Eladó egy ötlet - de hogyan?


___Marvin! # 2007.09.24. 07:42

Tisztelt fórumtársak!
Van egy talán sok-sok millió forintot érő ötletem, de attól félek, ha bárkinek is elmondom, egyszerűen ellopják. Ahhoz kevés és pici vagyok, hogy magam valósítsam meg, így mindenképpen segítségre van szükségem, tehát előbb-utóbb valakinek el kell hogy mondjam. Már körvonalazódik bennem, hogy mindezt kinek lenne érdemes a tudtára adni, de abban mindenképpen segítségre és felvilágosításra lenne szükségem, hogy érdekeimet szem előtt tartva, ötletemet hogyan kellene előadni, felkínálni.
Szeretném megtudni mi erről a véleménye az e témában bizonyára nálamnál sokkal jártasabb ügyvédeknek, jogászoknak.
Üdvözlettel: Ákos

Taylor (törölt felhasználó) # 2007.09.24. 11:10

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

___Marvin! # 2007.09.24. 12:35

Ez nem egy 1000 lóerős vízüzemű-motornak a műszaki megoldása. Nem olyan gondolat, mely csakis egyetlenegy fejből pattanhat ki a Földön.
Ez sokkal inkább egy internettel kapcsolatos dolog, csak egy apró ötlet, kósza igény, mely a monitoron is csupán két-három gomb és link helyét foglalná. Tipikusan bagatell dolog, mely bárki másnak is eszébe juthatna. Pont ez a gondom, hiszen bárki másnak is eszébe juthat, s ha így lenne, na akkor szaggatnám meg a ruhámat. Ez ugyanis azt jelentené, hogy lemaradnék az évi kb.100 millió forintból való részesedésből, ami azt hiszem ok a ruhaszaggatásra.

Egy hihetetlenül tisztességes világban talán nem lenne gondom. Bekopognék a kiszemelt weboldal üzemeltetőjéhez, elmondanám neki hogy tudom, hogyan másfelezheti meg évi nyereségét. Erre ő felhúzná szemöldökét, és kíváncsian megkérdezné mire is gondolok. Ekkor én elmondom neki. 2 perc múlva befejezem. Ekkor ő ragyogó szemmel megragadja kezemet s megszorítva megköszöni anyukámnak hogy világra hozott. Megkérdené, hogyan tovább. Én mondanám neki, hogy évi 10 milliót kérek, vagy most a markomba 50-et. Kezet rázunk azt’ csá…
Egy kevésbé tisztességes világban, miután befejezem az előadást, ő hümmög egyet, majd azt mondaná hogy hááát, nem is tudom, ezt át kell gondolni és megbeszélni másokkal is, majd értesítjük… Aztán se kukk, se bá, pár hónap múlva meg hipp-hopp teljesül az álmom, csak épp engem teljesen kihagyva belőle.
Nohát ezt elkerülném szívesen. De hogyan?!

ObudaFan # 2007.09.24. 18:26

Ha bárkinek eszébe juthat, akkor azért igen nehezen fog az annyit érni, mert ami eszébe juthat valakinek, az eszébe is jut. Egyébként remek lehetőségek vannak erre, a know how-ra kitűnő szerződéseket lehet kötni, de épp a dolog természete miatt erre ennél pontosabb választ adni interneten keresztül aligha lehet.

monalisa1 # 2007.09.24. 18:59

Nemrég olvastam itt a net-en, hogy másfél évvel ezelőtt egy akkor 17 éves norvég srác játszásdiból csínált egy olyant hogy: ...google.no/

Azóta dől a pénz, milliomos lett a család.

___Marvin! # 2007.09.24. 19:15

ObudaFan!

Köszönöm a választ!
A know howra rákeresve, nekem is jó ötletnek tűnik.
Midennek mi a menete? Keresek egy ügyvédet, akivel közösen összebarchobázzuk a kno-how szerődést, melyet aztán az átvevő orra alá dugunk, és már kérhetem is ki a coc-tailomat a pálmafa alatt?

___Marvin! # 2007.09.27. 08:21

Saját erőből az alábbiakat okoskodtam ki:

Egy levél, és egy szerződés-tervezet.
Vajon ez a tartalom használható használható lenne?

Szívesen veszek minden szakértő véleményt!

Ime a mű:

Tisztelt Akárki!

