állandó / ideiglenes lakcím


vadvirág # 2021.01.11. 18:02

gerbera317
Nagyon szépen köszönöm!!

gerbera317 # 2021.01.11. 15:08

függetlenül attól, hogy állandóra vannak bejelentve jogtalanul laknak a lakásba per nélkül is ki kell menniük?
Ha a szerződés lejárt, akár a felmondás miatt, akár mert a határozott idő lejárt, akkor ki kell menniük. Pont. Namégeccer, latinul is, hátha úgy érthetőbb: punktum. Ha megmakacsolják magukat, és nem akarnak kimenni, akkor jön az, hogy bíróság kötelezi őket erre. Ennek során a bíróság nem vizsgálja, hogy vannak-e oda jelentve (megismétlem: NEM VIZSGÁLJA!), hanem csakis azt vizsgálja, hogy a szerződés szabályosan fel lett-e mondva, vagy a határozott idő eltelt-e. Előbbit olykor évekig is vizsgálgatják, míg utóbbinál a határozott idő elteltét meglátva rögtön elrendeli a bíróság a kiürítést. Így talán kezd érthetővé válni, miért előnyösebb a bérbeadónak a határozott idejű bérleti szerződés.
A szerződést határozott idejűvé csak közös akarattal lehet, egyoldalúan nem. De ha egyszer sikerült akkor az onnantól tök jó. A bevándorlási hivatalnak ebbe nincs beleszólása. Nem tudom, a tulajdoni lap miért kell a hivatalnak; talán azért, hogy ellenőrizze, hogy a bérlő a bérbeadásra jogosult személlyel kötött-e bérleti szerződést.
A bérleti szerződést bármikor módosíthatjátok, az a külföldi lány tartózkodását nem befolyásolja.

vadvirág # 2021.01.11. 14:54

gerbera317
Köszönöm a választ . Jól értem a határozatlan idejű szerződést határozott időjűvé alakítsuk át. Amennyiben lejár az a bizonyos év függetlenül attól, hogy állandóra vannak bejelentve jogtalanul laknak a lakásba per nélkül is kikell menniük.? A megkötött szerződést bármikor módosíthatom határozott időjűre? a mongolnál is független attól ,hogy Ő az eredeti szerződés másolatát a Bevándorlási Hivatalba leadta, ahol határozatlan idejű van beírva. Ahhoz hogy a tartózkodási engedélyét meghosszabbítsa
kell tulajdoni lap a Földhivataltól és ha ez meg van utána is módosíthatom a bérleti szerződést és az állandó lakcím az megmaradna. Emberségből nem szeretném gátolni a mongol lánynak a tartózkodási engedély megkapását.
További szép napot!

gerbera317 # 2021.01.11. 14:16

a későbbiekben nem fizetnének milyen módon tudjuk Őket kitenni
Perrel. Leegyszerűsíti a történtet, ha a bérleti szerződést határozott idejűvé alakítjátok, és azt hosszabbítgatjátok.
önszántukból nem mennek ki, mivel állandó lakóként oda vannak bejelentve.
Ha nem jelentkeznek be oda, akkor is megtehetik, hogy nem mennek ki önszántukból. Mondjuk azt, hogy a (vélt) ok és az okozat között nincs semmilyen összefüggés. A víz sem azért nedves, mert a villamossín vasból van. Ugyebár.
A tulajdonosok nem írtak alá semmit
Még szép.
a bérleti szerződés velünk haszonélvezőkkel van megkötve
Pláne. Ki más adhatná bérbe a lakást, ha nem az, aki a hasznainak a szedésére jogosult?

vadvirág # 2021.01.11. 13:08

Tisztelt Szakértők!
Van egy lakás mely a lányomék nevén van .Mi szülők vagyunk a haszonélvezők. Mint haszonélvező bérbe adtuk a lakást természetesen a tulajdonosok tudnak róla szóban lett velük megbeszélve.. Lehet ,hogy elkövettünk egy hibát a bérlőknek megengedtük, hogy állandó lakcímként a bérbeadott lakásba jelentkezzenek. Egypár a bérlő a fiú magyar a lány mongol. Most jár le a lánynak a tartózkodási engedélye és a földhivataltól kellene a tulajdoni lap. A lány már 1 éve ott lakik és eddig rendesen fizetett , csak eddig nem volt bejelentve állandó lakcímként. Az lenne a kérdésem, ha későbbiekben nem fizetnének milyen módon tudjuk Őket kitenni amennyiben Ön szántukból nem mennek ki ,mivel állandó lakóként oda vannak bejelentve. A tulajdonosok nem írtak alá semmit a bérleti szerződés velünk haszonélvezőkkel van megkötve. Előre is köszönöm a választ:

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.28. 15:05

Bejegyzik az ingatlant lakóhelyednek. Vagy ezért vagy azért, de bejegyzik.

