Virágüzlet nyitásához szükséges (?) szakképesítés


WWallace # 2014.08.29. 18:30

Kedves Fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni (személyes tapasztalatotok, hozzáértésetek, a témában való jártasságotok alapján), hogy szükség van-e bármilyen szakképesítésre egy virágüzlet nyitásához. Az üzletben egy személy végezné a virágkötő, -eladó és a hozzá kapcsolódó összes egyéb tevékenységet, egyéni vállalkozóként.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5. § (3) bekezdése szerint egyes termékek kiskereskedelmi tevékenység keretében való értékesítéséhez az azt végző személynek a kereskedelemért felelős miniszter rendeletében meghatározott szakképesítéssel kell rendelkeznie.

Ha nem tévedek, a kereskedelmi törvény által megjelölt miniszteri rendelet a 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről. Ezen rendelet 1. § (1) bekezdése szerint a mellékletében meghatározott tevékenységek csak az ott megjelölt képesítéssel, illetve a * jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott, akkreditált felnőttképzést folytató intézmény által szervezett, akkreditált képzési program sikeres elvégzéséről szóló igazolás birtokában végezhetők.

Mivel az NFGM rendelet melléklete sem virágkötői, sem virágkereskedelmi tevékenységről nem tesz említést, így véleményem szerint egy virágüzlet nyitásához nem szükséges szakképesítés a tulajdonos részéről; még akkor sem, ha egyedül végzi a tevékenységét (vagyis még szakképesítéssel rendelkező alkalmazottja sincs).

Próbáltam tájékozódni ezzel kapcsolatban különböző fórumokon: az internet különböző szegleteiben, illetve önkormányzatoknál is. Az interneten szinte kivétel nélkül csak olyan hozzászólásokkal találkoztam, melyek szerint szükséges a szakképesítés, míg önkormányzattól egyelőre választ nem kaptam.

Kérem, hogy aki jártas ebben a témában, segítsen, hogy jól értelmezem-e a jogszabályt, és tényleg nem szükséges virágüzlet nyitásához a vállalkozónak szakképesítéssel rendelkeznie. Vagy kihagytam valamilyen jogszabályt, amely ezt egyébként előírja?

Köszönöm: WWallace