Van egy ötletem.
Megvalósításával – mely az internetet használók nagy részének újszerű igényét elégítené ki – egy újonnan létrehozott vagy már meglévő honlapon jelentős oldallátogatottság lenne elérhető. Elképzelésem szerint erre az önök már évek óta sikerrel működő honlapja lenne a legalkalmasabb platform.
Amennyiben önök hajlandóak kisebb oldalfejlesztésekre, látogatottságuk mértékének emelkedése nagyon valószínű lehet. Kisebb, vagy óriási mértékű növekedés egyaránt elképzelhető, valójában ezt a gyakorlat mutathatja meg.

Ötletem ismertetése előtt szükséges, hogy az alábbi szerződés feltételeinek elfogadásával önök megegyezzenek velem abban, hogy ötletemet tartalmazó „ötletismertetést” megvásárolják tőlem.
A szerződésben szereplő további megállapodás szerint, amennyiben önök úgy döntenek hogy ötletemet mégsem használják fel, ám a későbbiekben más forrásra hivatkozva azt mégis megvalósítják, úgy az „ötletismertetés” előtt megkötött szerződés alapján jogosult leszek a szerződésben foglalt haszon bizonyos %-ára.

Sikeres együttműködés reményében, tisztelettel: Okos Antal

Szerződés

Tárgy: „TUTI Ötlet” ismertetőjének eladása, megvétele
Eladó: Okos Antal
Vevő: Akárki Kft.

Felek megállapodnak a következőkben:

Vevő megvásárolja az eladó által kínált „ötletismertető”-ben szereplő ismeretanyagot, melynek vételára, az annak megvalósításából származó haszon ……%-a.

Vevő kijelenti, hogy a fenti vételár az eladót akkor is megilleti, ha a vevő az ötlet forrását a későbbiekben nem az eladónak, hanem más személynek tulajdonítja.

Vevő kijelenti, hogy az ötlet megvalósításáról, annak működésbe hozataláról az eladót …napon belül tájékoztatja, s ha a vevő kéri, akkor a működésből adódó forgalomnövekedés mértékéről napi pontossággal információt nyújt neki.

Vevő kijelenti, hogy a megismert ismeretet titkosan kezeli, másnak nem adja tovább, és azt kizárólag saját weboldalába (www……hu) szerkesztve hasznosítja.

Eladó kijelenti, hogy az ötletismertetőben szereplő ismeretanyagot a vevőn kívül más tudomására nem hozza.

Felek megállapodnak abban, hogy az a vevő az ötlet megvalósításából származó haszon ……%-át havonta, félévente, évente (megfelelő rész aláhúzandó), meghatározott fordulónapon - …..hónap, .....- nap - folyósítja az eladó részére az 1234-5678-91011-számú számlaszámra.

Vevő: Eladó:

Dátum:

dzsar # 2007.09.27. 09:42

Én esetleg az ötletre vevő lennék, vagy a megvalósításba segíthetek.
Ha esetleg érdekli, akkor írjon a mail címemre:
dzsar@dzsar.hu

üdvözlettel:
Szabolcsi Károly

Sasfioka # 2007.09.27. 13:24

Know-how szerződés még sehol nem létező megvalósulásra kötve hiszem, hogy aláírnak.

A "az ötlet megvalósításából származó haszon ……%-át" ezt hogyan tudod mérni? Egy weboldal esetén? Azt látod, hogy eddig tíz helyett huszan nézik a honlapot, de azt honnan tudod, hogy ez hány százalékos bevételnövekedést eredményezett, amely x%-a téged illetne meg?

Nem tudom, ez így ebben a formában kicsit nem kerek.

Le kéne védetni a Szabadalmi Hivatalban. Az eldobható zokninak is van műszaki leírása és "működésére vonatkozó" információ. Rendelkezik is szabadalommal. Nagy ötlet, mégsem lett belőle semmi.

Azt még hozzá kell tenni, egy ötlet önmagában nem rendelkezik értékkel. Semmit nem ér, míg nem valósítható meg, nincs kiépített út a megvalósításához. Arra is kell figyelni, hogy lehet, hogy az általad már kitalált dolgot valaki már kitalálta... Esetleg utánajárni, van-e rá szabadalom.

