Diákhitel vagy lakáshitel?


szajbertattila # 2004.08.10. 19:37

Osztom az előző véleményt, a banknak nincs hitelnyújtási kötelezettsége (nincs szerződéskötési kötelezettsége). Egy másik bank talán ad zsét, vagy keress egy ügynököt, aki elintézi, hogy kaphass hitelt

Varsi # 2004.08.10. 10:09

Hello!

Mara! A hitel folyósítása egy "szolgáltatás", ahol a szolgáltatás nyújtója határozza meg kivel szerződik és kivel nem.Nem biztos, hogy jogszabályi szinten van szabályozva, hogy nem kaphat hitelt, akinek van fennálló diákhitel tartozása.Elég, ha a bank belső szabályozásai közt így szerepel (egyébként az első verziót sem tartom kizártnak lévén a diákhitel "állami intézmény" bár a piacról él)
Ha nem akar szerződni Veled a bank, nem is fog és Te nem tehetsz ellene semmit.
Javaslom, hogy a lányod keressen meg több bankot, annak reményében, h. hitelt kapjon. Ha mindenhol elutasítják, valószínűleg létezik valmiféle egységes "eltiltó bannközi (adós) fekete lista" v. erről szóló jogszabály.
Üdv!

Varsi

Mara # 2004.08.10. 09:14

A lányom most fejezte be főiskolai tanulmányait, melyhez igénybe vette a diákhitelt. A bérrendezést követően lakásvásárláson gondolkodik. Persze a vásárláshoz hosszúlejáratú hitelt is igénybe szeretne venni. A bankban olyan felvilágosítást kapott, hogy akinek diákhitele van, nem kaphat lakáshitelt.
A diákhitel szerződésben nincs ilyen kikötés, hogy a diákhitellel egyidőben (melynek havi törlesztőrészlete kb. 3500 Ft) nem vehető igénybe más, hosszúlejáratú hitel.
Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy ez valóban így van-e. Köszönettel: Mara