szja, segítsetek!


denever # 2006.05.31. 07:31

Köszönöm kilenc!

kilenc # 2006.05.30. 21:48

Kedves denever!

(Mindig velem akadsz össze ...)

Szja tv. 3. § 6. Adóév: az az időszak, amelyre vonatkozóan az adó alapját meg kell állapítani; ez a naptári év, az e törvényben meghatározott kivételekkel.

Vannak kivételek természetesen:
26. § (1) Ha a munkaviszonyból származó, előző naptári évre vonatkozó bevételt, a munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást a következő év január 15-éig fizetik ki, azt az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni.

(2) A munkaviszony megszűnésével összefüggő végkielégítést a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amely napon azt kifizették.

(3) A törvényben meghatározott mértékű, továbbá az állami végkielégítésnek egy hónapra eső részét és a levont adóelőlegnek ehhez kapcsolódó részét legalább annyiszor kell figyelembe venni, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől az adóév végéig eltelik, de legfeljebb ahány hónapra vonatkozik a kifizetés. A fennmaradó végkielégítést és a levont adóelőlegnek erre eső részét, de legfeljebb az egy hónapra jutó összeg tizenkétszeresét a következő adóévben megszerzett jövedelemnek és megfizetett adóelőlegnek kell tekinteni. Amennyiben a végkielégítés teljes összege meghaladja az így számított értéket, a fennmaradó összeget és az ehhez kapcsolódó levont adóelőleget a munkaviszony megszűnését követő második évben megszerzett jövedelemnek és megfizetett adóelőlegnek kell tekinteni.

Még mielőtt ez utóbbi (3) bekezdést félreértenéd: a végkielégítés bizonyos részét a kifizetés adóéve utánra rendeli a törvény. Nem lehet azonban úgy értelmezni, hogy a kifizetés előtti évben kellene figyelembe venni. Ráadásul a végkielégítésre még a január 15-i szabály sem vonatkozik. (Látsd (2) bekezdés)

denever # 2006.05.30. 17:35

Segitsen valaki, hol találok törvényt arra,hogy mi számit adóévnek? 2006.jan.15.öt tudok,azontúl kapott bármilyen pénz 2006 évre kell könyvelni,2006-ban adóköteles.

Avita # 2006.05.24. 07:44

Beadhatsz önellenőrzést; ennek az a lényege, hogy mivel rájöttél, hogy a korábbi bevallásod az adóalap és a fizetendő adó tekintetében hibás, ismét kiszámolod és benyújtod. Mivel a helyesbítés következtében a te javadra lesz eltérés, önellenőrzési pótlékot nem kell felszámítanod.

Ehhez a www.apeh.hu oldalról letölthető 0635 sz. "Önellenőrzési lap a magánszemélyek személyi jövedelemadójának, egészségügyi hozzájárulásának, járulékának és járulékvisszaigénylésének helyesbítéséhez" elnevezésű nyomtatványra van szükséged.

Azért azt javaslom, pontosan nézz utána az Szja. törvényben (59-64/A §§), mert ha esetleg revíziót kapsz miatta és azt állapítják meg, hogy jogosulatlanul igényeltél vissza, akkor bírságot kapsz.

edoedoedo # 2006.05.23. 17:31

Szia, kilenc!

Nagyon köszönöm! Igen, tudom a határidőt! Befizettem az adót! Miután bevallottam.

Egy adószakértő készítette! Minden okmányt odaadtam és nem jól csinálta meg, ezek szerint!

100 rugóval többet számolt!

Nem tudom, hogyan szerzem vissza!:-(


Helló, aki tud segítsen!

Örökös vagyok, az ingatlant 2000-ben 5mill.ft-ra értékelték. 2005-ben 9 mill.ft-ért kelt el!
Kérdésem, csak a felértékelés feletti

kilenc # 2006.05.22. 21:13

A felértékelésen - gondolom - az illeték kiszabásnál figyelembe vett összeget érted...

Természetesen csak a jövedelem után kell adózni, vagyis a 9 MFt-ból le kell vonni az 5 MFt-ot. Illetve egyéb költségeket, ami a szerzéssel, illetve eladással kapcsolatos.
(Persze, ha dokumentum van róla.)

Le lehet vonni például a fizetett illetéket is!

Ha esetleg felújítottad (és van róla számla) akkor azt is le lehet vonni.

A különbözet az adóköteles. (9-5 mill=4 mill, ennek adója 25% = 1 milla.)

Ha esetleg lakóingatlant vásároltál, akkor van kedvezmény.

(Ja, és lejár a bevallási és befizetési határidő bő fél óra múlva :-(

edoedoedo # 2006.05.22. 16:31

Ha,2000-ben örököltem egy ingatlant, amit 5.millióra értékeltek. 2005-ben eladásra került, 9mill.-ért. Az eladási összeg után, vagy a felértékelés fölötti rész után adózunk!?


Helló, aki tud segítsen!

Örökös vagyok, az ingatlant 2000-ben 5mill.ft-ra értékelték. 2005-ben 9 mill.ft-ért kelt el!
Kérdésem, csak a felértékelés feletti