SF

___Marvin! # 2007.10.01. 12:01

Egy példa:
Ismerek egy embert, aki készített magának egy szép, lécezett kaput. Szinte kész van, használni már lehet, de még többet is ki lehetne hozni belőle. Tudom, hogy létezik egy olyan forma, melyet megvalósítva még szebb lenne kapu. Szememmel elképzelem, hogy a lécek felül szép, szabályos domború ívben végződnek. Biztos vagyok benne, hogy mindez a kapukészítőnek is tetszene. Ügyes keze van, el tudná készíteni, de halvány fogalma sincs róla hogyan rajzolja meg a nagy ívet.
Neki megvan az ügyessége, de kevés a tudása. Én pedig okos vagyok, mert rájöttem az ívek elvére, de nem vagyok elég ügyes ahhoz hogy elkészítsem. Tudásom így csak akkor ér majd valamit, ha átadom az ügyes-kezű kapukészítőnek. Akkor viszont kapásból értékes lesz, legalább annyit fog érni, amennyibe egy valódi kapukészítő munkája került volna. Sőt, ha elkészül, csodájára járnak majd a járókelők, s kitudja hány és hány megbízást kap majd újabb kapuk készítésére…
Megegyezünk hát: én elmondom neki - hogy a Pithagorasz-tétel és az egybevágó háromszögek tulajdonságainak felismerésének segítségével olyan ívet kreálhat, amilyet csak kedve tartja, ő pedig örömmel kifizeti nekem annak az összegnek a töredékét, melyet így végül mégiscsak sikerült megspórolnia.
Igaz, hogy az általam említett dolgok nem újak, nem én találtam ki őket, hanem Pithagorasz és társai, de a kapukészítőnek én mondom el. Az is lehet, hogy ezeket a dolgokat ő is ismeri, de akkor is, én juttatom őket az eszébe. Nélkülem nem, vagy nem most jutna eszébe a megoldás.
Tiszta sor, nem?
Igaz, hogy az ötlet maga értéktelen, de csak addig amíg meg nem valósítják.

Esetemben a „kapu” valójában egy konkrét weboldal. A „kapukészítő” a weboldal üzemeltetője.
Tudom, hogy az oldal mi által lenne még látogatottabb. Gondolom, hogy a weboldal üzemeltetőjének ezt megismerni nyilvánvaló érdekében áll.
Érdekében áll mindenféle erre vonatkozó lehetőséget megismerni, még akkor is, ha némely erre vonatkozó ötlet eleve halvaszületett, vagy ha ötletnek nem is rossz - végül mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. De ez a kockázat ebben az esetben nem kockázat, hiszen a weboldal üzemeltetője csakis az ötlet valódi nyereségéből fizetne nekem.
Vannak már meglévő, és bizonyosan lesznek új reklámszerződései, melyek pontosan meghatározzák hogy adott oldalon adott számú klikkért mennyi forint jár. Biztos vagyok benne, hogy mikor egy év múlva visszatekint, fillérre pontosan meg fogja majd tudni mondani, hogy a már meglévő weboldal újonnan létrehozott része mennyit hozott. Ennek kérem én pl. a 7%-át.
Ha az új oldal 100 milliót hoz évente, az én markomat 7 millió üti. De ha nem lesz egyetlenegy klikk sem, én sem kapok semennyit sem.

Sajnos nem tudom levédetni az ötletet, mint ahogy Pithagorasz tételét sem védhetem le.
Talán ez nem is egy ötlet, sokkal inkább egy „tanács”. Amit vagy megfogad a weboldal üzemeltetője, vagy nem. És én pedig arra szeretnék biztosítékot, hogy amennyiben az általam átadott „jótanácsból” hoz létre bármekkora nyereséget, ne legyek elfeledve és legalább gesztus-értékű díjazásban részesedjek. Pl. 10% alatti részesedés. Bár ez már inkább pénzügyi kérdés. Létezik-e formula arra nézve, hogy mennyit ér egy jótanács?

Nem tudom, közelebb kerültem-e ezzel a bő lére eresztett hozzászólással, mindenesetre elnézést a szószátyárságért és köszönöm ha elolvasták.

dzsar: Köszönöm az érdeklődést, de továbbra is azt gondolom, hogy egy már létező, konkrét weboldal lenne a legmegfelelőbb közege ennek a leendő produkciónak. Célom, hogy meggondolásra érdemes formába öntsem a gondolataimat, melyek így már remélhetőleg majd megfelelő „védelmet” élvezhetnek.

Meglátásaikat, észrevételeiket köszönettel: Ákos

Sasfioka # 2007.10.01. 14:11

Szerintem Marvin az, amit leírsz, az egy "szép új világban" működik. A valóságban pedig nem igazán.
Senki nem fogja a reklámbevételeit "mutogatni". Max megígéri. Aztán jól meghamisítja, hogy bizony nem jött egy klikk sem.