Mr. X. # 2020.12.28. 15:03

Tisztelt Szakértők!
Édesapám halála után a szüleim házának 50%-át én örököltem, azóta 50%-os tulajdonosa vagyok. A másik 50% édesanyámé, plusz haszonélvezeti joga van a teljes részre.
Eddig máshol éltem, most költöznék vissza egyéb okok miatt a szülői házba.
December 22-én kitöltöttük a szükséges lakcímbejelentő lapot, szerepel rajta édesanyám hozzájáruló aláírása, mint haszonélvezó. A kitöltés dátuma is december 22 szerepel rajta. Ugyanezen napon (december 22-én) kértem időpontot a hivatalba. A karácsonyi ünnepek miatt csak december 29-re kaptam időpontot.
Sajnos az a tragikus helyzet állt elő, hogy édesanyám december 25-én meghalt.
Az a kérdésem, hogy az általa aláírt bejelentő lappal elintézik-e a lakcímváltozást, vagy mek kell várni a hagyatéki tárgyalást, ami hónapok kérdése.
Vagy a másik lehetőség, hogy nem említem meg a hivatalban édesanyám időközben történt elhalálozását. Ezzel nem sértek törvényt?
Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2018.11.11. 18:46

bermuda háromszög

Ha nem tudom a jelszót, nincs nálam a klaviatúra és a monitor hátsó felét látom, nem tudom megoldani az általad elvárt feladatot

Előbb-utóbb át fogsz ülni a hölgy helyére, vagy legalábbis meg fogod kapni tőle, hogy ha ilyen jól tudod, akkor miért is nem te csinálod meg magad. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.10. 22:52

bermuda háromszög

Mondjuk fiktiváláskor tőlem is kérte a kedves ügyintéző a tul lapot, de mondtam neki hogy ott ül a gép előtt, kérje le.

Majd milyen izgalmas lesz az életed, amikor téged is ugyanígy kioktatnak a munkahelyeden, mert valamit nem jól tudsz. Nagyon szerethetnek a hivatalokban, amikor bemégy és hatalmas arccal előadod, hogy te mekkora ász vagy és jobban tudsz mindent az asztal mögött ülőnél. Csak akkor miért nem lépsz be eleve a rendszerbe és oldod meg saját magad? Miért túráztatsz egy ügyintézőt ezért? Ha ennyire jól tudod, akkor akár meg is csinálhatnád, nem? Mit neked egy lakcím-nyilvántartásba történő belépés. :-D

Szomorú örökös # 2018.11.10. 11:08

wers

A szerződés kérdésére kb. 2016-ban tettek pontot, KEKKH előírta, hogy a hivatal számára az a tulajdonos, aki a tulajdoni lapra be van jegyezve.

Én talán épp 2016-ban voltam azt a kismajmot leellenőrizni, hogy milyen státuszban lakik a házban. Akkor tuti kérték tőlem a tulajdoni lapot vagy az adásvételi szerződést. De azóta már én is elismerem, hogy egy adásvételi szerződés semmit sem bizonyít, max. azt, hogy a vásárlás folyamata elkezdődött. Viszont csakis akkor válik tulajdonossá az illető, ha az ingatlan vételárát kiegyenlítette és az eladó fél ezzel kapcsolatos nyilatkozata alapján bejegyzik a tulajdonjogot.

Bár azért én rendesen be voltam tojva a saját ingatlanom eladásakor, nehogy beleszaladjak egy csapdába, ahol esetleg egy simlis ügyvéddel összejátszva, a lakásmaffia kisemmiz, én meg futhatok a pénzem után. :-O

No persze én emlékszem még arra is, amikor itt mindenki leugatta a fejemet, hogy a szerződésnek elégnek kellett volna lennie a lakcímbejelentéshez...amiről aztán kiderült, hogy mégsem. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.10. 11:02

wers

Anno én még az okmányiroda Népességnyilvántartójába kellett bemenjek. A lekérdezése a bejelentetteknek is illetékmentes volt. Később aztán a fiktiválás is az volt szerencsére, de akkor még valóban kellett két tanú is hozzá, ami megint megvolt.

wers # 2018.11.10. 11:00

Szomorú! Igen, régebben már kiveséztük a történetedet, azt is, szerintem hol hibázott az ügyintéző, de már akkor is kijavítottalak. És nem a guliból írom, mait írok, hanem többszáz lezavart fiktiválás után. Engedd meg, hogy tudjam, hogy mióta van takarnet, nem kap dicséretet az az ügyintéző, aki nem maga nézi meg a legfrissebb aktuális tulajdoni lapot, hanem fölöslegesen túráztatja az ügyfelet.
A szerződés kérdésére kb. 2016-ban tettek pontot, KEKKH előírta, hogy a hivatal számára az a tulajdonos, aki a tulajdoni lapra be van jegyezve. Ennyi.

