Bírósági tárgyalás - saját hangfelvétel


nagyani66 # 2018.01.19. 08:34

Kedves Lajcsó!

Higgye el, próbáltam ügyvédet fogadni, de sajnos a költsége nem kevés és pillanatnyilag nem engedhetem meg magamnak (csak hogy átláthatóbb legyen az egyéni szociális problémám, másfél éve agyvelőgyulladást kaptam és bár 40 évnyi bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem, nagyjából másfél millió forintom ment rá a kezelésemre, rehabilitációmra. Épp egy hónapja vagyok ismét munkaképes, ergo minden tartalékom úszott), bár mire másodfokra keveredik lehet helyre jövök anyagilag. Azt gondoltam amúgy, hogy a hangfelvétel miatt úgyis sima ügy, mert más bizonyítéka sem az ellenfelemnek, sem nekem nem volt. Épp ezért döbbentem le, amikor a bíró azt mondta, hogy nem veszi figyelembe, mert nem játszottam ott le, de ezt nem is nekem mondta, hanem a másik fél ügyvédjének. De én azóta hosszú órákat keresgéltem a neten és már mindent elolvastam a hangfelvétel felhasználásról, de ilyet, hogy az csak akkor válik a per tárgyává ha le is játsszák, ilyet sehol nem olvastam! Ezért tettem fel téma indító kérdésem, hogy van-e erre valami jogszabály vagy esetleg ez "csak" egy kialakult gyakorlat és csak azért nem találok róla semmit?

lajcsó # 2018.01.19. 08:03

"gondolom akkor másodfokon sem tudom felhasználni ha az első fok nem vette figyelembe."
Rosszul gondolod. Egy ügyvéd közreműködése hasznos lenne!

nagyani66 # 2018.01.19. 07:55

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel, de miért lenne idő előtti? Csak annyit szeretnék tudni, hogy van-e ilyen jogszabály vagy bármi egyéb, hogy ha ott nem játszom le akkor nem válik a per tárgyává és nem veszik figyelembe? Ha meg elvesztem a pert akkor meg már késő a kérdésem, gondolom akkor másodfokon sem tudom felhasználni ha az első fok nem vette figyelembe.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.19. 07:23

Ha még nincs ítélet, akkor idő előtti a kérdés.

nagyani66 # 2018.01.18. 20:51

3 példányban (3cd és 3 írásos kivonat) nyújtottam be és 1-1 maradt nálam érkeztetve. Nem tudom, hogy vesztettem-e, febr 5-én lesz ítélet... De most keresgélem a neten és sehol nem találok ilyen szabályt, hogy ha nem indítványozom a lejátszását akkor nem vehető figyelembe?! Akkor miért nem szólt a bíró? Elfogultság nélkül mondom, hogy egyértelműen perdöntő a hanganyag!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.18. 20:27

Hány példányban adtad be azt a cd-t?

Amúgy vesztettél?

nagyani66 # 2018.01.18. 20:12

Jó estét!

Egy kérdésem lenne a hangfelvétel felhasználásával kapcsolatban. Engem bepereltek és mivel másképp nem tudtam bizonyítani igazam, így egy titokban készült hangfelvétellel kívántam bizonyítani, ami egyébként egy az egyben bizonyította volna állításomat. Hétfőn a tárgyaláson már a bizonyítás berekesztése után ellenfelem ügyvédjének kérdésére a bíró azt felelte, hogy mivel én csak cd és papír formában (tehát word-ben le is írtam a párbeszédeket)csatoltam be a hangfelvétel tartalmát, de azt nem játszottam le ott a tárgyaláson így azt nem tettem a per tárgyává ergo emiatt nem veszi figyelembe. Ez tényleg így van? Van erre vmi jogszabály, hogy le is kell játszani ott helyben ahhoz, hogy figyelembe vegyék, hogy a per tárgyává váljon (ha jól emlékszem így fogalmazott a bíró)?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.28. 11:24

Parania rulez!

Numda # 2016.01.28. 07:55

A ma már általános bírói gyakorlat szerint elfogadják bizonyítékként a titokban készített hangfelvételeket, ha például a bíró durva etikai vétsége, neadjisten bűncselekménye semmilye más módon nem lenne bizonyítható.

