Hitelkártya


zsuvi # 2005.06.20. 11:08

Rendben!

Holnap elhozom otthonról az összes dokumentumot. És elküldöm.

Üdv.
Zsuvi

the big cat # 2005.06.20. 06:53

Kedves Zsuvi,

nagyra értékelném, ha az iratokból, amik keletkeztek, (főleg a felügyeleti határozatból) küldenél egy másolatot az e-mailemre. Az ügyed ugyanis egy bevett banki gyakorlatot kérdőjelez meg alapjaiban, és szeretném felhasználni.

Banyamancs # 2005.05.25. 10:30

:-))))))))))))))

zsuvi # 2005.05.25. 10:12

Sziasztok!

Teljes siker megkaptam az 1500 Ft 81 napra járó kamatát, 2 azaz kettő forintot.

Irány az OTP Bank!

zsuvi # 2005.05.10. 09:06

A kamat visszautalásakor kaptam. Azt írták, hogy elismerik, hogy tévesen vonták le a kamatot. A kamat visszautalásakor a kamatozás dátumát a levonás dátumával azonosan írták jóvá.
Az 1500 forintról nem írtak semmit, van egy kis szépséghibája a visszautalásnak is, mert azt írták a számlámon a megjegyzés rovatba, hogy hitelszámla túlfizetés visszautalása. És a kamatozás dátumát sem a levonás időpontjával egyezően határozták meg.
De ezért már nem írok nekik, hogy helyesbítsék, bár megjegyzem megérdemelnék. Azért az 50-60 forintért lehet meg kellene dolgoztatni Õket.

Banyamancs # 2005.05.05. 13:24

Kaptál levelet is? Mit írtak indoklásul?

zsuvi # 2005.05.05. 12:38

Sziasztok!

A mai nap visszutalta a bank az ominózus késedelmes fizetés címén korábban jogtalanul felszámított 1500 forintocskámat.

Szép napot mindenkinek!

zsuvi # 2005.04.19. 12:52

Sziasztok!

A következő történt, a bankom (OTP) a mai napon visszautalta a hitelkártyával kapcsolatos reklamációmra az ominózus késedelmi kamatot. Várom a levelüket, -amit nyílván majd később fogok megkapni- mert a késedelmes fizetésért még 1500 Ft-ot is levontak korábban, de azt még nem kaptam vissza. Azt is vissza fogom kérni. Úgy látszik a PSZÁF mégis nekem adott igazat.

Javaslom, aki hasonlóan járt mint én ne hagyja magát becsapni, átverni, megkárosítani.

Üdv.:
Zsuvi

zsuvi # 2005.02.21. 08:38

Sziasztok!

Elhiszem Nektek.
Meg vagyok győzve.

Na de...
Jó, de akkor mivan a 15 nap türelmi idővel. Akkor azt nem biztosította.

Sasfioka # 2005.02.20. 01:24

Zsuvi!

Pont ahogy kérdezted, a válasz ott a linkben, ahogy the big cat is írta.

"melynek a számlakivonaton feltüntetett Fizetési határidőig meg kell érkeznie a Hitelszámlára"

Ez a kitétel abszolút határnapnak jelöli meg a kivonaton szereplő határidőt. Vagyis késedelemben vagy, ha ezen napot követően érkezik be a pénz. Függetlenül hogy ez a nap munkanap, banki munkanap, szünnap, húsvét, karácsony, kiscica születénapja, a végítélet napja. Addigra ott kell lennie!! a pénznek.

SF

the big cat # 2005.02.18. 16:20

Miért, ha nem banki napra esik, akkor mi a helyzet? Akkor beérkezhet utána is? nem. A határnapig be kell érkeznie. azaz határanp után már késedelmben vagy, bármi is az oka. És jobba ha ezt elhiszed, mert nem véletlenül szerepel ez a kitétel, és szabályoz egy a generális szabályhoz képesti eltérést.

A generális szabály ugyanis az, hogy a határnap után is beérkezhet, ha az nem banki napra esik.

zsuvi # 2005.02.17. 08:09

Megnéztem köszönöm.

Igen valóban egyértelmű akkor ha banki napra esik a határidő.

the big cat # 2005.02.16. 15:29

Mint már mondtuk, a szerződést és az ÁSZF-et is nézd meg, de megtetem helyetted.

https://www.otpbank.hu/…0000000.html?…

VII./5. pont - Egyértelmű.

zsuvi # 2005.02.16. 14:14

Sziasztok!

A hitelkártya szerződést átnéztem abban nincs semmi.

Ha a HATÁRIDÕT KÖVETÕ első munkanap a határidő, akkor nekem van igazam.

