Kerítés probléma,zaklató szomszéd!


JOLY-JOKER # 2020.06.10. 15:39

zefira

Indíts elbírtoklási pert, ugyan ezeket írd le a keresetben és kérd a bíróságtól, hogy állapítsa meg a tulajdonszerzésed a földrészre, helyezd kilátásba, ha a szomszéd igényt tart a területre akkor az évek során a terület gondozásra fordított kötségeidet, munjadíjjat, stb.. (a költség halmozásban legyél fantázia dús) és törvényes kamatait követeld vissza és, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot, vagy mondjon le a javadra és akkor nincs tőle követelésed.

Én így mennék neki a dolognak,

a másik kérsz a földhivataltól egy telekhatár megállapítást (ennek van kölségvonzata) és építesz egy keritést a megállapított vonalra, most hírtelen nem tudom, hogy van a kerítés szabály ha szemben állsz azt hiszem a bal oldal a tulajé ha ide esik akkor nem de ha a másik oldalra akkor tudsz felmerült költséget követelni a ptk. szabályai szerint.

Traffic # 2020.06.10. 15:08

A pdf pedig ezen az oldalon van:

https://www.lamberiahaz.hu/…dokumentumok

Traffic # 2020.06.10. 15:07
alfateam # 2020.06.09. 09:51

file:///C:/Users/user/Downloads/kerites-epites-szabalyai-lamberiahaz-veszprem-szakmai%20-tanacsok.pdf

zefira # 2020.06.09. 09:32

Tisztelt Szakértők, szeretném a segítségeteket kérni telekhatár vita ügyében. 2007 szeptemberében vettünk egy családi házat. A szomszédunk, több, mint 10 éven keresztül azt állította, hogy a két telek között kihúzott drótkerítéstől számítva a mi telkünkből még 60 cm az ő területe, és ő oda bármikor átjöhet, akár jelen vagyok, akár nem . A földhivatali térképet és a légifelvételt látva szembesültem azzal a ténnyel, hogy a telekhatár és a kerítés nyomvonala valóban nem egyezik. Megkérdeztem az előző tulajdonost és azt mondta, hogy 1998-ban a jelenlegi szomszéddal közösen, a mostani állapotra újratelepítették a kerítést. Mutatott egy bírósági ítéletet is, amiben indoklásként szerepel az a bírói mondat, hogy a „közösen módosított kerítés nyomvonala telekhatár módosításnak minősül”, valamint az is, hogy a szomszéd tisztában van azzal, hogy a kerítés felénk eső területe nem az ő tulajdona és a konkrét évszám is, amikor a módosítás történt.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy milyen módon tehetem meg, hogy a kerítés nyomvonala legyen a végleges telekhatár és ez a földhivatali térképen is megjelenjen? Kérdezném még azt is, hogy ebben az esetben érvelhetek-e az elbirtoklással? Közel 13 éve tulajdonosként viselkedek a saját ingatlanommal kapcsolatban, itt élünk a gyermekeimmel és rendben tartom a területet, a kerítés pedig 22 évvel ezelőtt lett áthelyezve.
Tervezem az ingatlan eladását, ezért szeretném ezt a telekhatár vitát végleg lezárni, elkerülve azt a konfliktust, ami az esetleges új tulajdonos és a jelenlegi szomszéd között felmerülne a határral kapcsolatosan. Válaszotokat előre is köszönöm.

szupitijs # 2020.06.07. 19:47

Tisztelt fórumozok és szakértők!

A következő problémával talált meg, a minap a szomszéd kerítés építés közben. Ő szerinte az általam készített tömör kerítés ami 2 méter magas árnyékolja az Ő területét, illetve veteményes kertjét és Őt ez zavarja megkért rá hogy bontsam el az egészet. Egy kis községben lakunk az Alföldön, az általam készített kerítés minden eleme a telken belül van, tudomásom szerint semmilyen jogszabályt illetve rendeletet nem sértettem meg ezzel. Bár a helyi építési rendeletet sajnos sehol nem leltem meg az interneten, ezért a holnapi napon a jegyzőt is fel fogom ezzel az üggyel kapcsolatban keresni. Valaki találkozott-e már hasonlóval ? Tanácsok, ötletek ?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Márti85 # 2020.06.07. 13:53

Köszi! Ezt fogom tenni, bár a pontos dátumok nincsenek meg! :( Egy párat még föl tudok idézni, de az összeset biztosan nem! :( Csak ezért gondoltam, hogy ők csak rá tudnak valahogy szűrni a cím alapján, és akkor kidobná az összes alaptalan rágalmát és kötekedését! :( Komolyan, képzelheted, hogy milyen frusztráló folyamatosan abban élni, hogy vajon mikor és mivel jönnek ki megint a zsaruk hozzánk! Gyakorlatilag a rendőrséget használják arra, hogy bennünket kvázi félelemben és állandó készenlétben tartsanak. Komolyan, nem merem elhívni egyszerre több barátomat, holott itt van a Balcsi 20 percre, mert nem akarom kitenni őket is annak, hogy amíg itt nyaralnak, addig minden este vegzáljon bennünket a szomszéd a rendőrökkel! :( Tényleg közelednek a töresponthoz!