Amúgy alapjában véve nem rossz az a szerződés amit írtál. De keress meg egy ügyvédet, aki "szebben fogalmazza meg". Mindenesetre az is jó tanács, hogy tedd közjegyzői letétbe, megfelelő dátumozással azt, amit kitaláltál. Oda nem kell más, csak egy lezárt boríték, melyben leírtad, hogy mit is akarsz. Ez már "egy garancia".
Ha megvan a szerződés, keresd meg a kiszemelt oldal üzemeltetőjét. Aztán ha aláírja, akkor lássuk a medvét :)

SF

BGábor # 2009.03.15. 17:19

Üdvözlet a fórumon! Segitséget szeretnék kérni szabadalmaztatással,az eljárással kapcsolatban. Elég sok és összetett kérdésem lenne. Most csak egyet röviden: hogy védhetem meg a találmányomat a szabadalaztatás után vagy előtt,ha nincs pénzem a procedúrákra? Technikai eszköz, és a szponzorok segitségét fontolgatom,de aggaszt ,hogy valamelyik esetleg még előttem beadja a találmányomat! Ha valaki segítene a jogi dolgokban hálás lennék! Jöhet válasz e-mailre is! bigab@freemail.hu Köszönöm!!!!

Csipke # 2009.03.16. 14:41

Kedves BGábor,

Előtte: sehogy leginkább (tartsa titokban). Ha más jelenti be, akkor maximum pereskedhet, hogy igazából Ön a feltaláló.

Utána védi a szabadalom. (már, ha kap rá szabadalmat, mert lehet, hogy nem szabadalom kell rá, hanem használati mintaoltalom, vagy formatervezési mintaoltalom, vagy egyik oltalomnak sem fog megfelelni és akkor semmit nem fog kapni)

Üdvözlettel,


Csipke

_Wasp_ # 2009.03.16. 14:58

BGabor, a szabadalmi védelem a bejelentés közzétételével indul (az eddig fizetendő költségeket nemigen bírja magúszni!), feltéve, ha a találmány megkapja később a szabadalmi védettséget.

(Egyébként védi még a találmányát a know-how például, de ebben azért annyira nem bíznék.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

toldiur # 2009.08.13. 07:28

Üdv mindenkinek!

Három találmány megvalósításához ill,eladásához keresek segítséget.

  1. A megkülönböztetett jelzést használó gépjárműveknek útkereszteződésben 100% os balesetmentes áthaladás biztosít.
  2. Nem kell többé sem atomerőmű, sem vízi erőmű, sem szélmalom ahoz hogy villamos energiát termeljünk. (nem örökmozgó)
  3. Rendőrségnek nyújthat nagy segítséget az a találmány mellyel teljesen vissza szorítható a bűnözés. (betörés,rablás,gyilkosság stb)

    Ezeket a találmányokat sehol a világon nem alkalmazzák, mivel a legegyszerűbb dolgok a leghatásosabbak és mindig ezek kerülik el az emberek figyelmét.

    Ezek kivitelezése minimális befektetést igényel ahoz képest hogy mennyi halálos baleset történik,illetve mennyi bűncselekmény, illetve menyire nagy összegeket fordítunk villamos energia elő állítására (megvásárlására).

    Bárkinek felkeltettem érdeklődését,vagy tud segíteni ezek megvalósításában,illetve fantáziát lát benne úgy értesítsen toldiur@citromail.hu

    Köszönöm

_Wasp_ # 2009.08.13. 08:32

az ötlet nem találmány.

kétlem, hogy az említett ötletek bárkinek újdonságot jelentenének, bár a működőképességükkel kapcsolatban is vannak kételyeim.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

toldiur # 2009.08.14. 00:21

"Edzonnak is csak 1,ötlet volt a ..."

toldiur # 2009.08.14. 19:58

Csak megjegyzem sehol nem irtam hogy ötlet,hanem inkáb találmány... Bár kétlem tudod mi a különbség.
Továbbá ha már ennyire tudja mindenki,nem értem miért ez a nagy bünözös a világban ill, miért kerül ennyibe a villamos energia és történik ennyi baleset mint amennyi?
Aki tudja irja meg köszönöm.

_Wasp_ # 2009.08.14. 21:48

hát nálad biztosan jobban tudom mi a különbség a találmány és az ötlet között, de nem fogom bizonygatni. Ha nem hiszed el, hát az se nagyon izgat.

nem fogok kisesszét írni az áram árának összetevőiről de lényegében a következőkből áll össze:

  • energiahordozó beszerzési ára
  • erőmű megépítési költségének avulása, ideértve az ingatlanokat is
  • Infrastruktúra megépítésének avulása, fenntartása
  • befektetett tőke kamatvesztesége és a kockázati befektetők haszna
  • energiaszolgáltatással foglalkoztatottak bérköltsége
  • adók és más közterhek

Az erőművek és az infrastruktúra kapacitását a fogyasztási csúcsra kell tervezni, viszont nem lehet fogyasztási mélyponton sem sokkal olcsóbban üzemeltetni. Az éves FELHASZNÁLT energia mértékével el kell osztani az említett költségeket, és megkapjuk az egy kilowatórára jutó árat. Ezt lehet államilag támogatni, de összességében akkor is ennyibe kerül.