Ha nem akkor hova van leírva, hogy abszolút határnap a teljesítés határideje. Ez itt a kérdés. Sehol sem találtam erre vonatkozó részt.

Üdv.:
Zsuvi

Sasfioka # 2005.02.15. 22:12

Ne az OTP Bank honlapját nézd át, hanem a hitelszerződésedet. Ezer százalékra merem mondani, hogy le van írva benne, hogy mi a teendő, ha a határnap nem banki munkanap. Nagyon sok esetben találkozni olyannal, ahol a szerződés szerint ebben az esetben a HATÁRIDÕT KÖVETÕ első munkanap a határnap, viszont létezik olyan szerződés is, ahol a megadott határnap abszolút határnap, vagyis addig teljesülni kell, bármiáron, azaz előbb kell teljesíteni.

Mindenképpen az ÁSZF-et és a szerződésedet nézd át!

SF

zsuvi # 2005.02.07. 09:26

Sziasztok!

A fizetési határidőre vonatkozóan ennyit találtam az OTP Bank honlapján a hirdetményben.

" SZOLGÁLTATÁS

OTPdirekt mobiltelefonos

Tájékoztató SMS küldése díjmentes
A Bank az elszámolási időszak végén SMS-ben értesíti az ügyfelet a minimum fizetendő összegről, a teljes tartozásról és a fizetési határidőről. "

Az SMS-ben 2004. december 25-ét közölték.

Az a kérdés, ha a fizetési határidő nem banki nap akkor mikor kell fizetni?

A fizetési határidő előtt, vagy után. Én utána fizettem. A bank szerint nem jól döntöttem.

Ettől bővebb tájékoztatót sehol sem találtam a bank honlapján, de amire korábban utaltam már, hogy az nem biztos, hogy nem is létezik.

Megj.: A PSZÁF-nak elküldtem emailban. Felhívtak a PSZÁFtól telefonon, hogy küldjem már el levélben is az aláírás miatt.

Bubó # 2005.02.04. 22:20

Kedves zsuvi!
Sajnos, szerintem is a banknak van igaza.
Én is régóta használom az internetbankot, ha valamely átutalást az utolsó határnapon akarok indítani, akkor azt mindig az utolsó banki napra állítom be. Az mindegy, mikor érkezik meg a pénz, pl. a szolgáltatóhoz, lényeg, hogy a banktól elmenjen határidőben.
Az internetbank programja nem utasíthat téged, hogy korábbi időpontot jelölj meg, ha nem banki napot jelölsz meg, csak jelzi, hogy „nyitvatartási időn” túl indított átutalásokat a következő banki napon teljesíti.
Az Apeh rendszeresen tájékoztatja az adózókat, hogy a bevallásokat is és a befizetéseket is a következő munkanapon kell teljesíteni, ha az hét végére, vagy ünnepnapra esik. Ha ez a törvény szerint is így lenne, miért tájékoztat erről fizetett hirdetésben is?
Még egy Apeh példa: az adott évben befizetett adományok után adókedvez-mény jár. Ha az utolsó napon postán, csekken feladod, biztosan megkapod a köv. bevalláskor az adókedvezményt. És ha határidős fizetési megbízással dec. 31-re állítod be az átutalást, és a bank emiatt csak jan. 3-án utal, sze-rinted az Apeh ugyancsak elfogadja előző évi átutalásnak? Hol a hiba?
Üdv.

the big cat # 2005.02.04. 15:09

Azért nem nagyon biztatnálak, az én bankjaimnál is ez a szabály a hitelkártyáknál.

the big cat # 2005.02.04. 15:09

A fizetési határidő 25-e, az okés, a kérdés az, hogy a szerződésben, vagy a bank általános szerződési feltételeiben ez hoygan van meghatározva, ha azt mondja, hogy a határidőig be kell érkeznie a pénznek (ami egyébként gazdálkodó szervezetek között egyébként si főszabály), akkro a banknak van igaza. ha nem, akkor a Ptk. szabálya érvényesül, ami szerint addig kell elindítani az utalást, ha a nap bankszünnapra esik, akkro a következő banki napon.

zsuvi # 2005.02.04. 10:26

A szerződésben az szerepel, hogy következő hónap 25-e a határidő. (Azt hogy előbb kell fizetni azt az ügyintéző mondta. )Ha pedig egy határidő nem banki napra esik, akkor véleményem szerint a határidő tolódik a legközelebbi banki napig. Ami az én esetemben 27-e volt. Azt gondolom, hogy amit legszigorúbban vesznek, pl.: APEH befizetési határidők, még ott is érvényesül ez a szabály. Még mindig nem tudom belátni, hogy ez a szabály ne vonatkozna a bankra is.

