Nagyobb összegű kölcsön visszaszerzése


drbjozsef # 2024.04.06. 17:46

Awesomeness,

Tudod igazolni a pénz elküldését, a megjegyzés jó dolog volt, a törvényi vélelem egyébként is a kölcsön mellett áll ilyen esetben. Innentől mindent neki kell bizonyítania, például hogy ez nem is kölcsön volt, vagy azt, hogy ő azt már rég visszafizette.

Írj a lakcímére egy tértivevényes levelet, amelyben felszólítod a kölcsön visszafizetésére. Ha egyéb - igazolható - megállapodásotok nem volt, akkor a felszólításoddal esedékessé válik az egész összeg. Adj neki határidőt, mondjuk 10 napot (kézhezvételtől, ezt a tértivevényből látni fogod).

Ha nem fizet időre, vagy át se veszi, akkor indíts ellene közjegyzőnél egy fizetési meghagyást. Ha arra se fizet, akkor - ellentmondás esetén - pereskedned kell, vagy - ha nincs ellentmondás - akkor közvetlenül végrehajthatóvá válik, és behajtatod rajta.

Itt a fórumon nem fogsz ügyvédet találni, a ügyvédkereső van az oldalon, kívül. De az első két lépéshez felesleges, utána meg majd meglátod - a pernél az ügyvédi költségeidet is visszakapod, ha te nyersz. A leírásod alapján erre van esélyed.

Awesomeness # 2024.04.06. 14:34

Üdv!

2020 nyarán adtam kölcsön 1,2 millió forintot egy újonnan ismerősnek. Nem kötöttünk szerződést, és Revoluton (EU-s, internetes bank) utaltam át, "kölcsön" megjegyzéssel. Az illető biztosítékként egy nagyobb összegű aranygyűrűt ajánlott fel telefonos üzenetek keretében, amelyről, az ahhoz tartozó számláról, egyedi sorszámról képeket küldött.

A gyűrűt soha nem adta át, a kölcsönt szóbeli és telefonon küldött felszólítás után sem kezdte el visszafizetni. Egy éve letiltott mindenhol, nem tudom elérni.

A következő információkat tudom róla:

  • Neve
  • Telefonszáma
  • Lakhelye
  • Édesanyja neve, lakhelye, születési neve, születésének éve, lakhelye (némi open source intelligence révén)

A kérdésem, hogy milyen jogi lehetőségeim vannak a pénz (és kamatai) visszaszerzésére?

Nem ismerem a fórum szabályait, de ha lehetőség van rá, hogy itt valaki konkrét ügyet elvállaljon, szívesen venném az ilyen jellegű megkereséseket is. Ha ez szabályba ütközik, elnézést.

UI.: tudom, hülye voltam.

Köszönöm:
A