Egyjogász # 2008.03.09. 15:09

Ad. 1. A bírók nagyon nem szeretik a maszek hangfelvételt, ugyanis volt már rá eset, hogy egy ilyen hangfelvétel alapján közokirat hamisításért feljelentették a bírót (a tárgyalási jkv. ugyanis közokirat), mivel a hangfelvétel szerint nem pontosan az hangzott el, mint amit a bíró lejegyzőkönyvezett.

Ad.2. Az adatvédelmi törvény szerint adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet így például adat gyűjtése, felvétele. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése.
Erre figyelemmel az adatvédelmi törvény szerint minden egyes személytől akinek a hangját felveszik (azaz nem csak a bírótól) engedélyt kell kérni a hangfelvétel készítéshez.
Nekem volt esetem, amikor az ellenérdekű fél kirakott egy magnót, hogy ő fel akarja venni a tárgyalást, a vége az lett, hogy amit ő és az ügyvédje mondott, azt felvehette, amit a bíró meg én mondtunk, azt nem.

adzam # 2008.03.08. 16:18

Köszönöm, így teszek.

monalisa1 # 2008.03.08. 15:53

Pofátlanul ne tegyünk ki az asztalra magnót, mert azért szólnak...

Legfeljebb egy mini hangfelvevő a kabátzsebben és/vagy a nyítva lévő táskában/redikülben, de a hanganyag SEMMIKÉPPEN nem használható fel a per során.

monalisa1 # 2008.03.08. 15:47

Ha az előző tárgyalásról készített jegyzőkönyvben valami pontatlanság - mit ne mondjak: valótlanság - fedezhető fel, a következő tárgyaláson lehet kérni a bírót annak kijavításár, korrigálására.

Az aktuális tárgyaláson lehet kérni a bírót, hogy ami számunkra rendkívül fontos és indokolt, azt akár szó szerint jegyzőkönyvezze., na nem fog neki örülni (...) de egy-két mondat erejéig még elmegy.

Legjobb, ahogy kbs alant írta is: irásban a bíróság elé terjeszteni az utólagos észrevételt, kifogást, mert akkor az az íratcsomóban megtalálható lesz a későbbiekre nézve is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 15:34

Szerintem nincs - de a bírók többsége nem így gondolja. S egy peres eljárásban aligha lehet célod a bíró bosszantása, maga ellen hangolása. Ráadásul feleslegesen - nincs semmi, amit egy ilyen hangfelvétellel el tudnál érni, más eszközzel meg nem.

adzam # 2008.03.08. 15:10

Megismételném a kérdést: van-e jogi akadálya hangfelvétel készítésének, ha nincs, szabályozza-e valami a hangfelvétel készítésével kapcsolatos teendőimet, bíró, ellenérdekelt fél tájékoztatása?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 21:07

Ha nem tudod jobban, akkor miért nem bízod a bíróra,hogy eldöntse, mi lényeges, mi nem?
Ha azt szeretnéd, hogy valaminek biztosan nyoma legyen az aktában, akkor nyújtsd be írásban. Ez a megoldás, nem a hangfelvétel.

adzam # 2008.03.07. 21:02

Nem az a kérdés, hogy jobban tudom vagy nem, hanem hogy lehet-e, és van-e rá jogszabályhely. Nyilván nem tudom jobban, ha tudnám, nem kérdezném...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 20:18

De ő sajátot szeretne. Mert jobabn tudja, mi a lényeges, mint a bíró.

tomas64 # 2008.03.07. 19:54

A tárgyalás ura a bíró, mindenér ő felel a tárgyalóteremben. Kérdezd meg tőle. A legtöbb bírósági jegyzőkönyv egyébként hangfelvétel alapján készül.

adzam # 2008.03.07. 19:08

Sziasztok, Főrumozók!

Nem tudja valaki, hogy a bírósági tárgyaláson készíthetek hangfelvételt? Ugyanis tapasztalatom, hogy gyakran kimarad a bírósági jegyzőkönyvből lényeges rész.

Van erre jogszabályi hely?