Elárverezés - haszonélvezeti jog


szajbertattila # 2004.07.13. 19:01

ha nem jegyeztek be zálogogot, akkor is rátehetik, ha peret nyertek, és végrehajtást indítanak - viszont akkor a haszonélvezők nem kötelesek kiköltözni, csak haszonllvezeti joggal terhelten űrverezhetnek - ez se túl jó dolog

AlterEgg # 2004.07.13. 18:58

Köszönöm a válaszokat!

A szülők nem kezesek.
És nem mind a két szülő tartozik, csak az egyik, de úgy, hogy a házastárs nem kezese.
Tehát a 3-om személyből csak kettővel szemben van a bankoknak követelése.
A lényeg, hogy ezek "egyszerű" áruhitelek.

A bankok nem jegyeztek be jelzálogjogot a lakásra. Így akkor rá tehetik a kezüket a lakásra, vagy sem?

the big cat # 2004.07.13. 11:52

A hitel törlesztését a hitel felvevőitől követelhetik, ami ha jól értem mind a három személy. Amennyiben a lakáson a bank javára jelzálog van bejegyezve, úgy a alksát elárverezhetik, de (hacsak a hitelszerződés máshogyan nem rendelkezik) a haszonélvezet megmarad, a bank azt azzal együtt értékesítheti csak, a lakásból a szülőket nem tudja kitenni, és így nyilván csak töredékét éri a lakás.

Általában a hitelszerződések szerint a bank bármely biztosítékból kereshet kielégítést, illetve végrehajtást vezetetthet a jövedelmekre is. Célszerű azonban megállapodni a bankkal, hogy inkább a jövedelmekből vonják a tartozást, így a lakás marad.

szajbertattila # 2004.07.13. 11:49

Szia,

nem kezesek itt a szülők véletlenül? és nem vállaltak -e olyan kötelezettséget a szülők a bank felé, hogy maguk is fizetnek, és ha árverés van, akkor kiköltöznek, és a haszonélvezeti jog megszűnik? Nem viselkedik ugyanis ésszerűen az a bank, amelyik, úgy ad kölcsönt, hogy elvágja a lehetőségét annak, hogy ha nem fizet az ügyfél, akor az ingatlanból hozzájusson a pénzéhez.

És hogy állnak a törlesztéssel? Felmodták már a kölcsönt, esetleg végrehajtási szakban van már az ügy? Innen ugyanis elég nehéz visszahozni a történetet ... az egyetlen módja, ha kölcsönt kamattal, költségekkel kifizeti valaki, ha már fel van mondva. De ha még nincs, akkor gyorsan ki kell fizetni az elmaradást a szülőknek, és nem hagyni, hogy felmondják.

Ha a bank az egész hitelt felmondja, akkor az egész összeg azonnal esedékes lesz, amihez minél előbb hozzá akar jutni. Feltehetően ez az oka annak, hogy nem akarja az esedékessé vált teljes összeget 12 évig vonogatni ...

AlterEgg # 2004.07.13. 11:30

Mindenkit üdvözlök!

Most egy ismerősömnek szeretnék segítséget kérni.
Adott egy volt önkormányzati lakás, amit hosszú lejáratú törlesztésre vásárolt meg egy házaspár, és a gyermekük.
A szülőknek holtig tartó haszonélvezeti joguk van, míg a házaspár fia a tulajdonos.
A lakás még nem tehermentes - hátra van még kb. 12év a törlesztésből.
Elárverezhetik-e a lakást ebben az esetben banki hitelek miatt, melyek összege kb 700ezer ft? Némelyik bank a fiútól követel, míg másik a szülő egyik tagjától?
Õ szerintük ez nem lehetséges, mert a szülőknek is van állandó jövedelmük (nyugdíj), és a fiúknak is van állandó bérjellegű jövedelme. Tehát a bankok tudnak miből levonást eszközölni, ugyanakkor az ingatlan nem tehermentes, plusz nem csak tulajdonjog, hanem haszonélvezeti jogok is vannak rajta.

Várom megstisztelő válaszukat!