alfateam # 2020.06.07. 13:06

Írj tértivevényes levelet a járási rendörkapitánynak konkrét dátumokkal udvarias hangnemben kérdezd, sok-számú intézkedés, eredménytelenül, hiszen egyből-sem lett még egy szabálysértés sem.
Levél alján copia: onbudsman és neki is elküldöd.

Márti85 # 2020.06.07. 09:31

Kedves Alfateam!
Télen havi, nyári időszakban pedig heti-kétheti rendszerességgel jönnek, és ez már több, mint egy éve tart. Szerintem már simán megunhatták volna! :( De nyilván, ha hívogatja őket, nekik ki kell jönni. A nő nem dolgozik, egész nap itthon kuksol, a férje meg kamionos, hétvégén van itthon, akkor sem tud mással foglalkozni, mint velünk. Kiállnak a kertbe csípőre tett kézzel, és bámulják a kertészkedő nagyimat, akinek ettől fölmegy a vernyomása, ájuldozik, minden baja van, tehát gyakorlatilag a hobbiját sem tudja gyakorolni a kertben ezek miatt a szennyes lelkű senkik miatt! Az álomházunkból biztosan nem fogunk elköltözni, de nem nagyon látom, hogy mitől szállnának le rólunk, ha ennyire nem férnek tőlünk. :(

alfateam # 2020.06.07. 08:57

Nyugi Márti85, megoldódik az ügy hidd el, a rendőrök fogják megunni az állandó vegzálást és egyszer csak kap egy bírságot csekk kíséretébe.

Márti85 # 2020.06.07. 08:48

Elnézést kérek, de az előző bejegyzésemben van egy pár előírás, toldalékolási hiba és igekötő különírás. Még annyira új a telefonom, hogy nem sikerült megszoknom az autocorrectet! :D

Ja, és gondolom mondanom sem kell, hogy amikor a rendőrök kijöttek, mert mi "hangfalról játszottunk le fűnyíró hangot", megállapították, hogy döbbenetes módon a fűnyíró hangot egy fűnyíró adta ki, mivel füvet nyírtunk! :D

Márti85 # 2020.06.07. 08:38

Kedves szakértők és fórumozók!

Századjára írok sajnos, de most már nagyon el vagyok keseredve. Egy két szintes házban élünk, a földszinten anyukám és nagymamám, az emeleten az élettársam és én. Nagyim 83 éves nyugdíjas, kedvtelésből a kertet gondozza, a többiek diplomás, dolgozó emberekként éljük az életünket. 2018 decemberében költöztünk ide, igazi álom vált valóra ezzel.

A drága szomszédok tavasszal kezdték a vegzálásunkat. Kezdte azzal, hogy mindenre rendőrt hívott (na, majd erről azért mesélek még), aztán birtokvedelmet kért, ami teljesen megalapozatlan volt, el is utasította a jegyző úgy, ahogy volt, ráadásul minden meghallgatáson bővítették, de még így sem tudták elkérni, hogy elmarasztaljanak bennünket. Folyamatosan hallgatóznak, mert az udvarunkra nyílik egy 150x150-es alakjuk. Már a saját telkunkon, felőlük is húzzunk egy belátásgátló kerítést, de nem nyugszanak.

Volt már kihívva a rendőrség azért, mert ugatott a kutyánk (vak, a házban tartjuk, csak sétálni visszük ki, nincs kicsapva és egyébként is csöndes kutya, de nagy hangja van, szóval bennünket is zavarna, ha tőle zengne a ház). A rendőrök a kapunkban állva hallgatták, hogy ugatja őket a teraszról, majd szóltak, hogy figyelmeztetnek, és tanítsa rendre a kutyát. Jeleztem, hogy ez egy alap engedelmesség túl is iskolázott állat, akit folyamatosan képezünk, így ez felszólítás nélkül is megvalósul.

Volt, hogy azért hívtak rendőrt, mert amíg ők benzin mostoros fűnyíróval füvet nyirtak, addig mi zenét hallgattunk, ez márpedig őket zavarta. Értitek?! Zavarta a zenénk a robbanómotor zajának elvezetében! Az ész megáll!

Volt, hogy azért hívtak rendőrt, hogy mi fűnyíró hangot játszunk le hangfalról!

