Bántalmazás (iskolai)


tomscop # 2019.04.28. 08:57

Így igaz, sok mindent tudni kell. Köszönöm.

gerbera317 # 2019.04.27. 13:24

Meg aztán egy ilyen ügyben nem célszerű olyan semmitmondóan fogalmazni, hogy „szexuális és fizikai bántalmazás alanya volt”. Igenis meg kell nevezni a sérelmet (alányúltak, feldugták neki, ráejakuláltak; megütötték, hátracsavarták a kezét stb.), meg azt is, hogy mindezt ki, hol, mikor; megnevezni, hogy azt ki lát(hat)ta stb. feljelenteni is tudni kell ám...

tomscop # 2019.04.26. 13:50

Rendben, köszönöm az információkat!

tomscop # 2019.04.26. 13:45

Rigoz: Említette a tanárok felelősségét. Felelősnek tartjuk őket is, a rendőrségi feljelentés a bántalmazó gyermekek ellen lett megtéve.

A rendőrség automatikusan fogja vizsgálni a felügyelő tanárok felelősségét a jelenlegi feljelentés keretei között, esetleg ezt külön kérni kell, vagy a tanárok ellen külön feljelentést kell tenni, ha azt szeretnénk, hogy vizsgálják az ő felelősségüket is?

tomscop # 2019.04.26. 13:41

Köszönöm, furcsa, de sajnos megtörtént.

rigoz # 2019.04.26. 13:39

Tisztelt tomscop!

Nemigen, 14 év alatti - nagyon kirívó esetekben 12 év alatti, de a leírtak nem merítik ki ezt az esetkört - gyermekek ellen nem lehet mit tenni, a szüleiket pedig nemigen lehet felelősségre vonni a gyermekeik tettéért.

A bántalmazó gyerekek ellen az elkövetéskori - és feltehetően jelenleg is fennálló - kiskorúságuk, mint büntethetőséget kizáró ok miatt szabálysértési és büntetőeljárásnak nincs helye, az ezt célzó eljárást meg kell szüntetni, illetve az ilyen célzatú feljelentést el kell utasítani.

Esetlege a tanárok felelősségre merülhet fel foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés címén.

Konkrétan az iskolaváltást tudnám javasolni a leírtak alapján.

A gyámhatóság is legfeljebb a bántalmazó gyermekek ellen annyiban tud eljárni, hogy amennyiben indokoltnak látja, védelembe veszi Őket.

Amúgy furcsa, hogy 10-13 éves gyerekek a társukat szexuálisan bántalmazzák...

tomscop # 2019.04.26. 13:38

Köszönöm, továbbítom számukra ezt a két lehetőséget is. Ebben a két esetben elég megkeresnünk az illetékes Cs.Gy. Szolgalatot és gyámügyi osztályt, majd egy általunk megfogalmazott postai levélben a tudomásukra hozni az esetet, és kérni a vizsgálatukat?

Amennyiben bárki másnak egyéb lehetőség is eszébe jutna, úgy kérem, írja meg.

tomscop # 2019.04.26. 13:30

Köszönöm a választ.

A bántalmazó gyerekek már bevallották, sajnos kizárólag az egyik szülő és a pedagógusok jelenlétében. Később ugyanazok a pedagógusok tagadták ennek megtörténtét. A felügyelők is felelősek, magukat védig ahol csak tudjak.

Ezen felül az együttműködés hiánya érzékelhető még egyrészt a hangnemen és hangvételen, másrészt az iskola és tanárai korábbi és jelenlegi viselkedésén, itt arra kell gondolni, amikor valaki elakar valamit intézni, és ahol csak lehet, keresztbe tesznek neki, biztos ön is volt már hasonló élethelyzetben.

Kérdésemre esetleg tudna választ adni?

gerbera317 # 2019.04.26. 13:09

Mitől "nem együttműködő" az iskola? Az, hogy nincs lehetősége és eszköze arra, hogy saját magukra terhelő vallomást szedjen ki a gyerekekből, nem róható fel neki. Meg nem is kötelessége. Az iskola nem nyomozóhatóság.

tomscop # 2019.04.26. 09:58

Jó napot!

