §-ból van általam kiemelve.
Próbáld meg helyesen értelmezni, mi az ingatlan értékét (állagát) megóvó ráfordítás?
Hát pont azok a köznyelven felújításnak nevezett munkálatok, amivel a lela-kott lakás értékét (állagát) helyreállítjuk. A felújítás nem érték hozzáadása, henem az értékvesztés pótlása, a leromlott állag helyreállítása.
Az értéknövelő beruházás pedig az, amit ezen felül, mint új értéket adsz a lakáshoz, amitől az többet ér, minha csak felújítottad volna.
Kedves LaMoRo! Ha esetleg kételkedsz, bátran hívd fel az Apeh ügyfélszol-gálatát, ők is szívesen segítenek.
Üdv.
Ui: Bemásolom még az „Útmutató a 2005. évi adóbevalláshoz” című Apeh tájékoztató 31. oldalán található, ide vonatkozó fejezetét:
Értéknövelô beruházás alatt az a ráfordítás értendô, amelynek eredménye-ként az ingatlan forgalmi értéke nô. Értéknövelô beruházás többek között a felépítmény létesítése, a közmûfejlesztés, a komfortfokozat növelése, a hi-ányzó közmû létesítése, fürdôszoba kialakítása, az alapterület növelése, a tetôtér-beépítés. Nem minôsül értéknövelô beruházásnak az állagmegóvó ráfordítás (festés, mázolás, tapétázás, javítás stb.).

Rexor # 2006.04.26. 06:50

Ha felújításról beszélünk szerintem ez értéknövelő beruházást jelent köznyelven. Amit emlitettél az karbantartás.

Bubó # 2006.04.25. 21:36

Nem, a lakásfelújításra fordított kiadásaidat nem tudod figyelembe venni az ingatlanértékesítés jövedelmének kiszámításakor.
Az szja törvény csak az értéknövelő beruházások költségeinek az elszámo-lását engedi meg. Tehát a burkolatok cseréje, a festés-mázolás, az elhasz-nálódott nyílászárók, fürdőszobai berendezések, gáztüzhely,stb. kicserélése nem számolható el, azonban a fűtéskorszerűsítés, kiegészítő hőszigetelés, klimaberendezés, központi porszívó, napkollektor, stb. beépítése igen.
Hivatalos leírásról nem tudok, a jogszabályban értéknövelő beruházásnak nevezik.

Rexor # 2006.04.25. 11:19

Ha teljes egészében a lakáshoz kapcsolódik a felújítás (és ez számlával is igazolva van), akkor minden elszámolható költségként. Csak fontos, hogy megelygen minden dokumentáció róla.

LaMoRo # 2006.04.18. 14:35

Tisztel Nagyérdemű!

Komplett lakásfelújításba vagyok, és ha kész el szeretném adni.

Mivel adóköteles bevételem képződik, fontos lenne pontosan tudnom, hogy felújítási ráfordításnál van-e olyan tétel (ek), ami nem számolható el, ill mik azok amik elszámolhatók. Nem lakásbővítés, hanem nagyfelújítás minden számlával.

Van-e erre valahol hivatalosan leírás, amit az apeh is elfogad?

Előre is köszi a válaszokat!

LaMoRo