Cégalapítás meglévő munkaviszony mellet


csufi99 # 2004.07.05. 11:19

Én a helyetekben megérdeklődnöm az APEH-nél. Tudomásom szerint akár én is felvetek ilyen tevékenységi kört, s talán egy adószám is elegendő hozzá, így számlázhatnék, mégsem lennék még vállalkozó, s cég. S mi van a cég a feleségé, ő bonyolít mindent? Hiszen nem vagytok még kész azzal, amiből igazi üzletet akartok, indulásnak ez is elég nem? Az APEH meg nem esz meg senkit, ha megkérdezik, mit csinálhat a nejed, milyen tevékenységi kört vehet fel. Azt már nem ajánlanám, hogy a szerződéstz megszegjétek, kijátszátok! Ha indulni akatok olyan tevékenységgel, amit ő elláthat , mi az akadálya?

LexLuthor # 2004.06.24. 09:39

Van egy 3 fős csapat aki szeretne saját vállalkozásba fogni.
Egy szoftverfejlesztő cégről lenne szó.
A szoftverfejlesztés pedig olyan üzlet, ami nem térül meg egyik napról a másikra.
Sajnos egyikünk sem áll úgy anyagilag, hogy otthagyjuk jelenlegi munkahelyünket, és saját céget alapítsunk.
És valószínűleg egyikőnk munkaadója sem örülne neki, ha a vele meglévő munkaviszony mellett saját vállalkozást üzemeltetnénk.
Ez különösen igaz a 3 főből kettőre, mert jelenlegi munkahelyünkön is hasonló tevékenységet folytatunk, és a munkaszerződésben is benne van, hogy csak a munkáltató beleegyezésével vállalhatunk ilyen dolgot. A munkáltató meg majd bolond lesz beleegyezni.
Azt már eldöntöttük, hogy először csak a szoftver kifejlesztésével foglalkozunk, és ha már kész a piacra dobásra, akkor alapítanánk céget. De még ebben az esetben is csak fokozatosan tudnánk otthagyni a jelenlegi munkahelyünket, mert kezdetben nem tudná mind a három főt eltartani a cég.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valami mód arra, hogy jelenlegi munkaviszonyunk megtartása mellet saját céget alapítsunk anélkül, hogy szerződésszegés miatt beperelnének minket jelenlegi munkaadóink.
Olyan megoldásokkal tisztában vagyunk, hogy egy ember kilép a munkahelyéről kezdetben ő lesz a vállalkozás 100%-os tulajdonosa, majd kis idő múlva kilép a második ember a munkahelyéről és belép a vállalkozásba, majd a harmadik, stb.
Létezik valami megoldás arra, hogy létrehozzunk egy saját vállalkozást a jelenlegi munkaviszonyunk megtartása mellet, és ne kelljen tartanunk a munkaszerződésünkben foglaltaktól?