Általános iskolában gyermek szexuális és fizikai bántalmazás alanya volt iskolatársai részéről (10-13 évesek az erintettek). Amint a bántalmazott gyerek szülei tudomást szereztek az esetről, értesítettek az iksolavezetőt és a bántalmazó gyerekek ellen rendőrségi feljelentést tettek. Az iskola tagad, nem együttműködő.

Ezután az első alkalommal, amint a bántalmazott iskolába ment, megtorlásként újra bántalmazták. Orvosok, rendőrség, iskola újra értesítve lett, iskola elzárkózik, nem együttműködő, tagad mindent.

Eddig a rendőrség, iskola, tankeruleti igazgató, orvosok lettek bevonva az ügybe.

Kérdésem az, hogy van-e bármely más szervezet, amelyet érdemes lehet bevonni, amely segítségére lehet a bántalmazott gyermeknek és / vagy családjának?

Köszönöm!

ius latratus # 2018.10.05. 19:25

Ó, pap, meg lelkész haverom nekem is van. Járnak velem koncertekre, jól elvannak, a papot atyának hívják hívei, én Lucifernek.
Tanulmányt ír nekem, sokszor, s zsebbe fizetem. Megveti feljebbvalóit, de jól él. Hogy féli-e az istenét?
Lóf@szt.

Annak az időnek a múlt század 30-as éveiben vége szakadt.

Vadsuhanc # 2018.10.05. 19:14

Kedves ius!

Valaha az voltam. Ma már a nyúl is toszogat:) Van az a pont amikor az ember megbékél a világgal és a hülyékkel, de aki a gyermeket bántja nekem nem tartozik a világomba.:)

Nem járok templomba, de van kélt pap barátom is. Egy református és egy katolikus. Rosszat nem tanultam tőlük soha, de az életem nem ebből áll.

Múltkor a haverok azt mondták szerintük buddhista lettem:)

( Ha a hasamat nézem van benne valami:-) )

ius latratus # 2018.10.05. 19:00

Isten. Persze.

Vadsuhanc

Tökösebbnek gondoltalak.

On

Vadsuhanc # 2018.10.05. 18:11

Kedves drmosza!

Túl sok vér és könny folyt előttem ahhoz, hogy akik a gyermekek védelméért nem tesznek meg mindent azoknak megbocsássak.

Szedtem én ki újszülöttet a városi szeméttelep szemétdombjából, láttam három fejbe lőtt testvért, láttam gyermek ikerpárt akiket az apjuk fejszével vert agyon láttam éhező gyermekeket, vittem haza karácsony éjszaka a lakásomba ikreket mert a kedves gyámügyeseket nem lehetett elérni.

Soha, de soha nem fogom a mérgem és haragom elfojtani azokkal az emberekkel szemben akik egy gyermeket nem védenek meg.

Talán Isten megbocsájt nekem.

drbjozsef # 2018.10.05. 17:36

drmosza,

Isten őriz, ilyen eszembe se jutott, ez nyilvánvaló.
Én csak erre reagáltam : "Rendőröket az oktatási intézményekbe! Azonnal!"

Vadsuhanc # 2018.10.05. 17:31

Kedves drmosza!

A sorok közötti olvasással kapcsolatos megjegyzésemet nem bántó szándékkal írtam. Az volt a célom, hogy rávilágítsak arra, hogy itt a kérdező nem egy hisztis szülőnek tűnik, aki sérelmezi, hogy gyermekére a Béluska csúnyán nézett.

Több éve verik az Ő és a többi szülő gyermekét is valamint olyan cselekmények történnek, amelyek veszélyeztetik a többi gyermek egészségét megkockáztatom bár erősnek tűnik az életét is.

Azok a pedagógusok akik két éve semmit nem tettek az ügyben igenis felelősek azért, hogy a gondozásukra bízott gyermekeket nem védik meg. A sérelmükre elkövetett cselekmények hidd el, hogy mély nyomot hagynak bennük és a későbbiekben a közösségben való viselkedésüket is befolyásolni fogja.

