osztatlan közös tulajdon


imah # 2007.07.10. 15:25

Nagyon köszönöm, sokat segítettél.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 12:43

Ez nem egészen így megy.
Ha van konkrét ajánlata, akkor azt köteles ismertetni veled, és akkor eldöntheted, hogy azonos feltételekkel megveszed-e a tulajdoni hányadát (és nem a lakás felét). Ha egy ilyen felhívásra nem élsz az elővásárlási jogoddal, akkor azzal - és csakis azzal - a vevővel, aki az ajánlatot tette és azokkal - és csakis azokkal - a feltételekkel, amelyeket veled is közölt megkötheti a szerződést.

A közös tulajdont - ha egyezséggel nem megy - a bíróság bármelyik tulajdonos kérésére megszünteti.

imah # 2007.07.10. 12:28

Egy osztatlan közös tulajdonú lakás felét adná el a féltestvérem. A lakást ketten örököltük édesapámtól.
Most a bátyám írásban közölte velem, hogy xy-nak eladja a lakás felét 7 millióért. A hagyatéki végzésben a lakás teljes értéke 14 millió forint. Mivel nekem elővásárlási jogom van, ezért nekem is felajánlja. Ha kifizetem a pénzt és megkötöm vele a szerződést 8 napon belül, akkor enyém a teljes lakás, ha nem, akkor ő jogosult bárkinek eladni a saját tulajdonát.
Nekem nincs ennyi pénzem és biztos, hogy az egész eladás csak kamu. Ki vesz egy fél lakást?
A vevőnek megírta a nevét cím nélkül, hogy készpénzben fizet a szerződés aláírásakor, és természetesen állja a szerződéskötéssel járó terheket.
Van-e valamilyen jogszabály, amire hivatkozva megakadályozhatom az eladást, vagy legalább hátráltathatom, hogy időt nyerjek? Ha eladja, akkor én biztosan nem jutok hozzá a saját örökrészem értékéhez, de lesz egy osztatlan közös tulajdonú lakásom egy idegennel, amivel semmire se megyek. Ha a vevő most megveszi az ő részét, az nem garantálja, hogy megveszi az enyémet is ugyanolyan értéken.
Előre is köszönöm a segítségeteket.