Szándéknyilatkozat


hagenuk # 2013.10.23. 13:59

Azt szeretném kérdezni hogy egy olyan ingatlanosnak akinek se irodája se hivatalosan bejegyzett cége nincs, oda merjek-e adni 100000ft-ot vételi szándéknyilatkozat gyanánt, mert az eladó külföldön van.

hagenuk # 2013.10.23. 13:59

Azt szeretném kérdezni hogy egy olyan ingatlanosnak akinek se irodája se hivatalosan bejegyzett cége nincs, oda merjek-e adni 100000ft-ot vételi szándéknyilatkozat gyanánt, mert az eladó külföldön van.

xdri # 2013.09.13. 08:27

Kedves Walking!
Igen egy szándéknyilatkozat visszavonható. Azonban ha az alapján már adásvételi szerződést írtál alá, azt nem tudod visszavonni, csak ha a bíróság előtt megtámadod perben és bizonyítod, hogy pl.megtévesztettek, tévedésben voltál stb.
drhalasz.eoldal.hu

WalkingM # 2013.09.12. 18:56

Kedves Fórumozók!

A szándéknyilatkozat visszavonható? A volt férjem iratta velem alá, mely után véltem felfedezni, hogy tulajdonképpen ha megcsinálnánk az adásvételi szerződést simán kisemmizne és a gyerekeimmel az utcára rakna. Módosítható a szándéknyilatkozat tétel után az adásvételi szerződés?

Előre is köszönöm a válaszokat

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.21. 08:14

Köszi a válaszodat.

A jognyilatkozat pótlás iránti igény egy újabb bírósági eljárást jelent. Gondold át, és kérd a lakás közös tulajdonának megszüntetését. Véglegesen megszabadultok egymástól.

egyedülenis # 2010.03.18. 18:00

Szia, köszi neked is, es igazad is van, de
tegnap voltam ügyvednel, ö ezt is mondta, de azt is, hogy nem mondtam le semmi fele tulajdon jogomrol az egyezsegben, mert amit ide ideztem resz az csak a lakashasznalatra vonatkozik. Ezt a "csak" jegyzökönyvbe mondott szandeknyilatkozatot pedig vegrehajtatni nem lehet de fizetesi meghagyasra jo, söt a birosagot kerhetem (pontosan nem tudom hogy hivjak)jognyilatkozat potlasra, mivel az ex nem hajlando alairni ezt a külön okiratot es az mar behajthato lesz amint megvan rola a jogerös vegzes. tehat nincs veszve semmi megnyugodhatok, csak az ex ügyvedje szemet-amit nem is ertett az ügyved, es arra a levelre amit kaptam tölük csak csovalta a fejet, hogy szinte minden csak fenyegetes es elrentettes nehogy lepni merjek.
nagyon köszi a valaszokat :D megnyugodtam

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.16. 17:49

A külön okirat zavart meg. Egy bírósági egyezség után már nem igen tehetsz semmit, legfeljebb perújítást kérhetsz, de én a közös tulajdon megszüntetésében látom a megoldást.

egyedülenis # 2010.03.15. 01:23

igen, de irtam is, csak az egyezsegben jegyzökönyvbe ment ez a szandnyilatkozat es csak annyi hogy a lakashasznalat kizarolagasan az exe, de szo sem volt arrol hogy elhagyom teristesmentesen a lakast. de utana meg az lett beleirva amit leirtam. ezert kerdeztem

monalisa1 # 2010.03.14. 19:12

"... a tárgyaláson hagytam magam meggyőzni a gyors egyezségről." 2010.03.12. 19:12.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.14. 18:47

Az egyezséget bíróság előtt kötöttétek?

egyedülenis # 2010.03.14. 16:09

Köszönöm szépen a tanácsokat. mindenképpen megyek ügyvédhez.

monalisa1 # 2010.03.13. 20:14

Arra az időre míg otthon vagy a közös gyermeketekkel kérhetsz un. házastársi tartást (= asszonytartást), mely havi 20-30 ezer forint körüli összeg lehet - ha a bíróság megitéli.

Visszamenőleg 6 hónapra lehet kérni, vagyis pár soros levélben módosítsd a keresetedet melyet 3 pld-ban juttasd el tértivevényesen a bíróságnak.

monalisa1 # 2010.03.13. 20:10

Elolvastam, köszönöm, de továbbra is csak azt tudom javasolni fordulj ügyvédhez - látni kell az összes papírt. Ha nincs pénzed ügyvédre keresd fel a térítésmentes jogsegélyszolgálatot - perben is eljárhatnak már. (Bp.-en és a megyeszékhelyeken megtalálhatók.)

http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

Külön írva: alapból erősebb idegek kellenek mert az Élet "seggberúgós" valami.

