Örökölt lakás eladása!


kilenc # 2006.06.20. 22:46

Én is üdvözlök minden érdeklődőt és hozzászólót !

Azt kérem, hogy próbáljátok megérteni, hogy nem olyan egyszerű témáról van szó, amit itt ezen a fórumon teljes részletességgel, általánosságban ki lehetne vesézni. Ott van az Szja törvény, meg az 53-as bevallás kitöltési útmutatója, abban minden benne van annak, aki a témára elejétől végéig kiváncsi.

Itt konkrét kérdésre lehetne válaszolni, de mint írtam, ehhez minimum az öröklés éve kellene, meg persze legalább tájékoztató értékadatok. (pl. melyik a kisebb/nagyobb)

Csak egy konkrét példa: Ha az öröklés 15 évnél régebbi, nem kell vele fogalkozni. Se bevallani, se adót fizetni, így további kérdés sincs...

Ha nem régi öröklés, és drágábban adják el, akkor bevallani biztos kell, adót fizetni pl. új vásárlás esetén szinte biztos nem ....

Szóval konkrét kérdés lenne jó ...

alec32 # 2006.06.20. 19:50

Üdv mindenkinek!

Én is ugyan olyan problémáról szeretnék érdeklődni mint Attila83.
Kíváncsian várom a választ.
Ja, és esteleg még annyit, hogy az örökölt házból köteles vagyok-e az elhunyt tartozását kifizetni. Ha, igen, akkor az leirható-e az adóból.

monalisa1 # 2006.06.19. 18:12

Õ az örökölt lakást eladva a vételárat szeretné megmenteni minél teljesebb egészében - helyes.

A topicot ezért nyította.

Erre lenne jó megoldás szerintem a "kiábrándult" hívatkozott időpontú hozzászólása az "ingatlan adásvétel" tipicból.

De itt sem vagyok már...

kilenc # 2006.06.19. 17:05

Kedves Monalisa1!

Nem kellene fokozni a káoszt ! :-(
Nem biztos, hogy kell adóbevallást beadni.
Várjuk meg, hogy Attila83 írjon a részletekről, akkor érdemes tovább boncolgatni...

monalisa1 # 2006.06.15. 06:42

Hivatkozok és idézem kiábrándult 2006.06.15. 07:56:23 "ingatlan adásvétel" topicban írt javaslatát:

"Ha örökölted, és kevesebbért adtad el, mint amekkora összeg után örökösödési illetéket fizettél, nem keletkezett jövedelmed."

Nos kedves Attila83, leginkább ez lenne a Te megoldásod, lévén eladni szeretném az örökölt lakást.

Szja bevallást kell majd tenned és az örökölt lakás értékét-, a fizetett illetéket- és az eladási árat egyaránt a megfelelő rovatokba beírni. (A fizetett illeték mint a lakásra fordított költség már eleve minuszba hozhatja az eladási árat a jövedelemadó dolgában.)

kiábrándult # 2006.06.15. 06:26

Monalisa információi nem teljesen jók. Kilenc írta jól az adóköteles jövedelem számítását. Abban igaza van Monalisának, hogy ha keletkezett jövedelem, arra lakásszerzési kedvezményt lehet igénybe venni, ha az eladást megelőző 1 vagy követő 5 évben Te vagy közeli hozzátartozód lakást veszel. Az adókedvezmény igénybevételének szabályairól a fórum régebbi témáiban pontos és részletes információkat találsz.

monalisa1 # 2006.06.14. 16:17

Az örökölt lakás után előszőr is meg kellett fizetned az illetéket.

Ha eladod ezt a lakást, a vételárból levonhatod az illeték összegét - és mint alant Kilenc leírta: a megmaradt "nyereség" után kell majd személyi jövedelemadót fizetned.

Ha a véletárból 1 éven belül másik ingatlant veszel - és bizonyára értékesebbet -, adót nem kell fizetned., ott majd ismét ingatlanszerzési illetéket fog kelleni fizetni.

kilenc # 2006.06.14. 15:35

Kedves Attila83!

Adózni mindig a "nyereség" után kell. Vagyis ha többért adtad el a lakást, mint ami a "beszerzési" ár volt. Öröklés esetén az örökösödési illeték alapja számít "beszerzési" árnak.

Szóval a különbözet az adóköteles. Az adó mértéke 25% !! :-((
Mindez persze csak akkor, ha 15 évnél nem régebi az öröklés. Régebbi "szerzés" esetén nem kell adózni. Ha 5 évnél régebbi, akkor pedig évi 10%-al csökken az adóalap.

Szóval többet kellene tudni. Beszerzés éve, eládási ár, öröklési illeték alap ...

Attila83 # 2006.06.11. 18:18

Üdözletem!
Örököltem egy lakást és most elszeretném adni!
A kérdésem az lenne, hogy ebből a pénzből, amit kapok érte muszáj nekem lakást vennem vagy megtarthatom a pénzt anélkül, hogy adóznom kellene, mert úgy hallottam, hogy az örökölt lakás után nem kell adózni?
Ha rosszul tudtam és mégis kell, akkor hány százalékát vagy hogy megy ez!
A választ előre is köszönöm!