Én nem a pedagógusok fejét akarom, mert tudom, hogy nekik sem könnyű. Azt, hogy végre cselekedjenek az ügyben és ennek megoldása a jelen ügyben valóban csak egy drasztikus a végsőkig elmenő a sértett gyermek szülei által történt fellépés lehet.

Tisztelettel irányodban remélem nincs harag. Nem volt szándékomban bármi olyat írni amely esetlegesen sértő lenne.

Vadsuhanc # 2018.10.05. 15:47

Hogy egyértelművé tegyem a hozzászólásom lényegét itt nem csak az a gyermek van veszélyben aki ezeket a cselekményeket elkövette.

Gondold át, hogy az intézménybe milyen szívesen mennek azok a gyermekek akiket vernek, ütnek stb. Ők is sérülnek és ők is sérülnek. Hidd el örök életükre nyomot hagy bennük a társuktól elszenvedett bántalmazás.

Vadsuhanc # 2018.10.05. 15:36

drbjozsef +1 !

drbjozsef # 2018.10.05. 15:32

drmosza,

ne mondd, hogy nem ismered az iskolarendőr programot?
Most is van (jó, nem folyamatosan) rendőr az iskolákban.

Vadsuhanc # 2018.10.05. 15:14

Kedves drmosza!

Én egy szóval sem mondtam, hogy fel kell jelenteni az összes tanárt. Jogász létedre nem olvasol a sorok között.

Szeretnék idézni Laliltól:

..."Mi, szülőként, nem akartuk kikerülni és nem is kerültük ki az igazgatót, már 2 éve küzdünk ezzel a helyzettel....”"

Kérdezem Tőled azok a pedagógusok, akik két év alatt nem tettek semmit az ügyben miért nem felelősek a kialakult helyzetért. Mellesleg a sértett gyermekek akiket ütnek fojtogatnak stb. szintén segítségre szorulnának.

Kérdezem Tőled, hogy ha Te gyermekedet vagy unokádat ütnék vernék az óvodában vagy iskolában akkor is legyintenél és nem tennél semmit?

Lehet viccelődni a dolgon, de szerintem a leírásokra alapozva csak szerencse, hogy eddig nem történt tragédia.

Igen is azt mondom az összes sértett szülőnek külön külön feljelentést kell tennie ismeretlen tettes ellen kiskorú veszélyeztetést bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt. Majd kiderül, hogy ki a felelős. 10 feljelentést nem fognak elmismásolni sehol arra hivatkozva, hogy majd kinövi a gyermek.

Vadsuhanc # 2018.10.05. 11:57

Csak szerény tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy a kiskorú veszélyeztetés bűntettét nem csak a szülő tudja elkövetni.

A pedagógus, tanár és az a személy röviden akinek a felügyeletére volt bízva a gyermek.

Másodszor is leírom gerberának van igaza keményen ki kell verni a balhét mert amit a kérdező leírt túl megy a gyermeki csínytevés határán és mint fentebb leírtam nem csak a szülő vonható felelősségre.

wers # 2018.10.05. 11:48

...most akkor én vagyok a kályha? .. .)
'a még úgyse vó'tam...

:))) jó hétvégét

(meg hozzá ez a reklám... hogy sprite, az nem baj, az sem, hogy zero, na de hogy van belőle uborka ízű is...... jajj)

wers # 2018.10.05. 11:43

akkor vissza a kályhához:

drmosza#e-mail 2018.10.04. 11:40
Gyermekjóléti szolgálatnak, gyámhivatalnak jelzés.

Tegyétek írásban, tértisen, és "kapja még" az iskola is.

gerbera317 # 2018.10.05. 11:38

És ez így is marad, ha nem fújjátok fel a pofátokat, és kerülitek ki a hivatalból nem intézkedőt...

Lalil # 2018.10.05. 11:12

Mi, szülőként, nem akartuk kikerülni és nem is kerültük ki az igazgatót, már 2 éve küzdünk ezzel a helyzettel....