"Lisa"
laikus hozzászóló

egyedülenis # 2010.03.13. 19:33

kb azert volt igy, mert ennyit jelent egy anya es gyermeke vedelme. mivel azonnal nem tettek volna ki öt alkasbol. ezert el kellett volna türnöm, hogy egy egyszoba konyha-nappaliban ott sasszezik a szeretöjevel? Es ordit mindenert? Nem hiszem, de senki nem tett semmit mert a lakas megosztasa szubjektiv vagy mi volt a magyarazat ver meg nem folyt, igy inkabb mindent összepakoltam es eljöttem. Sajnos en nem tehettem meg hogy körmöm szakadtaig kitartok es akarmilyen ellenseges kitartok a lakasban eles mellett, sajnos nincsenek kötelböl az idegeim es a babat sem tehettem ki ilyen mertekü terrornak. Es mivel nem akarta elismerni, hogy közöm van lakashoz a per igen hosszu lett volna, bar mindent nekem iteltek volna, lehet söt biztos en voltam a hülye, de nem is ertem a birosag miert csak azt irta az egyezsegbe, hogy en igeny nelkül költöztem el amikor nem igy van hiszen ott a szandeknyilatkozat, es az megis csak a jegyzökönyvbe lett mondva. mindegy majd meglatjuk mi lesz, mert most mar nagyon merges vagyok. eddig türelemmel vartam es mindent megengedtem, de sajnos ez mar elmult. Most leszek eletemben elöször agressziv es bosszuallo, raadasul nem is hirtelen felindulasbol. eddig volt eselye. csak azt nem ertem, hogy miert jo ez valakinek, hogy a sokmindenböl adna vagy adott volna akar egy hütöt vagy mosogepet azt mondom jo felejtsük el egymast, de nem annyire kicsinyes, hogy meg a botmixert sem hozhattam el, amit konkretan nem is tud hasznalni. es raadasul ezer forintos tetel.
Ja a hitelt nem tudnam egyedül fizetni, illetve csak ugy hogyha kiadom a lakast es abbol ketyegne, de a nevemre nem tudnam venni a hitelt mert jövedelmem leven gyesen vagyok nincs.A kötelemböl pedig meg nem engedtek ki. tavaly volt ra valami kiserlet, de mivel elötte szolt ket nappal hogy menni kellene nem tudtam elmenni a megbeszelesre, azota semmi.
monalisa1 azert köszi

monalisa1 # 2010.03.13. 15:54

Itt valami nem kerek, mert egy pár hónapos közös gyermek esetében, a közösen hitelre és szoc.polra vásárolt lakás használatát -a gyermekre való tekintettel- az anyának szokták itélni, legalább a gyermek 18. életéve betöltéséig. (Azt követően a szülők eldönthetik hogy mi legyen a lakással.)

Arról sem írtál hogy bíróság vizsgálta-e hogy a lakás megosztható-e közös használatra, vagy pedig az apának mindenképp távoznia kellene.

Minek okán maradhatott egymaga (!) a férj a lakásban?!

Külön kérdések, hogy te magad képes lennél-e a saját rész hiteltörlesztés mellett a teljes rezsit is fizetni másodmagadra, valamint még a megélhetéstek a babával...

A bank kiengedett-e a hiteltartozás kötelméből?...

Javaslom haladéktalanul fogadj ügyvédet mert egymagad nemigen vagy képes a saját érdekeid képviseletére. (A jogász majd átnézi ama jegyzőkönyvet is - miként is kell azt értelmezni...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

egyedülenis # 2010.03.12. 18:12

Kedves hozzaertök!
Segitseget szeretnek kerni a következökben:
elvaltam masfel eve es a targyalason hagytam magam meggyözni a gyors egyezsegröl. meg amugy is jo indulattal vagyok...pontosabban voltam az exxel legalabbis eddig a napig. Most telt be a pohar. Hazassag utan szerzett vagyonunk nagyjabol a lakas volt, hitel, szocpol. Mivel nem volt hajlando kiköltözni nekem kellett az akkor 2 honapos babaval. Megtettem. Levelezesek, de a lenyeg: tartasdijban, hazastarsi tartasban gyereklathatasban megegyeztünk. es most a csavar:" A felek külön okiratban kivannak megallapodni, de szandeknyilatkozatkent kerjük a jegyzökönyvben rögziteni, hogy az alperes(en) ebben a külön okiratban minden lakassal kapcsolatos igenyeröl, igy a tulajdonjogi vagy akar a lakashasznalati jog ellenerteke iranti igenyeröl is lemond 2 millio Ft megfizetese elleneben, melyet felperes(ex) 2009.dec.31ig vallal megfizetni."
DE:(az egyezsegben)
"A peres felek megallapodnak abban, hogy a (...cimen talalhato)lakasingatlan kizarolagos hasznaloja a felperes(ex) lesz, onnan az alperes(en) mar elhelyezesi es teritesi igeny nelkül elköltözött."

