Ki a jogos tulajdonos?


pebu # 2004.07.28. 18:28

Neked is köszönöm!
Tényleg megnyugtatóak voltak a válaszaitok.

szajbertattila # 2004.07.28. 18:18

Hello,

igen, a gép a tied! add oda neki a pénzt, ha jön és a gépet ne add vissza. Ha nem akarja elvenni a pénzt, akkor ne gyúzködd, de a gépet ne add vissza. Semmit nem tud csinálni ebben a helyzetben, legfeljebb morgolódik majd, és átveszi a pénzt.

pebu # 2004.07.28. 17:53

Köszönöm ez megnyugtató!
Nem akartam túl hosszúra nyújtani az előbb, nem tudtam, hogy ilyen gyors választ kaphatok.
A pontos helyzet az, hogy a megállapodás szerint én a saját költségemen beköttetem hozzá az internetet és az első havi díjjat is átválalom. A fizetési határidő értelemszerűen az első számla megérkezése lett volna. Az eladó időközben elköltözött és az internetet áthelyeztette az új címre. Az eredeti címre ilymódon nem jött számla, ezért nem tudtam kifizetni. Kb. 1,5 hónappal később jelentkezett, hogy visszacsinálná a dolgot, mert ő már rendezte a net számláját.
Én továbbra is fizetni akartam(ok)!
Ez esetben is áll az előbbi?

the big cat # 2004.07.28. 17:16

Az adásvétel konszenzuálszerződéssel létrejött, attól az eladó már csak a te súlyos szerződésszegésed esetén állhatna el, pl. ha nagy késedelmebe esel a fizetéssel. Ha viszont még el sem telt az eredeti fizetési határidő erről szó szó sincs.

A számítógép jogilag a tiéd.

pebu # 2004.07.28. 16:51

Segítséget kérnék az alábbi jogi problémára.
Szóbeli megállapodást kötöttem egy ismerőssel egy számítógép adás-vételéről, oly módon, hogy a vételár egy későbbi időpontban kerül kifizetésre. A fizetési határidő előtt az eladó meggondolta magát, hogy mégsem adná el a gépet. Én inkább kifizetném, de ő ragaszkodik a PC-hez.
A kérdésem, vissza kell-e adnom ill. el kell-e fogadnia a pénzt? Röviden: jogilag kié a számítógép?
Előre is köszönöm a felvilágosítást!