Kibuc. Müködhetne ilyen Magyarországon ?


Hunkibuc # 2009.02.28. 08:58

És arra esetleg tudtok válaszolni, hogy mondjuk egy ilyen közösségbe mint a krisna völgy ,hogy lehet bekerülni ?

monalisa1 # 2009.02.27. 14:36

Némi olvasnivaló:
http://www.okovolgy.hu

monalisa1 # 2009.02.27. 13:45

Mármint ingyen?

Az általad megálmodott kibuc dolgában a következő kérdésed meg majd az lesz: melyik téglagyár ad x millió kis- és nagyméretű téglát ingyen... És így tovább és így tovább míg el nem készül az 50 család kulcsrakész hajléka, na.

A Krisna-tudat Hívők Közössége az általuk kiválasztott somogyvámosi területet a helyi önkormányzattól vásárolták meg - kölcsönösen előnyös feltételekkel -, és saját pénzből hozták létre- és azóta bővítették is a farmközösséget.

Hunkibuc # 2009.02.27. 11:31

Ha esetleg valakinek információja lenne arról miképpen lehet az államtól földterületet igényelni ilyen célra megköszöném.

Hunkibuc # 2009.02.26. 14:24

Ma számolatlanul költi a pénzt az állam a szociális támogatásokra és sajnos ezeknek a pénzeknek a zöme igazából nyomonkövethetetlen. Az elmult sok sok évben rengeteget költöttek ilyen célra annélkül, hogy előreléptünk volna egy kicsit is. Véleményem szerint kifizetödőbb a csoportot támogatni mint az egyént.

monalisa1 # 2009.02.26. 13:53

Hát a Magyarországi Krisna-tudat Hívök Közössége az elég jól működik. http://www.krisna.hu

Ami a jelen topicot illeti, nem hiszem hogy a munkanélküliek stb. abszolút "0"-ról fel tudnának húzni egy kibucot, nem, mert az induláshoz sok-sok milliós alaptőkére lenne szükség.

Tehát innentől minden csak elméleti...

Hunkibuc # 2009.02.26. 13:50

Köszönöm ez tényleg nagy segítség volt !

Arról esetleg tud valaki, hogy állami tulajdonban lévő földterülethez jutni ilyen célra van e lehetőség ?

_Wasp_ # 2009.02.26. 13:32

javaslom a 1999. évi XLI. törvény (a területszervezési eljárásról) tanulmányozását


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Hunkibuc # 2009.02.26. 13:12

Köszönöm.

Fokoznám egy kicsit. Véleményem szrint a közösség nagyjából 50 családdal műlödne gazdaságossan. Van rá mód, hogy egy ilyen kibuc önálló telepüs státuszt kapjon ?

Iucundus # 2009.02.26. 12:12

Te kis Hunkibuc, ha a választ is tudod, akkor minek kérdezed? :)


Ddr

_Wasp_ # 2009.02.26. 12:12

Tisztelt Hunkibuc,

a jogképesség korlátozása semmis, ez azonban nem abszolút értelmű szabály, például a szerzetesrendek esetén emlékezeten szerint jogszerűnek bizonyultak.

Ugyanakkor a konkrét esetben az említett szerző és szerződőképességi korlátozások megszegése esetére nem tudok más jogszerű szankciót elképzelni, mint a szervezetből való kizárást.

A jogi forma lehetne pl egyesület:

61. § Az egyesület olyan önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező szervezet, amely az alapszabályában meghatározott célra alakul, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, és céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét. Az egyesület jogi személy.
62. § (1) Az egyesület alapszabályában rendelkezni kell az egyesület nevéről, céljáról és székhelyéről, valamint szervezetéről.
(2) Az egyesület a bírósági nyilvántartásba vételével jön létre.
(3) Az egyesület a vagyonával önállóan gazdálkodik. Egyesület elsődlegesen gazdasági tevékenység folytatására nem alapítható.
(4) Az egyesület tartozásaiért saját vagyonával felel. A tagok - a tagdíj megfizetésén túl - az egyesület tartozásaiért saját vagyonukkal nem felelnek.
63. § Az egyesület megszűnik, ha

  1. feloszlását vagy más egyesülettel való egyesülését a legfelsőbb szerve kimondja;
  2. az arra jogosult szerv feloszlatja, illetőleg megszűnését megállapítja.

64. § Az egyesülési jog alapján létrehozott társadalmi szervezetekre e törvény alkalmazásakor az egyesületre vonatkozó szabályok az irányadók.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Hunkibuc # 2009.02.26. 11:47

Tisztelt Uraim!

A jogi kérdés az lenne, hogy egy ilyen jellegű közzöségi településnek van e ma jogi kerete és ha nem van e lehetőség a jogi feltételek megteremtésére.

Pár alapelv egy ilyen kibuci közösség létrehozására.