2 hete szalonnát sütöttünk, akácfán, kiépített, rendes tűzrakó helyükön, erre megjelentek a rendőrök, hogy a szomszéd szerint mi tűzgyújtási tilalom alatt égetünk szemetet.

Tegnap a kocsiban ültünk pár órát, beszélgettünk és zenét hallgattunk, megint kijöttek a rendőrök. Kérdeztem, hogy nem kellene-e esetleg mostmár a szomszédot megbüntetni végre, mert itt nekünk még egy rendőr se mondta, hogy tekerjük lejjebb a hangerőt, ahogy a tegnapi rendőr szerint is rendben volt a dolog, nem volt egyáltalán hangos. Erre a vállát vonogatta a rendőr.

A faluban mindenki ismeri a szomszéd házaspárt, mindenki utálja őket, egy darab barátjuk sincs, viszont a nő öccse polgárőr. Az a gyanúm, hogy ezért nem szállnak le rólunk a rendőrök se. Szerintem a tesójának szól, aki polgárőri minőségében riasztja a szervet, így a kiszállást nem is lehet ráverni a szomszédra.

Mit tehetek? Eddig nagyon békés voltam, a megoldásra törekedtem, de most már nem! Ki tudom kérni valahogy a rendőrségtől, hogy mikor riasztották őket a mi lakcímünkre és milyen indokokkal? Ennek alapján tudok zaklatásért feljelentést tenni? Esetleg birtokvedelmet kérhetek arra hivatkozva, hogy a házunk és kertünk birtoklásában és rendeltetésszerű használatában erősen korlátoz, hogy hamis bejelentések alapján, ha 20 percnél tovább élvezzük a szabad levegőt, meg érkeznek a szervek?
Esetleg a rágalmazás, vagy becsületsértés megáll az elutasított birtokvédelmi kérvényük alapján?

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

SolnesM # 2020.06.02. 13:22

Ki kell taposni azokat a virágokat, majd ráun előbb utóbb !!!

drbjozsef # 2020.05.30. 15:34

Ebben a jegyző tud segíteni, hogy nyomatékosabb legyen?

Nemigen. Van annak elég dolga enélkül is. Nagyon nyomatékost akarsz, ügyvédet keress, bár az pénzbe kerül. Ha elég a közepesen nyomatákos, akkor meg keresgélj mintát, vagy hasonló esetet a neten, oszt írj neki valami dörgedelmeset.

Limi # 2020.05.29. 21:34

Még annyi, hogy a jegyző szerint arra hogy a háza tövét kigyomlálja be kell engednem, mert az állagmegóvás, viszotn a locsolás ültetés nem. Ha a kerítést megcsináljuk akkor utána hiába kapálózik, hogy be akar jönni akár felújítani a házat vagy kapálni.

Limi # 2020.05.29. 21:27

Köszönöm a válaszokat. Sikerült ma a jegyzővel beszélnem, amikor meghallotta kiről van szó egyből mondta, hogy a néni heti szinten jár feljelenteni az itt lakókat. A jegyző azt mondta, hogy megnézi a birtokvédelmi kérelmet, amit tegnap be is adtam, de igazából ez magánlaksértés, tehát a rendőrséghez tartozik. Azt javasolta, hogy a rendőrségen jelentsük fel, a fenyegetésért is (hiába idős nőről van szó), méressük ki a telket és húzzunk fel a mi telkünkön 3 m alatti kerítést. Onnantól kezdve akkor ott oldja meg ha akar valamit, de nem a mi telkünkön keresztül. A fenyegetőzését is hallották mások is.
Ezt a levelet pedig meg fogom írni és ajánlott levélként elküldeni neki, hogy legyen nyoma. Ebben a jegyző tud segíteni, hogy nyomatékosabb legyen?

drbjozsef # 2020.05.29. 11:07

hogy ő virágot akar ültetni a háza mellé a telkünkre.

Aztán beengedték.

Aztán ott mászkált náluk.

Elolvastad egyáltalán?

wers # 2020.05.29. 10:51

Kertészkedhet a saját telkén. 50-70 cm? Diétázzon, oszt kapálgasson a falhoz lapulva.

Igen, pont ezt csinálja és ezzel zavarja a kérdezőt.

drbjozsef # 2020.05.29. 08:48

Nem értem a kérdést. Mi van akkor? Semmi. Kertészkedhet a saját telkén. A kérdező telkén grasszált eddig, márpedig arra csak szűk körben van joga, ha nincs rá engedélye, lásd egészen pontosan az 5:25.§-t. Kertészkedéshez nem kell átengednie.

50-70 cm? Diétázzon, oszt kapálgasson a falhoz lapulva. Kit érdekel.

wers # 2020.05.29. 08:38

Mi van ha nem épp a telekhatáron áll? Régi házaknál a telekhatártól 50-70 cm-re építették a házakat, azaz a szomszéd kertjében van 50-70 cm rész a ház háta mögött.

drbjozsef # 2020.05.29. 08:20

Bocsánat, javítás : helyesen 5:25.§.

