Társasházi felújítás


lenszi # 2007.06.27. 16:54

Köszönöm a válaszokat.
Mivel a kivitelező cég és a közös képviselő között igencsak szoros kapcsolat van, sajnos valószínű, hogy pereskedés lesz az ügyből.

Free Session # 2007.06.22. 19:36

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Igen, azt mindjárt gondoltam hogy a bankok adnak hitelt, az önkormányzat is ad kamatmenteset, és a fundamenta is, dehát azt is vissza kell fizetni :)
És ha észszerűtlen a felújítás? Hiába lehet majd szabályozni a meleget a lakásban, nem lesz érdekem a spórolás, ugyanis a nagyokosok költségmegosztó mérőt már nem szereltetnek. Állítólag ez lakásonként plusz 700 eFt lenne. Nekem ez hihetetlen. Tudom-tudom, ez itt jogifórum, nem műszaki, csak füstölgök...
Egyebekben meg köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.20. 16:12

A bankok örömmel adnak néhány százezres jelzálogkölcsönt egy többmilliós lakásra.

Egyébként igen, adott esetben a tulajdonostársak négyötödének támogatása elegendő lehet a többieket is kötelező döntéshez.

Free Session # 2007.06.19. 20:08

Tisztelt Hozzáértő(k)!
A következő témában szeretnék segítséget kérni: a társasház melyben Édesanyám lakik, panelprogram keretén belül szeretné felújítani a fűtési rendszert, nyílászárókat cseréltetne, illetve kívülről "becsomagoltatná" a házat, a jobb hőszigetelés miatt. Mindezt cirka 1.400eFt-ért, melyből 914eFt a tulajdonost terheli, a többi állami támogatás. Kérdésem a következő: a közgyűlésnek milyen arányban kell megszavaznia ezt a felújítást, létezhet-e hogy nyugdíjas Anyukámat belekényszerítsék 5 éven át egy havi majd 20eFt-os költségbe? (Sajnos mi is hitelt törlesztünk, és akármennyire is szeretnénk, nem tudjuk átvállalni ezt az összeget is.) Előre is köszönöm a segítséget!

Pillangókisasszony # 2007.06.19. 11:19

Kedves Lenszi!

A Társasház és a Vállalkozó közötti szerződésben foglaltakat kötelesek felek teljesíteni.
A felmerült kiadásokkal kapcsolatosan - mivel az a Vállalkozó érdekkörében merült fel - csak új szerződéskötés/módosítás esetén lehetne további egymillió forintot követelni.
Mivel a probléma a Vállalkozó problémája, kénytelen a szerződés teljesítését ennek a költségnek a privát felvállalásával elvégezni. Amennyiben nem szerződésszerűen teljesít a Vállalkozó, természetesen akár peres úton is érvényesítheti igényét a Társasház.

gitron # 2007.06.18. 11:15

A munkavédelmi szabályok betartása kötelező. A vállalkozói ár megállapításakor a vállalkozó nem kalkulálhatott azzal, hogy nem tartja be az előírásokat. Szerintem nem számíthatja fel. (Ja és a társasház döntéshozó szerve a közgyűlés, nem a közös képviselő és nem is a számvizsgáló bizottság.)

lenszi # 2007.06.18. 09:57

Házunkban /négyemeletes társasház/ 1 hónapja elkezdték az elektromos felújítást. Ez jelenleg is falvéséssel és fúrással jár. Az első héten a körfolyosókról hullott a vakolat és a rengeteg kőtörmelék az udvarra, erről video és fénykép felvételek készültek.
Egy földszinti lakó bejelentést tett a Munkavédelmi Főfelügyeletnek, akik helyszíni szemle után kötelezték a kivitelezőt védőháló felszerelésére.
Néhány napja házunk közös képviselője és a Számvizsgáló Bizottság tagjai egy tájékoztatóban közölték a tulajdonosokkal, hogy a védőháló, és annak felszerelése, közel egymilliós költséget jelent a kivitelezőnek, és ezt az összeget a Tulajdonosoknak, tulajdoni hányaduk arányában kell megtéríteni.
Jogos-e, hogy a Munkavédelmi Törvény betartását megkövetelő munkák elvégzéséért a kivitelező a ház lakóira hárítja a költségeket?