Házépítés családi kivitelezéssel nem lehetséges ?


K_Gábor # 2007.03.26. 08:48

Gitron által idézett jogszabályokon felül még az alábbiakra hivatkoznak:
51/2000. FVM rendelet
1997. évi LXXVIII. tv. III. fejezet

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.25. 08:04

Tanulság: ha az ügyintéző mond valami hülyeséget, akkor lehet, hogy őt kell szidni, nem pedig a jogszabályokat.

gitron # 2007.03.25. 07:06

135/2005. (VII. 14.) Korm. rendelet
az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62 §-a (1) bekezdésének j) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - kiterjed az építmények (ideértve a sajátos építményfajtákat, valamint a műemlékké nyilvánított építményeket is) építőipari kivitelezési tevékenységére és az egyéb építési tevékenységre (a továbbiakban: építési tevékenység).
(2) E rendelet hatálya nem terjed ki az atomenergia alkalmazására szolgáló, valamint a nemzetbiztonsági, a honvédelmi és a katonai célú építményekre.
Az építési tevékenység megkezdésével kapcsolatos adatok bejelentése
2. § (1) 6 Az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyhez kötött és az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló jogszabály szerint számított, 30 millió forint értéket meghaladó, illetve a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építési tevékenység - az Étv. 38 § (1) bekezdésében és 39 § (1) bekezdésében foglaltakon túlmenően - akkor kezdhető meg, illetve akkor folytatható, ha az építési tevékenységgel kapcsolatos (3) bekezdés szerinti adatokat az elsőfokú építésfelügyeleti hatóságnak (a továbbiakban: építésfelügyeleti hatóság) a kivitelezés tervezett megkezdése előtt legalább 15 munkanappal az építtető bejelentette.
(2) 3 Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség terheli az építtetőt a továbbépítésre vonatkozóan, ha az építési tevékenységet fennmaradási és továbbépítési engedély birtokában folytatja és a továbbépítési engedéllyel elvégzendő építési tevékenység értéke az (1) bekezdés szerinti értéket eléri.
(3) 7 Az (1) bekezdés szerinti bejelentés a tervezett munkakezdés időpontját, az Étv. 58 §-a (7) bekezdésének a)-b) pontjaiban meghatározott adatokat, valamint az Étv. 39 §-ának (5) bekezdésében meghatározott mellékleteket tartalmazza.

  1. A (3) bekezdés szerinti adatoknak az építésfelügyeleti hatósághoz történő bejelentésével egyidejűleg az építtető az építési tevékenységre vonatkozó teljes kivitelezési értéket az építés helyszínének címét, helyrajzi számát az építés helye szerint illetékes Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (a továbbiakban: APEH) bejelenti.

(5) Az építtető haladéktalanul bejelenti

  1. 4 az építésfelügyeleti hatóságnak a (3) bekezdésben,
  2. az APEH-nak a (4) bekezdésben meghatározott adatokban történt változásokat.

46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet
az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról
19. § (1) Ha az építési munka felelős műszaki vezetője az építési engedély iránti kérelem előterjesztésekor még nem ismert, az építési engedély csak azzal a feltétellel adható meg, hogy az építtetőnek a kivitelező felelős műszaki vezetőjének a nevét, címét és képesítését, valamint - a külön jogszabályban kötelezően előírt - kivitelezési (megvalósítási) tervek meglétét - az építési munka megkezdése előtt nyolc nappal - be kell jelentenie az építésügyi hatóságnak. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a felelős műszaki vezető személyében változás történik. A bejelentés elmulasztása esetén - annak pótlásáig - az építésügyi hatóság az építési munkák végzését leállítja.

A két vonatkozó jogszabályból idéztem a releváns részt.
Ebből leszűrhető, hogy ha 30 milliót nem éri el az ép. munka értéke (és nem tartozik a közbesz. hatálya alá), akkor a műszaki vezető adatait és a kiviteli tervek meglétét kell bejelenteni.