És akkor már idevág az 5:23.§ is.

drbjozsef # 2020.05.29. 08:18

Limi,

Ha a szomszéd épülete a telekhatáron áll, akkor a Ptk. szerint köteles vagy karbantartási, építési munkákra beengedni : Ptk. 6:25.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Semmi mást. Ha eddig szívességből engedtétek neki a kertészkedést, akkor ezt most mondjátok fel. Add a kezébe írásban, hogy megszünteted a lehetőséget, van 3 munkanapja hogy elvigye a virágait ha kell neki, ha nem, akkor kiásod, kidobod. Esetleg 8 nap ha rendes akarsz lenni. Jelezd benne, hogy ezentúl nem akarod a tulajdonodon látni többet. Lehetőleg tanú előtt add át neki (vagy tértisen postán).

Ez persze nem a jószomszédi viszonyt fogja erősíteni, ahogy a leírásodból látom. De ezt neked kell eldönteni. Tűröd, vagy fellépsz ellene.

Ez után ha átmegy, felszólíthatod a távozásra, hívhatsz rendőrt, és ha többször előfordul, kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől.

(Esetleg +tipp: beszélgetéseket zsebbe tett telefonnal rögzíteni, főleg, ha nincs tanúd. A "kapával fejbeb*szlak" és hasonlók már elég súlyos fenyegetések, pláne, ha netalántán meg is történne.)

alfateam # 2020.05.29. 08:12

Holnap felhívom az Önkormányzatot,

Az jó. Utána a katolikus papot és valamelyik lelki-segélyt nyújtó egyesületet
De ha netalán-tán nem eredményes a lelki nyűglődés beleolvashatnál a Ptk, szomszédjogok fejezetébe. Aztán megnézhetnéd birtok ,birtoklás szavakra előkerülő találatokat és esetleg a birtokvédelmet is.

Limi # 2020.05.28. 21:12

Tisztelt Fórumozók,
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a következő helyzetben mi a helyes lépés.
Tavaly novemberben vásároltunk egy házat, amibe idén február elején költöztünk be. Nem sokra rá megjelent a szomszéd néni, hogy ő virágot akar ültetni a háza mellé a telkünkre. A Férjem beengedte, mert köpni nyelni nem tudott és eléggé rámenős is volt. Először azt mondta, hogy csak kikapálja azt a részt.
Utána minden héten jött, hogy csak hagy locsolja már meg, aztán volt olyan, hogy 2 naponta vakolt a háza falán 3-4 tenyérnyi helyeket. Akkor szakadt el először a cérna, amikor elmentünk családostól itthonról és természetesen bezártuk a kapukat, ennek ellenére a kerítésen keresztül átjött locsolni! Engedélyünk és tudtunk nélkül! A testvéréé volt a ház, így neki csak dróttal van a kerítése "lezárva". Itt kérdőre vontam, ahol valótlanságokat állított, hogy nem engedtem be stb.
A mai nap viszont vitt mindent. A Férjem átment a szomszéd faluba és nem zárta be a nagy kaput, mert tudta hogy jön nem sokára. A szomszédunkkal köszöntek is egymásnak de nem szólt semmit, hanem amikor elment a Férjem szinte rögtön fogta és engedély nélkül bejött! Szóltam neki nem 1x nem 2x hogy menjen ki, de nem ment csak fújta a magáét. Itt közöltem vele hogyha nem megy ki kihívom a rendőrséget. Kimenrlt nagy nehezen de közbe mindennek elhordott. Hazaért a Férjem, Ő is elmondta a dolgokat amiket én is, hogy ezt nem teheti meg hogy engedély nélkül bejárkál, erre a szomszéd olyanokat mondott és most elnézést de szó szerint szeretnék idézni: "Takarodjatok vissza oda ahonnan jöttetek, ha hozzá mertek nyúlni a virágomhoz fejbe b.szlak a kapával". Röviden összefoglalva ezek voltak a főbb történések.
Ilyen esetben mit tudunk tenni? Holnap felhívom az Önkormányzatot, de addig is szeretném a segítségeteket kérni, hátha tudok valami tanácsot adni.
Köszönöm szépen!

makiverem # 2020.05.27. 13:40

Szép jó napot!

Tulajdonomba került egy társasház földszint lakása, 25 nm magánkerttel, aminek kizárólagos használati joga engem illet. A társasház rendelkezik közös kerttel is.
Kérdésem: Elkeríthetem a magánkertem kerítéssel? Kell kérnem a tulajdonostársak engedélyét ehhez?

A válaszokat előre is köszönöm!