ki fizeti vissza a visszaigénylést?


madár2 # 2006.05.26. 21:34

Mesuci!
Amennyiben a férjed az Ny29/2005-os nyomtatványon nyilatkozott, hogy munkáltatói adóelszámolást kér, abban az esetben a munkáltató számol el a dolgozóval.A munkáltató a férjed részére visszajáró adót vissz igényelheti az APEH-tól, ill. az adófolyószámláján jóváirják. Fentiekből az következik, hogy annak a munkáltatónak kell a férjed részére az adókülönbözetet kifizetni, akitől kérte az adó megállapitását.
Irjál levelet, hogy be fogod jelenteni az APEH-nak ha nem fizeti ki.
szia

mesuci # 2006.05.23. 12:22

nagyon szépen köszönöm a segítségedet

Avita # 2006.05.23. 09:14

Ebből a szempontból mindegy; az APEH-tól kell visszakérni. Azért a kedvezményre jogosító igazolásokat őrizzétek meg, mert kiutalás kérése esetén előfordulhat, hogy ellenőrzik a férjedet.

mesuci # 2006.05.23. 08:37

az igazság az, hogy életbiztosításból és lakáshitelből származik a a visszajáró adó összege. Nem pedig rossz számfejtés eredménye. Természetesen az egész évet figyelembe véve és a benyújtott banki és biztosítótól származó hivatalos igazolások alapján lett megállapítva az adója, illetve a visszaigényelendő összeg.

Avita # 2006.05.23. 08:17

Szia!

Az eseteteket az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. (Art.) szabályozza.
A helyzet az, hogy amennyiben a férjed munkáltatója az összes 2005-ös adóévre vonatkozó havi elszámolás alapján készítette el a bevallását és ebben az jön ki, hogy szja előleg jogcímén többet vontak le tőle, mint amennyi a 2005-ös adóévre fizetendő szja lenne, akkor a bevallás főlapján kell megadni a bankszlaszámot/postacímet ahova a túlfizetés kiutalását kéri.
Jó esetben tehát az adóelőleg/adó összege be van fizetve (a munkáltató a munkavállalót terhelő járulékot és szja előleget köteles levonni, bevallani és megfizetni) és ez esetben az APEH-tól kell kérni a kiutalást. Félreértés ne essék, ha a férjednek túlfizetése van, ezt akkor is kérheti kiutalni, ha a munkáltató a levont adóelőleget nem fizette meg, ugyanis a férjed ezért nem tartozik felelősséggel.
Vagyis: ha a munkáltatói adómegállapítás helyes, akkor a visszaigényelt összeg kiutalását a férjed közvetlenül az APEH-tól, a www.apeh.hu oldalról letölthető 0617. sz. "Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez" elnevezésű nyomtatvány kitöltésével kérheti.

Remélem, tudtam segíteni.

mesuci # 2006.05.23. 08:02

Sziasztok,
segítséget és pontos törvényi beidézést szeretnék kérni tőletek.
A problémám az, hogy a férjem 2005. évben több helyen is dolgozott. A munkáltató általi adóbevallást kérte. 2005. december 31-ig dolgozott egy cégnél, akik most el is készítették a bevallását, kézhez is kapta, állítólag fel is adták. Adóvisszaigénylése van, nem is kevés. A volt munkáltató, aki elkészítette a bevallást elzárkózik a visszaigényelt összeg megfizetésétől, mivel nem dolgozik már nála és ő nem tudja milyen jogcímen visszaadni neki (legalábbis ő ezt állítja). És ő azt mondja, hogy kérje a visszaigénylés kifizetését a mostani munkahelyétől...
Úgy hallottam több helyről, hogy az köteles a visszajáró adót megfizetni nekünk, aki a bevallást elkészítette. Tehát a volt munkáltató akinél dec 31-én munkaviszonyban állt és bevallott? Milyen törvény szabályozza ezt pontosan? Mivel a volt munkáltató már a telefont se hajlandó felvenni és a külső könyvelője számát nem ismerjük ezért levélben keresnénk meg, de pontosan szeretném tudni hogy mire hivatkozzak. Köszönöm a segítségeteket.