  • A közösség a megtermelt javaiból mindenkori anyagi helyzetének megfelelően szociális ellá-

tást nyujt tagjai részére.

  • A közösséghez csatlakozás csak önkéntessen a csatlakozni kivánó kezdeményezésére történhet
  • A tagnak jelentkező a tényleges tagá vállás elött minden vele szemben fennálló bárminemű követelésnek eleget kell tennie, a közösséghez tartozásállományal csatlakozni nem lehet.
  • A tagi jogviszony fentartása közben a közösségen belül a tag ingatlan és gépjármű tulajdonnal nem rendelkezhet.
  • A tagviszony fennállása alat sem a közösség más tagjától sem a közösségen kivülről semminemű hitelt nem vehet fel.
  • A belépő tag állami támogatásra jogosult (családi potlék stb) jogosúlt gyermeke után ezen jutatások a közösséget illeti meg, hisz a gyermekekre fordított kiadások teherviselője a közösség.
  • Munkaképtelen vagy védett korban lévő csatlakozókat, csak abban az esetben fogadja a közösség ha öregségi stb járulékai fedezik ellátása költségeit.
  • A közösség minden tagja munkára kötelezett. Ez fizikailag történhet a közösség valamely termelő egységében, vagy kiszolgáló egységében esetleg külső munkahelyen.
  • A már működő közösséghez csatlakozni szándékozó tagjelölti státuszt kap melyet a probaidő lejárta után a közösség tagi státuszra módosíthat vagy elzárkozhat a jelölt felvétele elől.
  • A közösség a tag munkába állításakór figyelembe veszi szakmai képzetségét és érdeklödési körét, de a közösség érdekei az elsődlegesen mérvadók.
  • A közösség ingatlanjai és gépjárműállománya valamint a személyre nem regisztrált használati tárgyak a tagok közös tulajdona.
  • A közösség termelő egységei önálló vállalkozások melyeknek tulajdonosa maga a közösség.

Egyenlőre ennyi nagyon örülnék ha hozzátennék a jogi tapasztalataikat.

Legislator # 2009.02.26. 10:37

KBS, én csak kérdeztem, nem fogalmat határoztam meg, ott is van a kérdőjel a mondatom végén.


Sunshine after the rain.

Lictor # 2009.02.26. 10:34

Kedves Fórumozók !

Előbb küldtem egy hozzászólást,nem jelent meg.
Vajon hova tűnt ?

Kérdésem mégegyszer :
Kibuc ügyben mi a jogi kérdés ?

Lictor

Hunkibuc # 2009.02.24. 09:28

Nagyon köszönöm mindennkinek az építő hozzászólásokat. Nagyon boldog vagyok, hogy elindult a fórum és valóban szakemberek szólnak hozzá a kérdéshez. Jómagam nem a jogi pályán mozgok a téma aktualítását az adja számomra, hogy mindegy jobb vagy ball oldalnak, de valamiféle alternatívát kell, hogy nyujtson a csődbe ment családoknak. Magamrészéről fél évet éltem ilyen közösségben. Nem hiszem, hogy a kibuc akár az alapításuk formájában akár a mai működésük modeljében kompletten adoptálható a magyar társadalomba, de az alapok mint vázszerkezet igen is felhasználható, hogy a társadalom igényeivel, a magyar sajátosságokkal, iránnyal és célal felruházva valóban működőképes közösségi településformát hozzunk létre. Ha az információm helytálló az egyesületi törvény jogi kerettel szolgálhatna egy ilyen kezdeményezésnek.Bár szerintem az önálló települési státusz előnyösebb helyzetbe hozná a közösséget.

Grád András # 2009.02.23. 19:33

Kedves Kbs!

Teljesen igaza van, csak most néztem meg a linket. És el is fogadom, amit erről a kibucról írnak, biztosan így van, de nem tudom, pontosan hány kibuc van Izraelben, többszáz biztosan, nem hiszem hogy mind ugyanitt járna. De azt is elfogadom, hogy az idők változnak, én meg jó 20 éve jártam ott először és mostanáig utoljára, lehet, hogy apránként bealkonyul nekik. Nem csodálkoznék, elég nagy elhivatottság kellhet az ilyen élethez. És ha eljön 28-án a fórum-találkozóra, szívesen megismerkednék Önnel is, és akkor nyugodtan tegeződhetnénk a továbbiakban. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen régimódi, hogy bár szívesen tegeződöm, mindenkinek megadom először a tiszteletet ismeretlenül, aztán ha már összeismerkedtünk, szívesen tegeződöm. De ebben is elfogadom, bizonyára valami őskövület lehetek egy olyan világban, ahol a 20 éves pincérlány, aki életében először lát, magától értetődően letegez, ha fiatalokkal megyek be valahová. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.23. 19:22

Talán elkerülte a Tanár úr figyelmét a link.

