tax free visszatérítés


Sasfioka # 2004.07.22. 15:09

Azért kérdeztem, mert mi nemzetközi szinten rendelkezünk nyomdai kapcsolatokkal, így a vámmal, az elszámolással, a közösségen belüli és kívüli ügyintézéssel kapcsolatosan is kereshetsz. Na és persze nyomdát is tudok ajánlani, illetve árat is tudok mondani a nyomatotokra. Ha érdekel, vagy kérdésed van, írj mailt: cvbnm@vodafone.hu

SF

djuice # 2004.07.18. 13:28

Kedves SF!

Még egyenlőre nincs meg a nyomda. Most még csak az előkészületeknél tartunk. Azaz van nyomdajelölt, csak még szerződést nem kötöttünk.

Miért kérdezted?

Rexor # 2004.07.14. 07:54

Sasfioka: minden társaság, ami gazdasági tevékenységet végez (néhány kivételtől eltekintve) alanya az Áfá-nak. Nem nagyon értem, hogy a "göngyölíted az Áfa egyenlegben" mit takar. Nem arra gondolsz, hogy levonni le lehet az Áfát, viszont a visszaigénylésnek külön feltételei vannak?

Sasfioka # 2004.07.14. 07:42

"Köszönöm!
De akkor az, hogy van? Nekünk a legyártása az újságnak (grafikusok, tördelők, nyomda, szállítási költség, stb) áfás összegbe kerűl. Ha én áfamentes exportszámlát állítok ki akkor minuszban leszek - mert a gyártási költség áfáját kifizettem a belföldi szállítók felé -.
Azt mi visszakapjuk?"

Természetesen visszakapod, amennyiben a cég ÁFA-kör tagja. Ha nem, akkor sem vagy minuszos, akkor csak göngyölíted az ÁFA-egyenlegedben. The big cat hosszászólása mindent elmondott lényegében véve. :) Amúgy melyik nyomdánál nyomjátok a kiadványt Budapesten?

SF

djuice # 2004.07.13. 16:34

Köszönöm a felszólalásokat!

Van könyvelőnk - csak úgy gondoltam, hogy minden fórumon utánnajárok -.
Meg még a kivitellel volt egy kis bizonytalanságunk.

Köszi

the big cat # 2004.07.13. 08:42

Most nem azért, de a kérdés olyan fokú naivságot tükröz az ÁFÁ-val kapcsolatban, hogy meg kell kérdeznem, hogy van-e könyvelőtök?

Az ÁFA az ÁFA körben benn lévő vállalkozásoknál alapesetben nem költség, az csak mérlegtétel. Te felszámítod a vevőnek, és kifizeted az államnak, a beszállítói számlák ÁFÁ-ját ugyan kifizeted a beszállítóknak, de azt visszaigényled az államtól. Pénzforgalmi szempontból valóban elképzelhető finanszírozási szükséglet, de eredmény (költség és árbevétel hatása nincs)

Rexor # 2004.07.13. 08:34

Az újsággal kapcsolatos gyártási költségek Áfája levonható Szikla Bt által, tehát nem lesz mínuszban a cég. Így Áfa veszteség sincsen.

djuice # 2004.07.13. 07:56

Köszönöm!
De akkor az, hogy van? Nekünk a legyártása az újságnak (grafikusok, tördelők, nyomda, szállítási költség, stb) áfás összegbe kerűl. Ha én áfamentes exportszámlát állítok ki akkor minuszban leszek - mert a gyártási költség áfáját kifizettem a belföldi szállítók felé -.
Azt mi visszakapjuk?

Köszi

old-guy # 2004.07.12. 19:13

A külföldi forgalmazók nyilván cégek, és rájuk nem vonatkoznak a (magánszemély) külföldi utasnak adható ÁFA-visszatérítés szabályai.
A nem közösségi tagállamba történő export szabályai nem változtak, tehát nemcsak a határon, hanem a Szikla Bt székhelye szerinti vámhivatal is jogosult kiléptetni a terméket külföldre, ez esetben az export számla eleve nem tartalmaz ÁFÁ-t.

djuice # 2004.07.12. 15:41

Sziasztok!

Tudna e valaki segíten?

Cégünk a Szikla Kiadó Bt. hirdetési és információs magazin kiadásával
foglalkozik Magyarország határain belűl. 2004. szeptembertől már
Szerbiában és Horvátországban is szeretnénk megjelentetni az újságunkat
(magyarországi álláshirdetések miatt). Az újságot egy budapesti nyomdában
készítetjük most is és későbbiek folyamán is ott szeretnénk nyomtatni. A
külföldi forgalmazók is már megvannak akik az újságot 80%-os áron a
budapesti telephelyünkön veszik át.

A kérdésem az, hogy a vevő/forgalmazó magyarországi fizetése után
visszaigényelheti e az áfát a "határon" és ha igen akkor mekkora %-ot?

A válaszokat előre is köszönöm!