Külföldön kötött házasság honositása


Optimka # 2008.08.11. 17:00

Kedves Anyamaci,

Köszönöm pontos és részletes válaszod. Még egy kérdésem lenne: hallottam róla, hogy egyes Anyakönyvi hivatalokban kérnek egy nyilatkozatot arról, hogy a születendő gyerek kinek a nevét viseli. Ezt valóban kérhetik, vagy csak hiteles magyar fordítással ellátott – külföldi anyakönyvi okiratot?
Előre is köszönöm válaszod. Szép estét:)
Optimka

Optimka # 2008.08.11. 16:58

Kedves Anyamaci,

Köszönöm pontos és részletes válaszod. Még egy kérdésem lenne: hallottam róla, hogy egyes Anyakönyvi hivatalokban kérnek egy nyilatkozatot arról, hogy a születendő gyerek kinek a nevét viseli. Ezt valóban kérhetik, vagy csak hiteles magyar fordítással ellátott – külföldi anyakönyvi okiratot?
Előre is köszönöm válaszod. Szép estét:)
Optimka

anyamaci # 2008.08.04. 16:18

Optimka!

Magyar állampolgár külföldön történt anykönyvi eseményét( születés, házasság, haláleset) hazai anyakönyvezni kell.

Jsz:1982. évi 17. törvényerejű rendelet

az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről:Hazai anyakönyvezés

38. § (1) Magyar állampolgár születését és házasságkötését a magyar anyakönyv akkor is tartalmazza, ha a magyar állampolgárságot születése, illetőleg házasságkötése után szerezte meg.

(2) Magyarországon lakó hontalan személy külföldön történt születését, házasságkötését, illetőleg halálesetét, ha lakóhelye Magyarországon van vagy volt, az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter által rendeletben kijelölt szerv anyakönyvezi, ha a bejegyzést olyan személy kéri, akinek a magyarországi anyakönyvezéshez érdeke fűződik.

39. § (1) A hazai anyakönyvezést a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, illetőleg az illetékes konzuli tisztviselőnél kell kérni. Ha magyar állampolgár külföldön történt születéséről, házasságkötéséről vagy halálesetéről az anyakönyvvezető vagy a konzuli tisztviselő tudomást szerez, az anyakönyvezést hivatalból kezdeményezi.

(2) A hazai anyakönyvezéshez csatolni kell a - hiteles magyar fordítással ellátott - külföldi anyakönyvi okiratot. Ha a külföldi anyakönyvi okirat a külpolitikáért felelős miniszter vagy az adott állam külképviseleti hatósága által kiadott írásbeli nyilatkozat szerint külföldről nem szerezhető be, vagy az anyakönyvezés külföldön nem történt meg, az anyakönyvi esemény tanúsítására alkalmas egyéb közokiratot kell csatolni.

(3) Magyar állampolgár születésének hazai anyakönyvezése során kérheti utónevének, a külföldi anyakönyvi okiratban szereplő utónévnek megfelelő magyar utónévre történő javítását.

Monalisa nem jól tudja, külföldön történt, az állam által elismert megkötött házasságot nem lehet újból megkötni, ennek jogi akadálya van.
Színházasosdit, úgy csinálni mintha lehet, de csj. által elismert házasságkötés nem lehetséges, az már bigámia, akkor is ha ugyanazzal a személlyel történne.

Optimka # 2008.08.04. 15:29

Kedves Monalisa1
Köszönöm az ötletet, megnézem az ajánlott portált.
Üdv.
Optimka

Optimka # 2008.08.04. 15:28

Kedves Monalisa1
Egyébként sajnos nincs ingyen.A külföldi partner összes iratát hivatalosan le kell fordittatni magyar nyelvre ami elég sokba kerül, utána az esküvői ceremóniához tolmács szükséges amennyiben a külföldi partner nem beszéli a magyar nyelvet.Szóval nem olyan egyszerű a helyzet mint ahogy első pillanatban gondolnánk.

monalisa1 # 2008.08.04. 15:23

Akkor megismétlem: akár itthon is összeházasodni, melynek vélhetően közigazgatási akadálya nincs.

Magára a feltett kérdésre érdemi választ adni sajnálattal nem tudok.

Esetleg a http://www.magyarorszag.hu honlap bal felső sarkában a "keresés a Portálon" kutakodni, pl. "Anyakönyvi hivatal" címszó alatt.

Optimka # 2008.08.04. 15:15

Kedves monalisa1

A házasság már megköttetett ezért érdekel maga a honositás folyamata:)
üdv.Optimka

monalisa1 # 2008.08.04. 15:04

Nem lenne egyszerűbb hazajövetelkor itthon is öszeházasodni., előzetes bejelentkezés alapján 20 perc alatt megvan és díjtalan.

Monalisa
laikus hozzászóló

Optimka # 2008.08.04. 12:04

Szeretném megtudni, hogy pontosan milyen iratok szükségesek külföldön kötött házasság Magyarországon történő honositásához. Van erre egységes rendelet amire lehet hivatkozni, vagy különböző Anyakönyvi hivatalokban mást kérnek? A témában 2006. évi hozzászólást találtam,nem tudom azóta történt-e változás a jogszabályokban.
Előre is köszönöm a válaszokat, szép napot:)
Optimka