Grád András # 2009.02.23. 18:53

Bocs, Kbs., én nem csak tudom, mi a kibuc, de (legalábbis egy teljes napra) láttam is ilyet működés közben még fiatalon Izraelben (kíváncsi voltam, és tényleg érdekes volt). Nos, ezek egészen jól működnek már évtizedek óta, de kétségtelen, hogy kell az ottani élethez valami kommunistákra emlékeztető mély belső meggyőződés, hogy mindez jó így. Én biztos nem lennék képes erre az életmódra, de sokan láthatólag boldogok voltak benne. Engem leginkább ifjúkorom kommunizmus-ideál-meséire emlékeztetett, mindenki szükségletei szerint, mindenki képességei szerint, stb. Pénzük gyakorlatilag nincs, de mindenükről a kibuc gondoskodik a kajától a taníttatásig. Sokan, főleg akik jobban képzettek, el is hagyják a kibucot, de sokan ott élik le az éeltüket és boldogok. Szóval ízlés dolga, de el tudom fogadni, hogy valakinek ez legyen a válasza a gazdasági krízisre. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.23. 18:35

TUdom, mi kibuc, Legislator. És azt is tudom, hogy ma már Izralben sincs sok belőlük, és az a kevés se nagyon különbözik a tőkés vállalkozásoktól.

Pl. http://209.85.129.132/search?…

_Wasp_ # 2009.02.23. 17:01

ne feledjük el, hogy az ilyen "belterjes" gazdasági - társadalmi közösségek azért működőképesek (ha és amennyiben valóban azok), mert a tagokkal iszonyú sokat dolgoztatnak.

Ha ugyanezt a munkamennyiséget lenyomnák egy normál munkahelyen, akkor a tömeg-hatékonyság okán legalább olyan mértékű lenne az életszínvonaluk, ellátottságuk, mint a zárt közösségen belül.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.02.23. 16:35

Kedves Hunkibuc! (Valamint Rexor és KBS is)!

Ez gyakorlatilag egy bentlakásos, (roachdalei) szövetkezeti mozgalom, ha jól értem? Nem tudom, hogy a magyar nép van-e annyira altruista, hogy ilyen úton segítsenek rajta, mindenesetre sok erőt kívánok figyelemreméltó törekvésükhöz.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.02.23. 15:34

KBS: bevált

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.23. 15:22

az Izraelben bevált közösségi településforma
Bevált?

Hunkibuc # 2009.02.23. 14:53

Válságban élünk! Ez ma már senkinek nem titok. Ennek ellenére,sem nagypolitikai sem civil szinten nem veszik komolyan a veszélyt,vagy nincs alternatíva a helyzet megoldására.
Ma már nem csak gazdasági, de szociális válságról is beszélhetünk, hisz polgárok, családok mehetnek és mennek tönkre nap mint nap. Tennünk kell, hogy ezek az általában önhibájukon kívül ellehetetlenült emberek ne szakadjanak le a társadalomtól, és a mélyszegénység amúgy is siralmas statisztikáját gazdagítsák. Mi a valóban konstruktív és hosszú távú megoldás erre a problémára? Talán a polgárok ezen rétegének rendszeres szociális támogatása különféle követhetetlen segélyekkel, és egyéb juttatásokkal ? Véleményünk szerint nem ez a járható út.
Nem tudunk csodaszert vagy gyógyírt kínálni mindenkinek, aki ilyen helyzetbe került,de meg vagyunk róla győződve,hogy az Izraelben bevált közösségi településforma a kibuc a bajbajutottak számottevő részének valós megoldást jelenthet. A javaslatunk kipróbált ,és kézenfekvő. Nem kell új rendszert feltalálni, semmiféle szabadalom nem védi, hogy bármely más állam ne adoptálhatná a saját és polgárai igényeinek megfelelően. Izraelben kibucnak nevezik, de mi hívhatjuk bármi másnak Nekünk nincs erre jobb szavunk. A lényeg a közösségen, a közösen megtermelt javakon és azok hasznának a közösség jólétének, szociális biztonságának fenntartására fordításában rejlik. Mi hiszünk ebben , és reméljük rajtunk kívül még sokan. Ha egymás felé fordulnak az emberek segítő baráti kezet nyújtva egymásnak mindenki talpon maradhat, és tisztes életet élhet. Nekünk kell megtenni az első lépéseket barátaim! Ha mi magunk nem választunk magunknak egy utat amin közös erővel közös célért végigmegyünk, senki nem fogja meg a kezünket,hogy kivezessen egy más élhetőbb környezetbe. Ha ugy érzed neked is egy alternatíva lehet a kibuc várjuk kérdéseid, javaslataid
építő kritikáid. A kibuc@windowslive.com címen, vagy az oldal üzenőfalán elérsz minket.
Rád is számítunk !