Értelmezés ügynök ügyben


kalmi # 2015.07.28. 17:31

Köszönöm a válaszodat, de nem igazán értem a hozzászólásodat. Elolvastam az ítélet és a példámat, hátha butaságot írtam, de komolyan nem jöttem rá, hogy mire gondolsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.28. 17:00

Ugye, tudod, hogy blődségeket írsz?

kalmi # 2015.07.28. 14:14

Beleástam magam a témába egy kicsit...

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA
Pf.II.20.951/2014/3. szám

A szerződés alaki hibájára alapított érvénytelenségi ok vizsgálata kapcsán részletezte a szervezeti, illetve ügyleti képviselet lényegét és kiemelte, az alperes és a (L.) Kft. között létrejött együttműködési megállapodás alapján a kereskedés az alperes nevében, képviseletében eljárhatott a perbeli szerződés megkötése során. A szerződést aláíró munkavállalója, (munkavállaló neve) azonban sem az autókereskedéstől, sem az alperestől nem rendelkezett a szerződés megkötésére őt feljogosító írásbeli meghatalmazással, ezért az ügyletkötés során álképviselőként járt el az alperes nevében, ez azonban a szerződés érvényes létrejöttét nem érinti, mivel eljárását az alperes utóbb jóváhagyta. Rámutatott, a kereskedés a PSZÁF engedélye nélkül végezhetett az alperes javára közvetítői tevékenységet, ha pedig a tevékenység engedélyhez kötött lett volna, úgy annak hiánya önmagában nem eredményezte az ügylet polgári jogi érvénytelenségét, a Hpt. ugyanis a PSZÁF engedély hiányához nem fűzi az érvénytelenség jogkövetkezményét.

példa:
Ha jól értem a régi HPT szerint, hogy az utcán egy banki szerződést fúj a szél ezt felkapom és aláíratom valakivel. A bank az aláírt szerződés szerint folyósítja az összeget, akkor az a szerződés támadhatatlan, mivel utólag mindent le lehet papírozni (meghatalmazni?)

kalmi # 2015.07.28. 12:43

Ezt most nem pontosan értem, kérhetnék egy kicsit bővebb indoklást :). pl: Ki a mind a két fél?

Sherlock # 2015.07.28. 12:37

Egy papír amire rá van írva, hogy képviselheti a céget, ennyi. De ha nem is lett volna ilyen, az álképviselőként tett jognyilatkozatát mind a két fél elfogadta és aszerint teljesített.

kalmi # 2015.07.28. 12:29

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni a következőben:

Az MNB-től lekértem az egyik céget, hogy milyen típusú ügynök volt.

Visszaigazolták, hogy "B" típusú ügynök, aki a HPT törvény szerint
2009. december 31. napjáig a Régi Hpt.

  1. pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási, illetőleg kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében végzett tevékenység, amelynek során az ügyfél pénzét, illetve eszközét nem kezelik és a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalnak (ez az ún. b) típusú ügynök).
    A Lényeg: "eszközét nem kezelik és a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalnak"

Az MNB pedig az ügynöki levelében ezt írta:
"Az a tény, hogy a fenti társaság nem szerepel az a) ügynöki nyilvántartásban, de a b) ügynöki nyilvántartásban szerepel, nem jelenti automatikusan azt, hogy nem volt jogosult a képviseletre. Nem kizárt, hogy egyedi okiraton alapuló felhatalmazás alapján képviseleti jogosultsággal rendelkezett, ennek tisztázása érdekében forduljon a pénzügyi szolgáltatóhoz."

Kérdésem, ez hogyan lehetséges, mit jelent ez a törvény engedi, de ezt simán meg lehet kerülni?
"egyedi okiraton alapuló felhatalmazás alapján képviseleti jogosultsággal rendelkezett"

Hogyan lehetséges és mi lehet ez a dokumentum?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv.

Kalmi