De arra is emlékszem, hogy ezt már régen, és sokszor írtam neked, de mindig előveszed a rossz válaszokat.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 10:50

wers

Ha már fórum, akkor legyen tisztességes vita is!
Anno nekem a kedves rokonnal volt bérleti szerződésem a lakásra. Egyszer csak elém rakta az élettársa kartonját, hogy írjam alá. Nyilván az ő kartonján engedélyeznem kellett, mert a bérleti szerződés alapján ő ezt nem tehette meg, mert még csak bejelentett élettársi kapcsolat se volt közöttük. Én meg is tettem, de kizárólag tartózkodási helyre engedtem bejelentkezni. Ehhez képest kb. egy év múlva mégis azt tapasztaltam a bejelentettek lekérdezésekor - csalást gyanítottam, ezért is mentem be - hogy a csávókám állandó lakcímre volt bejelentve. Ekkor tanácsolták nekem, hogy a bejelentkezés alapjául szolgáló kartont kérjem le a KEKKH intézményétől, ami persze illetékköteles. Meg akartam róla győződni, hogy az én aláírásom szerepel-e rajta vagy csak szimplán a tartózkodási helyre engedélyezett kartonról levették az adataimat és aláhamisították az aláírásom. Ebben az esetben ugyanis ment volna lazán a feljelentés okirat-hamisítás miatt ellene.

Később, mivel okafogyottá vált a történet, nem foglalkoztam vele. Szerencsére a sors megoldotta helyettem ezt, az élettársi kapcsolatnak egy idő után befellegzett, a bíróság felfüggesztett börtönre ítélte, azóta cigányokkal haverkodva, az utcán él a kismajom. Mondjuk úgy, hogy helyére került.

wers # 2018.11.10. 10:45

Szomorú, mikor is volt? Szerintem még polgármesteri hivatal, nem?

wers # 2018.11.10. 10:43

a számítógépes adatbázisba nem kerül be, hogy mi alapján veszik fel a lakcímet?
??? mármint? Ha a szállásadó aláírja, mi köze a hivatalnak, hogy mért engedi ott lakni? Az a lényeg, hogy ott lakik, és az arra jogosult engedi.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 10:41

wers

Nyugodtan nézz hülyének, de ettől még tőlem kérték valamelyiket. Úgy látszik, hogy ebben sem egységes a kép a hivatalokban. Ne az íróasztal mögött osztogat tanácsokat olyannak, aki a személyes tapasztalatait írja le.

wers # 2018.11.10. 10:39

Egy adásvételi szerződés vagy tulajdoni lap másolat kelleni fog.
Nem, az adásvételi sem lenne elég, tulajdonjog bejegyzést fogadnak el.

wers # 2018.11.10. 10:36

Miért fárasztasz, és adsz rossz tanácsokat, szomorúkám!

Nem, nem így van ez se. Az ügyintéző úgy kezdi az eljárást, hogy maga felmegy a takarnetre, és maga lekéri a tulajdoni lapot. Egyébként se keverd az adatszolgáltatást bele, mert az a fiktiváláshoz nem szükséges, és az fizetős is.
Utána megnézi kik vannak bejelentve. Van, amikor már bejelentett új lakóhelyet, csak a kérelmező ezt nem tudta.

Szomorú örökös # 2018.11.10. 10:29

lac77

Azért csak egy jó tanács, hogy ne vaktában egy személyivel meg egy lakcímkártyával rohanj be, mert csak akkor adják ki számodra a bejelentkezettek adatait, ha igazolod személyesen, hogy tulajdonos vagy az ingatlanban és jogod van ezt lekérdezni, illetve a nem kívánatos személyeket fiktiválni. Egy adásvételi szerződés vagy tulajdoni lap másolat kelleni fog.

wers # 2018.11.10. 10:09

Köszönöm, akkor fiktiváltatjuk az illetőt.

Úgy, ahogy írtam, nem tudhatod, hátha az egész pereputtyot bejelentette hozzád.

wers # 2018.11.10. 10:08

drbjzsef írj egy emilkét, elküldöm a táblázatokat, ez a hivatalos KEKKH - már Központi Nyilvántartó honlapjára kirakott statisztika.

lac77 # 2018.11.10. 10:06

Köszönöm, akkor fiktiváltatjuk az illetőt.

drbjozsef # 2018.11.10. 10:01

wers,

a számítógépes adatbázisba nem kerül be, hogy mi alapján veszik fel a lakcímet? Azt hittem, legalább a típust beírják (bár az gondolom elég sok %-ban a sima lakcímbejelentő)

wers # 2018.11.10. 09:58

modnjuk bérleti szerződéssel
A bérleti szerződést nem őrzik meg, azt visszaadják a lakcímkártya elkészültekor. Az lehet azonnal is.

wers # 2018.11.10. 09:55

Még egy kérdés, tudható az valahonnan, hogy mikor jelentkezett be, és milyen jogon?

A mikor az mindenképpen látható a nyilvántartásban. Mivel a lakcímbejelentés országos illetékességű, így az is előfordulhat, hogy az ország túlsó végében jelentette be ezt a lakcímet. Kérheted a bejelentés felülvizsgálatát is, az hosszadalmas és nem tudom, hogy ingyenes-e, ilyenkor előveszik a bejelentő lapot. Az okmányirodák úgy negyedévente küldik el az országos nyilvántartóba. Attól függően mikor jelentkezett be, és mennyi volt akkor a elrendelt őrzési idő, ott irattározzák, majd semmisítik meg.

Ha annyira nem nagy jelentőségű hogy hogyan került a címetekre, egyszerűbb lesz a fiktiválás.