K_Gábor # 2007.03.24. 22:38

tehát a történet a következő:
miután megvan a jogerős építési engedély, egy adatlap kitöltésével be kell jelenteni a ház építésének megkezdését az önkormányzatnak.
Ezen az adatlapon fel kell tűntetni a felelős műszaki vezető nevét, címét, jogosultságát, ő lesz a felelős műszakilag az építésért magyarul hogy később ne dőljőn össze a ház.
Ezen felül fel kell tűntetni az adatlapon a kivitelező vállalkozó nevét, címét, jogosultságát a vállalkozói engedély számának vagy a cégbírósági bejegyzés számának feltűntetésével.
Namost én közöltem az önkormányzat műszaki osztályán az ügyintézővel, hogy én ilyen vállalkozót nem tudok feltűnteni, mivel családi kivitelezésben épül a ház, erre mondta hogy ez már nem lehetséges, mindenképpen a kivitelezőt (jogosultsággal) mindenképpen meg kell nevezni, mégpedig ez januártól hatályos, és nem is az önkormányzat miatt, hanem az építésügyi hatóság felé kell ezt jelezni. Mondtam hogy én mindenképpen családilag tudom megoldani a kivitelezést, erre mondta hogy akkor is szerezzek egy vállalkozót aki aláírja, viszont akkor egy számlát is kell "produkálnom" a kivitelezésről a vállalkozótól, mivel egy esetleges elenőrzés esetén ezt kérhetik tőlem ! Szóval ezen dilemmázok, hogy bevállaljam-e vagy ne. Keressek vállalkozót, hogy írja alá és "produkáljon" számlát vagy ne......
Bocs hogy ilyen hosszú lett, de így kerek a történet..
Ja, még annyit, hogy ezen az adatlapon kell nyilatkozni arról, hogy a kivitelezés költsége meghaladja-e a 30m Ft-ot, valamint hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá esik-e

gitron # 2007.03.24. 15:38

ObudaFan !
10 millió volt a jogszabály megalkotásakor, ezt most módosították idén januártól 30 millióra. (246/2006. (XII. 5.) Korm. r., 2007. 01. 19-től hatályos.)

KBS-nek igaza van, mert pl. a műszaki ellenőr adatait is közölni kell, viszont jelenleg kizárólag a közbesz. tv. hatálya alá tartozó munkáknál kötelez műszaki ellenőrt alkalmazni.

Tehát logikus, hogy az adatok közül az adott esetben létezőket kell bejelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.24. 15:25

Viszont esetleg az, hogy a nyomtatványon van olyan rovat, hogy kivitelező; a kitöltési útmutatóban pedig az áll, hogy ennek üzletszerűen építéssel foglalkozónak kell lennie, nos az nem jelenti, hogy nem lehet házilagos kivitelezésben építkezni.
A legtöbb nyomtatványon olyan rovat is van, hogy "születéskori neve" - de ezt nem kell úgy érteni, hogy mindenkinek kötelező férjezett nőnek lennie.
Üresen is lehet hagyni a runbrikát.

ObudaFan # 2007.03.24. 13:33

Amennyire tudom, 10millió most az értékhatár, már nem 30. Az pedig a legtöbb építkezésnél megvan.

monalisa1 # 2007.03.24. 10:38

Egy kórházban van megbízott/kinevezett oszt.vez. főorvos, meg vannak részlegvető főorvosok. A főnök koordinálja/ellenőrzi a munkát, a többi meg csínálja.

Jól is néznénk ki ha megszünt volna a házilagos házépítés lehetősége, akkor a nemzetvagyont gyarapítő új cs.házak fele sem készülne el - soha többé.

Szerintem a kontármunkát akarják kiszűrni, valamint a feketemunkát is...

gitron # 2007.03.24. 09:39

Kérdeztél valamit, kaptál rá választ.
Ha nem akarod elhinni, szíved joga.
Konzultálj az építésügyi hatósággal. Egyébként ha 30 millió feletti az építési munka értéke, az építésfelügyeleti hatósághoz (közigazgatási hivatal) kell a munkakezdésről és adatközlésről szóló bejelentést megtenni. Ez esetben ott tedd fel a kérdésed.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.24. 09:37

De ha gitron azt mondja, hogy nincs úgy, akkor jó eséllyel nincs úgy. godni.Tessék megnyugodni. :)

K_Gábor # 2007.03.24. 09:30

nemtudom hogy rendelet vagy törvény jött januárban, de a lényeg hogy kötelező megnevezni valakit akinek van vállalkozása. És igen építkezni szeretnék, de muszáj panaszkodnom, mert ha így van akkor úgy néz ki hogy nem tudok építkezni !! ennyi...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.24. 08:54

Rendelet nem írhatja a törvényt. tTe most tulajdonképpen mit szeretnél: panaszkodni vagy építkezni?

