Árvasági Nyugdij visszafizetés


Avita # 2006.05.04. 09:30

Nem kerül BAR listába, mert az csak a bankok között használatos. Az ő esetében (az adózás rendjéről szóló tv. alapján) quasi jogosulatlanul felvett ktsgvetési támogatásról van szó, ami adó módjára behajtandó tartozást eredményez. Ezt a visszafizetésre kötelező jogerős tb határozatban megállapított határnapig kell megfizetni, annak elmulasztása esetén a határozatban megjelölt mértékű, a tényleges megfizetés napjáig számított késedelmi kamattal növelt összegben (esetleg pótlék is lesz).
Az országot ettől még nyugodtan elhagyhatja, feltételezem, hogy a kinti munkáltatója sem kér tőle nullás igazolást... Általánosságban úgy néz ki a dolog, hogy pár hét/hónap késedelem miatt iklyen kis összegnél nem szállnak rá senkire. Egyébként beadhat kérelmet is fizetési könnyítés engedélyezése iránt (ez esetben részletfizetés); a kérelemben le kell írni, hogy x számú határozatban x összeg megfizetésére kötelezték x jogcímen, melyre vonatkozóan az alább kifejtett indokok alapján részletfizetés engedélyezését kéri (azt is le kell írni, hogy hány db és milyen összegű részletben, legkésőbb meddig szeretné rendezni).

nataSa9 # 2006.05.02. 15:48

Tisztelt Minden hozzáértő!

Egy elég érdekes problémája van a páromnak. Árvasági nyugdíjra volt jogosult egészen mostanáig, amíg ott nem hagyta az iskolát. Ám sajnos a nyugdíjfolyósító 2 havi részlettel többet küldött és persze most visszakéri az összeget (74e HUF). Ezzel nem is lenne semmi baj, azonban jelenleg nincs munkahelye, és Julius környékén angliába szerete (mindketten) menni dolgozni, ahol már ugyan van munkahely, és egy havi fizetésből rendezni is lehetne az összeget, azonban, kérdés, hogyha a nyugdíjfolyosító felé(országos) tartozása van, ki engedik-e az országból? Valamint az addigi elmaradás miatt feltehetik a BAR listára? Vagy ez csak bankokra vonatkozik, nyugdíjfolyósítóra nem?
A válaszokat előre is nagyon megköszönöm.