Gyám alá helyeztetés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 11:13

Mondod te. Egyébként meg ha kaptál határozatot, abban benne van a jogorvoslati lehetőségre a kioktatás. Ha pedig azt állítod, hogy a tisztviselő jogszabálysértés követ el azért, hogy a nővéredet előnyben részesítse, tehetsz feljelentést. De az már egy kicsit kockázatosabb móka lesz, mint a gyámot mószerolni.

ObudaFan # 2016.01.05. 09:32

Ha úgy érzed, hogy a nővéred édesanyád gondnokaként nem az ő érdekeinek megfelelően jár el, a gyámhatósághoz fordulhatsz más gondnok kijelölése érdekében.

Tordesillas # 2015.07.09. 13:42

Ha mindkét szülőnek van szülői felügyeleti joga a lányuk felett, akkor csak kettejük közös kérelmére lehetséges a családba fogadás.
Ha nem kéri(k), akkor nincs családba fogadás.

Ha a nagykorú nővé vállalná a húgát, megfelelőek a személyi, lakhatási és vagyoni körülményei, a gyermek is szeretne odamenni, de a szülők nem akarnak családba fogadást, ugyanakkor a gyermek nem maradhat a családban veszélyeztetettség súlyos foka miatt, akkor ideiglenes elhelyezést lehet kérni a gyámhatóságtól a nővérnél, aztán annak felülvizsgálata során, ha továbbra sem lehetséges a családba fogadás, akkor perindítás lesz a gyermek elhelyezése iránt.

Családba fogadó egyébként "bárki" lehet, nem muszáj hozzátartozónak lenni.

Ha nem lehetséges a családba fogadás, a 3. személynél elhelyezés, akkor nevelésbe vétel lesz.

kilatastalanhelyzet # 2015.07.08. 14:18

Köszönöm a Gyors választ, ezen a vonalon megpróbálunk elindulni. Viszont mi van abban az esetben, ha a szülők nem akarnak beleegyezni, hogy másik hozzátartozóhoz kerüljön a lány? Konkrétan van egy nagykorú nővére, aki valószinűleg vállalná a gondviselést és ebbe a kiskorú lány is beleegyezne. Viszont ezellen a szülők tiltakozni fognak természetesen. Ilyenkor a gyámhatóság jogköre eldönteni a gyermekelhelyezést?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.07. 15:02

Ha van olyan hozzátartozó, aki vállalja a gondozást, és a gyerek is beleegyezik, akkor családba fogadási eljárást kell indítani. Ha nincs ilyen, akkor a gyámhatóságnak lehet bejelenteni, hogy a gyerek védelembe vétele indokoltnak látszik.

kilatastalanhelyzet # 2015.07.06. 19:26

Üdvözlök minden kedves jelenlévőt.
A közelmúltban találkoztam egy nagyon szomorú esettel:
Egy 14 éves lány hivatalosan az édesannya gondviselésében van, de mivel az édesanyának ével óta nincs munkája, ezért az édesapára bízta a lány további gondozását. Eddig rendben is lenne a történet. Viszont nemrég az Édesapa visszaküldte a lányt az édesanyához, aki továbbra sem tud gondoskodni róla. Az életkörülmények borzalmasak (nincs ivóvíz, áram, és ha eljön a tél fűtés sem). Jelenleg nagy az aggodalom, hogy mi lesz szegény lánnyal, mert nap mint nap az ételt is csak a közeli ismerősöktől tudja beszerezni. Számbavettük a közeli hozzátartozókat, viszont eggyikük sem tűnt sokkal alkalmasabbnak a további nevelésre. Esetleg testvérek szóbajöhetnek, vagy távolabbi rokonokban is lehetne gondolkodni? Vagy esetleg az apát lehet kötelezni a további nevelésre?
Végsősoron az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő?
Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.

bibipp # 2012.12.04. 09:19

Elnézést kérek, ha a korábbi kérdésem megjelenésével kapcsolatban csak türelmetlen voltam, de az mégis megjelenik.

A kérdező helyzetével kapcsolatban az jutott eszembe, hogy ha valaki cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt áll köthet-e házasságot? Azért merült fel bennem, mert a kérdező terveiben a házasságkötés a gondnok rendelést követné, ha jól feltételezem.

bibipp # 2012.12.04. 06:33

Aki cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt áll köthet házasságot?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.03. 16:25

A gondnokságra szoruló személy maga nyilván nem indíthat ilyen pert - hiszen nem lehet egyszerre felperes és alperes. A gyámhatóságtól ugyan lehet kérni, hogy indítsák meg őkl a pert; de tapasztalatból mondom, hogy ott elhárítanak maguktól mindent, amit lehet, csak akkor dolgoznak, ha elkerülhetetlen.Az élettárs sem nyújthatja be a keresetet. Keresni kellene egy közeli hozzátartozót.

(A dolog egy kicsit valóban a 22-es csapdájára hajaz: akinek eszébe jut, hogy kérje, az valószínűleg nem szorul rá.)

pazs # 2012.12.03. 13:52

Gyámod nem lehet (az csak a 18 éven aluliaknak lehet), legfeljebb gondnokod, de érthetetlen, miért tennéd, hiszen a beírásod alapján semmi szükséged rá. Amúgy a gyámhivatalnál kell ezt kezdeményezni.

opelka35 # 2012.12.03. 13:24

Érdeklődnék ,hogy 36 -évesen szeretném magam Gyámság alá helyeztetni. A hivatalos Gyámom az élettársam vállalná el aki hamarosan a feleségem is és 1 éves kisfiunk anya. Hogyan lehet ezt jogilag megoldani?