Megint luxusadó!


Avita # 2006.05.04. 08:13

Tehát:

A bevallást az adóalap megállapítása végett adod be (ápr. 30-ig kellett, aki esetleg elmulasztotta, az mielőbb tegye meg, pár nap késés miatt még nem bírságolnak). Ezt követően csak akkor kell ismét beadni, ha az ingatlannakl kapcsolatban az adó megállapítása szempontjából jelentős változás (érték, tulajdonos, stb) következik be, ekkor viszont 15 napon belül (tehát NEM szükségszerű, hogy minden évben). A bevallás alapján az önkormányzat határozatban megállapítja a fizetendő adót, melyet évente 2 részletben kell megfizetni (a határozatnak ki kell térnie ennek pontos mikéntjére).

Az adót közös tulajdon esetében a tulajdoni hányadok arányában kell megfizetni. Ha vmelyik tulajdonostárs úgy dönt, hogy nem fizet, aza többiekre nézve azért kellemetlen, mert ún. mögöttes felelősként (Art. 35. § (2) bek.) határozatban kötelezhetők arra, hogy helyette fizessenek és tőlük adott esetben ezt be is hajtják. Ilyen esetben pedig polgári peres úton lehet csak ráverni a nem fizető társra...

A forgalmi értékövezeteket az önkormányzat rendeletben állapítja meg (a főváros területén még csak nem is a kerület, hanem a fővárosi), úgyhogy nem sok mindent lehet tenni; elvben az önkormányzat a korrekt értékmegállapításhoz kikérhetné az Illetékhivatal állásfoglalását, de a tv. alapján erre sajnos nem köteles (egyébként sem biztos, hogy ez nagy segítség lenne...) Szóval max. Alkotmánybíróság, ill. közfelháborodás keltése...

e-freak # 2006.04.27. 15:03

@ Turdus ,

atolvastam a torvenyt es en ugy gondolom igazad van , vagyis az ingatlanra kiszabott ado "lakora" eso hanyadat minden "lakonak" be kell fizetnie.
8-(

e-freak # 2006.04.27. 14:59

Tiszteletem,

Kerdesem lenne nekem is a luxusadoval kapcsolatban.
Az adotablazat szerint ( ami szerintem mellesleg irrealis ) az ingatlan erteke 160 mio. HUF .
Az ingatlan piaci erteke viszont 80 mio HUF korul mozog , igaz lassan egy eve ezen az aron ( 80 mio ) is jelen van az ingatlanpiacon , am komoly erdeklodo meg nem akadt.
Mit lehet tenni amennyiben az onkormanyzat altal megadott ado merteke , illetve ingatlan becsult erteke teljes mertekben irrealisnak tunik ?

A valaszokat elore is koszonom.

Turdus # 2006.04.25. 17:10

Köszönöm a segítséget, de van egy kis probléma, ahhoz, hogy az önkormányzat kivesse az adót be kell vallani.A www.budapest.hu oldalon van a luxusadó bevallási nyomtatvány, azt kell kitölteni az én olvasatomban.De mi lesz azzal az 1-2 lakóval, aki úgy gondolja, vagy olyan tanácsot kapott, hogy nem kell luxusadót fizetni pl. egy 53 nm -es lakás után.Mert én azt gondolom hogy a teljes ház 450 nm-e utáni luxusadó alap után fogják a tulajdonhányad után kivetni az adót.Jól gondolom?

Avita # 2006.04.24. 14:22

Az összeg az ingatlan számított értékén alapul; a 100 millió Ft-ot meghaladó rész 0,5 %-a fizetendő.
A fizetendő adóból levonható az adóalany által az ingatlan után az adóévben megfizetett

  • építményadó
  • kommunális adó
  • üdülőépület idegenforgalmi adója

A konkrét összeget az önkormányzat kivetéssel állapítja meg, vagyis várd a határozatot, a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell fizetni, de legkorábban márc. 15-ig, ill. szept. 15-ig.

Rexor # 2006.04.20. 10:20

Ha eléri az értékhatárt, tényleg kell fizetni (a tulajdoni hányad arányában).

Turdus # 2006.04.20. 09:36

Segítség!
Hat lakásos házban lakom, nem társasház, ezért osztatlan közös tulajdonként szerintem a luxusadó alanyai vagyunk!Lakótársaim ezt másként gondolják, sőt vannak ügyvédek akik valószinűleg hiányzó információ alapján tagadják, hogy fizetni kell a luxosadót.
Én úgy gondolom, hogy a bevallást elkészítem a saját lakásomra, de a többiek esetleg büntetést fizetnek majd?Tényleg kell vallani és fizetni?
Durstné