Honnét tudjam, hogy bevallottak - e a munkahelyemen?


Avita # 2006.06.09. 06:44

Nos, voltaképp ez is csak olyan, mint az új Gt. szabálya, mely szerint bt.-t és kft.-t lehet alapítani a Ctv. melléklete szerinti szerződésnyomtatvány kitöltésével, de ügyvédi ellenjegyzés azért erre is kell...
Jaj, csak offolunk itten, szegény nyusz66 pedig hiába vár értelmes segítséget...

kilenc # 2006.06.08. 23:15

Kedves Avita!

Nem nagyon kívánok vitatkozni, de azért arra kíváncsi lennék, hogy melyik kedvezményeket nevezed Te átlagos adózóna járó kedvezménynek ?

Én legfeljebb a számítógép-kedezmény látom annak (a "tiltólistából"). A következő gyakori esetleg az ingatlan bérbeadás lehetne, de az se olyan gyakori azért...

Több száz ember bevallásával való "foglalkozás" okán én inkább a
családi kedvezméyn, lakáshitel-kedvezmény, önkéntes pénztári kedvezmény,
élet- és nyugdíjbiztosítási kedvezményt mondanám gyakorinak, viszont ezek esetén lehet ADAM-ot választani.

A fent említetteken kívül (szgép, ingatlan bérbeadás) talán még a halasztott kedvezmény esetén lehetett munkáltatói, a többi esetben az se ...

No, mindegy ...

Másrész említettem, hogy szerintem az ADAM eltörlése 2006-ra vonatkozóan visszamenőleges módosítás lenne, annak ellenére, hogy választani majd csak 2007.02.15-ig kell. Bár azt is tudom, hogy ilyen apróság nem mindig zavarja a törvényalkotót :-(

Mindezek ellenére nekem egyáltalán nem szimpatikus az ADAM. Aki ugyanis választhatja, és saját maga ki tudja tölteni a 7 oldalas "bejelentést", az már a bevallás is ki tudja tölteni szerintem. Ha meg könyvelőt kell fogadni, akkor ismét mindegy, hogy nyilatkozatot tölt ki vagy bevallást ...

Avita # 2006.06.08. 12:37

Kedves kilenc!

Mivel a 2006-os adóévről még nem nyilatkozhattunk, szvsz a dec. 31-ig hátralévő röpke 7 hónapban bármikor lecsaphat egy Art. módosítás; egyébként a hír, hogy megszüntetik az ADAM-ot itt nálunk (APEH közelebbről megnevezni nem kívánt szerve) terjeng.
Ugyanakkor az Szja. tv. 12/A § (4) bek a-tól q pontig sorolja, hogy mely esetkben NEM kérhető ADAM, ezek között az átlag adózónak járó kedvezmények jó része ott van...

Kedves nyusz66!

A munkáltatódat kérdezted már?

nyusz66 # 2006.06.08. 10:59

Összegezve: valszeg nem adtak le bevallást utánam?

Ha így van, és erre fény derül - akár, mert firtatózom, akár, mert az APEH firtatózik - ki viseli a büntetés összegét?

Mivel tudom bizonyítani, hogy jóhiszemű voltam? Elképzelhető, hogy, ha most utánaérdeklődöm tőlük, a tények ismertetésével, akkor nem szabnak ki bírságot?

kilenc # 2006.06.01. 16:25

Kedves Avita!

Mi a kérdéses ? Az, hogy lesz-e ADAM ?
Eddig, ha az ADAM-ot lehetett kérni, akkor gyakorlatilag a munkáltatóit is. Jövőre már csak ADAM. Ettől lehet, hogy kicsit többen fogják majd kérni, bár ki tudja.
Egyébként meg hatályos törvény írja elő, aminek a módosítása gyakorlatilag visszamenőleges hatályú lenne, ha eltörölnék.

A zárójeles megjegyzésed azért picit távol áll a valóságtól, hiszen a 05530 nyomtatvány (ezen lehetett kérni az ADAM-ot) C oldalán a 19-33-as sorokig kellett felsorolni, hogy milyen sorrendben kéri valaki a kedvezmények figyelembe vételét. (Önmagában ez 15 féle kedvezmény !, az adójóváírásról még nem is beszéltünk :-)

Ettől persze még igaz, hogy nem túl egyszerű kitölteni, és a febr.15-i határidő jogvesztő ...

Avita # 2006.05.31. 12:45

Kedves kilenc!

Az utsó megjegyzésedre reagálva: még kérdéses, mert ADAM-ot a 2005-ös adóévre összesen kb. 10.000-ren kértek (vélhetően részben azért, mert az Szja tv. elég szűkre szabja a kereteket, pl. aki adókedvezményt vesz igénybe, az már nem kérheti...)

kilenc # 2006.05.30. 22:06

Kedves Nyusz66!

Hát az tényleg elég baj, ha semmiről semmi papírod nincs :-(

Az adóbevallás elkészítéséről tárgyévet követő január 15-ig kell(ett) nyiltkozni a munkáltató felé. Nyomtatvány száma NY29/"évszám". Ennek a nyomtatványnak a másolati példányát kellene őrizgetned legalább 5 évig, ezzel tudod bizonyítani, hogy kérted a munkáltatód. (Telefonnal nem)

Magáról az elszámolásról legkésőbb május 20-ig (idén május 22-ig) kellett megkapnod az elszámolást. M29/2005-ös nyomtatvány, melyen részletesen kell szerepelnie mindennek ...

Hogy megcsinálHATták-e vagy sem, ezek után valóban kérdéses. Mindenesetre, ha nem kaptál az elszámolásról semmit, az nyilván szabálytalan.
Ha nem csinálták meg, akkor viszont január 31-ig kellett volna igazolást kapnod a tavalyi egész éves jövedelmedről (M30/2005)

Elsőként kérdezd meg a munkáltatód, hogy mi a helyzet. Ha nagyon nem akarnak adni semmi "papírt", akkor mehetsz az APEH-hez is, bár jelenleg szerintem nem tudják még megmondani, hogy a munkáltató beadta-e :-(

A jövőre nézve csak annyi "tanács", hogy 2006-tól megszűnt a munkáltatói elszámolás, tehát ilyen problémád már nem lesz, hiszen nem is készítheti el a munkáltató. (Csak magad, vagy az APEH.)

nyusz66 # 2006.05.30. 13:23

Azt szeretném megtudni, hogy honnét tudhatom meg biztosan, hogy a munkahelyemen rendesen elkészítették-e az adóbevallásomat?

Az ügyintéző felhívott anno telefonon, hogy küldjék el a kimutatásokat, és én csinálom a bevallást, vagy csinálják meg ők. Mivel tavaly csak ott dolgoztam, azt mondtam, csinálják meg. Erről azóta se láttam semmi papírt. Kellett volna? Érdeklődjek az APEH-nál? És, ha mondjuk nem csinálták meg, akkor ki fizeti a büntetést? Hiszen én azt hittem, minden rendben - csak mostanában tett bogarat a fülembe egy barátom, hogy így, minden aláírás nélkül nem is csinálhatták meg, tehát valszeg nem is tették.