Jobb, ha tudod: Gitron szakember.

K_Gábor # 2007.03.24. 08:40

idén januárban hozták ezt a rendeletet... szóval lehet hogy 3 éve még megcsinálhattad magadnak, de most már nem !
Mindenképpen meg kell nevezni egy vállalkozót, vagy egy céget, mint kivitelezőt, úgyhogy rábaxtam, de azért az építésügyi hatóságot még felkeresem, hogy van-e házilagos kivitelezéssel kapcsolatos állaspontja..

gitron # 2007.03.24. 08:35

Az APEH-nek csak a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó, vagy a 30 millió Ft-ot meghaladó értékű építkezés esetén kell adatot szolgáltatni.

Butyka # 2007.03.24. 08:32

Így van iGitron!

Saját magam is úgy építkezttem 3 évvel ezelőtt. Egy jó smerősöm volt a "műszaki vezető" , közben a saját kőműves és a segédmunkások végezték a munkát. A haználatba vételi engedélyt is így kaptam meg. A műszaki vezető leigazolta a műszaki teljesítést.

Manapság azonban a dolgot bonyolítja az ObudaFan által említett APEH felé vonatkozó bejelentés.

Úgyhogy csak láss neki nyugodtan, de szerezz egy felelős műszaki vezetőt hozzá!

gitron # 2007.03.24. 06:45

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, 1997. évi LXXVIII. törvény 39. § (4) bekezdése:
"Akinek az építőipari kivitelezés a tevékenységi körében nem szerepel, illetőleg magánszemély - a (2) és (3) bekezdés figyelembevételével felelős műszaki vezető irányítása mellett - csak saját céljára végezhet építési munkát."

Tehát továbbra is létezik "házilagos" kivitelezés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.23. 19:49

Hát az szar ügy Gábor. De ez nem jog: politika.

ObudaFan # 2007.03.23. 19:20

Szerintem egyeztess az építésügyi hatósággal ezügyben.

K_Gábor # 2007.03.23. 18:41

Kovács_Béla_Sándor:
Az a felelős műszaki vezető akire gondolsz és azt is meg kell nevezni természetesen (ő a felelős az építés szakszerűségéért), de mellette mostantól a kivitelezőt is kötelezően meg kell nevezni, tehát akinek a kőműves nagybátyja vagy apja vagy akárkije "ingyen" felépítené a házt, az nem teheti meg !!

ObudaFan: ezt úgy értsem hogy tök mindegy mit csinálok, ha akarnak úgyis megb@..nak ??

ObudaFan # 2007.03.23. 17:36

Az APEH ellenőrzi, mivel adó megfontolásból sikerült bevezetni ezt az értelmes szabályt. Ellenbizonyítás lehetősége elvileg fennáll, de APEH-ról lévén szó, minek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.23. 17:35

Ez nem új. Mindig is kellett egy felelős kivitelező (vagy mi), akkor is, ha a ház házilagos kivitelezésben épült.

Tudod, ha két év múlva összedől az a ház, és ketten alatta maradtok, akkor csak jó lenne, ha valaki kártérítést fizetne a hátramaradottaknak.

K_Gábor # 2007.03.23. 17:29

Családi ház építés előt állok, a családban van kőműves és ács is, mégis egy új rendelet szerint meg kell nevezni a kivitelezőt akinek rendelkeznie kell vállalkozói engedéllyel, vagy cégnek kell lennie. Tehát családi kivitelezés nem lehetséges.
Kérdezném, hogy pl. ha valaki kőműves, akkor se építheti fel a házát? Továbbá mennyire ellenőrzik ezt, illetve milyen bírság szabható ki esetemben? mivel mindenképpen családilag szeretnénk felépíteni a házat