Baleset pedig többek között azért van ennyi mert van sok okostojás, aki azt hiszi, mindenkinél ügyesebb és okosabb, aztán a fára felcsavarodva jön rá, hogy mégsem így van.

Bünözés: ez részben kriminálszociológiai, részben más tudományokat érintő téma. Mivel biztos vagyok benne, hogy bármelyik fórumozó nálad szélesebb ismeretekkel rendelkezik a témában, ezért én a helyedben nem erőltetném.

Van még kérdésed??


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.08.14. 22:31

toldiur

Esdekelve kérlek oszd meg velük a három találmányod lényegét - sok ám a fórumon a tudatlan olvasó...

Ezzel szemben önjelölt Nobel díjas várományos is szép számmal lehet...

Engem leginkább a szirénázó jármű kereszteződésbeli balesetmentes áthaladásának garantálása érdekelne. (Megkülönböztetést használó gépjármű nemcsak a mentő-, a tűzoltó- és a rendőautó lehet, hanem pl. honvédségi jármű, gáz- és vízmű rohamkocsi, aztán az ügyeletes orvos, a BKV baleseti helyszínelő stb.)

A legtöbb autósnak egyedül "a" mentő a tuti - a többi le van sz*rva., ha ezek bármelyike siet hát legyen ügyes a kereszteződésben.

"Lisa"
laikus hozzászóló

toldiur # 2009.08.14. 22:44

Wasp te nagyon benéztél valamit. Mivel a találmányomnak az lenne a lényege hogy ne legyen ennyi járulékos költsége,mint amennyi most is van. De a legfontosabb hogy a fogyasztóknak ne kerüljön ennyibe.

toldiur # 2009.08.14. 22:53

monalisa1 Minden megkülönböztetett jelzést használó járműre értettem a találmányomat ami 100%-an garantált hogy nem történne többé ezek járművek balesete.. " kereszteződésben semmi esetre sem" Ne várja senki hogy ki közhírré tegyem. Én sem kapok semmit ingyen.

websas # 2009.08.14. 22:56

Adósság rendezés: (találmány)

Igor bemegy Hanzi panziójába és kivesz egy szobát 100 eu-ért.Hanzi a pénzt átadja Günternek a beszállítójának mert már régen fizetett, Günter a pénzből kifizeti Brünhildát akivel szexelni szokott, Brünhilda elmegy Hanzi panziójába ahol odaadja a 100 eu-t a szoba használatokért. Igor rossz híreket kap és lemondja a szobát , Hanzi vissza adja a 100 eu-t
és közben minden tartozás rendeződött.

websas

toldiur # 2009.08.14. 23:07

Wasp neked még annyit hogy én segítséget kértem ezek megvalósításához hátha tudja valaki milyen fórumokhoz fordulhatok. És nem kellene le írni valakit csak azért mert nem ismeri illetékes szerveket akiket ezek a találmányok érdekelhetnek. Továbbá én is tisztába vagyok a jelenlegi villamos energia ár összetevőivel,pontosan ezért lenne átütő erejű az én találmányom.

toldiur # 2009.08.14. 23:39

Három találmány megvalósításához ill,eladásához keresek segítséget.

1. A megkülönböztetett jelzést használó gépjárműveknek útkereszteződésben 100% os balesetmentes áthaladás biztosít.
2. Nem kell többé sem atomerőmű, sem vízi erőmű, sem szélmalom ahoz hogy villamos energiát termeljünk. (nem örökmozgó)
3. Rendőrségnek nyújthat nagy segítséget az a találmány mellyel teljesen vissza szorítható a bűnözés. (betörés,rablás,gy­ilkosság stb)

Ezeket a találmányokat sehol a világon nem alkalmazzák, mivel a legegyszerűbb dolgok a leghatásosabbak és mindig ezek kerülik el az emberek figyelmét.

Ezek kivitelezése minimális befektetést igényel ahoz képest hogy mennyi halálos baleset történik,illetve mennyi bűncselekmény, illetve menyire nagy összegeket fordítunk villamos energia elő állítására (megvásárlására).

Bárkinek felkeltettem érdeklődését,vagy tud segíteni ezek megvalósításá­ban,illetve fantáziát lát benne úgy értesítsen toldiur@citromail.hu

Köszönöm