Egyébként nem fog többé ilyesmi előfordulni, mert megszüntetem (véleményem szerint -az inkorrekt eljárás miatt) a hitelszámlámat kártyástól mindenestől. És mindenkinek elmondom, hogy hogyan jártam a bankommal másoknak okulásul.

Sőt a PSZÁF-nak is megírom történetem.

Ha érdemleges választ kapok jelezni fogom bármi legyen is az, mindenkinek okulásul.
Nem tudom lenyelni a bankom eljárását, igen sérti az igasságérzetemet.

Madar # 2005.02.02. 22:30

ha abank arra hivatkozik, hogy a kártyaszerződésben benne van, hogy ünnepnap esetén előbb kell fizetni, akkor az bizonyára úgy is van (hiszen visszaellenőrizhető a szerződésen). Az már más kérdés, hogy nem a legjobb rendszer az amelyik dec. 25-öt jelöl meg fizetési határidőként. Adj inkasszós megbízást a törlesztésekre, akkor nem fordul elő ilyen

zsuvi # 2005.02.02. 10:08

Az OTP Bank nyíregyházi fiókjában folyószámlával rendelkezem. Ehhez kapcsolódva hitelkártya, illetve ahhoz tartozó számlám is van, amit napi vásárlásaim során használok.
A 2004.november 10. és 2004.december 10-e közötti forgalom után a fizetési kötelezettséget SMS-ben a bank 2004. december 13-án 13:51 perckor mobiltelefonomra megküldte. A fizetési határidőnek a 2004. december 25-ét írták meg az SMS-ben. A bank internetes honlapján lehetőségem van "Értéknapos utalási megbízást" adni. Ezzel élve a folyószámlámról kértem a december 25-én esedékes összeg teljesítését. A programba, a dátum beállításánál az SMS-ben megadott december 25-ét írtam be. Mivel az, nem banki napra esett, a bank programja automatikusan december 27-re átállította a dátumot, amit én megerősítésként elfogadtam. Azért fogadtam el mert úgy tudtam, hogy a törvény úgy rendelkezik egy fizetési határidő esetén, ha az ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor a következő nap lesz a fizetési határidő. Mivel 25-e szombatra esett, 26-a vasárnapra esett, egyébként pedig Karácsony is volt, azt gondoltam, hogy helyesen járok el akkor, amikor a fizetési határidőként a 27-t elfogadom, amit a program felajánlott és semmiképp sem fogom a fizetési határidőt túllépni.
2005. január 19-én kaptam meg a következő elszámolásról a levélben az értesítést, amiben a bank szerint az előző fizetési határidő csúszása miatt hitelkamatot számítottak fel. A banknál telefonon tájékoztatást kértem erre vonatkozóan. A következő tájékoztatást adták.

A bank által kiadott hirdetményben szerepel, hogy amennyiben a fizetési határidő ünnepnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor hamarabb kell a tartozásomat kiegyenlítenem. A pénznek az SMS-ben megadott határidőig a hitelszámlára meg kell érkeznie, hiszen lehetőségem van a tartozásomat hamarabb is kiegyenlíteni. ( 15 nap türelmi idő) A bank honlapján a hirdetmények között sehol sem találtam erre vonatkozó leírást, persze ez nem jelenti azt, hogy nem létezik.

Mivel saját számlák bankon belüli utalásáról van szó az én esetemben, ezért az utalást az utalási határidő napjára szoktam tenni, mert bankon belüli utalásnál aznap teljesül a megbízás. Ezen okból így nem lehet határidő csúszás.
Határidő csúszás mégis történt nyílván a határidő megállapításának eltérő volta miatt. A bank a 25-e alatt ezek szerint a 23-át értette, mert 24-e is munkaszüneti nap volt tudomásom szerint. Véleményem szerint a fizetési határidő, 27-e. Ezt alátámasztani látszik a bank saját programja is egyébként, amikor 25-ről automatikusan átállt 27-re.
Szerintem a bank indokolatlanul állapított meg fizetési határidő csúszást, s ennek következtében szerintem jogtalanul számított fel hitelkamatot, s ezen kívül még a következő számlámon (a bank telefonon történő tájékoztatása szerint ) 1500 Ft késedelmi díjat is fel fognak számítani majd.
Azt gondolom, hogy nem egyedi esetről van szó. Hiszen SMS-ben a határidő közlését más, több ügyfélnek is hasonlóan ( szerintem megtévesztően ) december 25-ét adták meg.

Mi a véleményetek?