A kerdesem ez a jegyzökönyvbe mondott szandeknyilatkozat felfoghato elöszerzödeskent,es ez alapjan követelhetem-e a szerzödes ennyire utolagos megköteset mivel nincs benne hataridö csupan a kifizetesre vonatkozoan.
Bar remelem, hogy ezt megtehetem es a figyelmetlensegem miatt nem maradok a nagy semmivel itt egyedül. De ha megis, ha en nem is, de a kisfiam neveben kerhetem-e a kizarolagoslakashasznalati jogot, hiszen vegülis joga van az apja lakasaban elni (ha valoban elszurtam a jogaimat)es hat mivel en vagyok a gyamja ugye velem együtt tenne ezt

Ezen kivül a lathatas tiltasat mikor kerhetem? Lehet-e letiltani, mivel egyaltalan nem latogatja a picit azota sem, de a birosagon azert latvanyosan kerte a heti lathatast-na azota sem volt.

Netizen # 2003.02.23. 18:52

Köszönöm a válaszokat.

Ez tehát azt jelenti, hogy a szándéknyilatkozatbane/előszerződésben egyrészt mindenképpen rögzíteni kell a szerződést, ami majdan aláírandó? (Ha erre nem kerül sor valamiért, csak valami utalás történik a szerződés tartalmára akkor mi a helyzet, érvényes így az előszerződés?)
A másik: akkor gyakorlatilag az előszerződés aláírásával a felek gyakorlatilag az abban hivatkozott szerződést írják alá, csak éppen annyi a különbség, hogy formai vagy egyéb okokból nem a tényleges szerződésre kerül az aláírás (arra csak később kerül sor)?

Jól értelmezem, hogy az előszerződés gyakorlatilag minőségbeli különbséget nem jelent egy 'mezei' szerződéshez képest, hiszen a hivatkozott szerződés aláírása elől, és az abban rögzített kötelezettségek alól már nem lehet kibújni (csak a végleges szerződésben rögzített feltételek mellett)?

Dr.Süti # 2003.02.20. 20:14

Szia!
Úgy gondolom, hogy a kérdést az dönti el, hogy egyoldalú vagy kétoldalú-e a szándéknyilatkozat. Ha egyoldalú, akkor a fentiekben részletezett ajánlatnak minősülhet, ha viszont a felek mindketten együtt, közösen és egybehangzóan tették, akkor más is lehet a helyzet.
Ha a felek a közös szándéknyilatkozatban azt jelentették ki, hogy egy későbbi időpontban szerződést fognak egymással kötni valamiről, akkor ez bizony előszerződésnek is minősülhet.
Az ajánlat és az előszerződés közti lényeges különbség, hogy az ajánlattevő a Ptk.-ban meghatározott ideig kötve van az ajánlatához, de ha ezen időn belül nem kap elfogadást az ajánlat teljes tartalmára nézve (vagyis az elfogadás nem tartalmaz új elemeket és így nem minősül új ajánlatnak), akkor a szerződés nem jön létre és az ajánlat nem köti tovább az ajánlattevőt. Ezzel szemben az előszerződés alapján a felek kötelesek megkötni az előszerződésben leírt szerződést, és ha az nem köttetik meg, akkor bármelyik fél követelheti a bíróságtól a szerződés létrehozását. Tehát ez egy swzigorúbb helyzet, mely alól csak rendkívül nehezen, kivételes helyzetben és nehéz bizonyítás árán lehet szabadulni.
Döntsd el, a te nyilatkozatodra melyik igaz. Persze, a helyes megítéléshez ismerni kéne a pontos helyzetet és a nyilatkozat tartalmát. Ugyanis a szándéknyilatkozat, ha nem minősül ajánlatnak, se pedig előszerződésnek, akkor lehet még egyoldalú kötelezettségvállalás is, amit ugyebár a Ptk is ismer. Úgy vélem, ez a harmadik lehetőség, amibe a nyilatkozatot be elhetne paszírozni.
Jó válogatást.


Dr.Süti

Két Lotti # 2003.02.20. 17:37

Véleményem szerint a szándéknyilatkozat ajánlatként értékelhető a Ptk. szerint, mert ugye így ezen a néven nem ismeretes.

Tehát, ha valaki tesz egy (írásos) szándéknyilatkozatot, akkor tesz egy ajánlatot a majdan létrejövendő szerződés tartalmára vonatkozóan.

Én még azt tartom fontosnak, hgoy a szándéknyilatkozat tartalmazza az ún. ajánlati kötöttség idejét, azaz, hogy a tartalma meddig köti az ajánlat tevőjét.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Netizen # 2003.02.20. 16:32

Kedves Szakértők!

A kérdésem a következő: miben tér el egy szándéknyilatkozat egy szerződéstől, pontosabban szólva milyen kötelezettségeket ró az azt aláíró felekre, milyen kártérítési igényekre ad(hat) alapot?

Tehát gyakorlatilag mit takar a magyar jogban ez a fogalom (ha egyáltalán ez a neve)?

Értékes hozzászólásaitokat előre is köszönöm.