Újépítésű ingatlan bonyodalmak


Victoriust # 2008.02.28. 14:50

Hmm, akkor ezek szerint jogsértő a birtokba adás, tekintettel arra, hogy nincs használatbavételi engedély.
Erről milyen jogszabály rendelkezik?

A tulajdonjog még mindig az építtetőé, csak akkor száll át a vevőkre, ha meglesz a használatbavételi engedély, és a társasház megalakul.

Ez van az adásvételi szerződésben.

ObudaFan # 2008.02.28. 13:50

Neki kell állnia a teljes helyreállítást.

Poci # 2008.02.27. 09:19

Ha valaki tudna nekem segíteni az alábbi kérdésben, azt megköszönném.
2,5 éve költöztünk egy vállalkozó által épített ikerház egyik felébe. A ház mozgásából adódóan repedések keletkeztek a falakon. Ennek a garanciális javítása érdekelne. Beszéltem a vállalkozóval, a helyzet a következő:
Ő csak a repedések helyi javítására és festésére vállal garanciát, vagyis a repedéseket kijavítja és ráhúz fehér festékkel egy csíkot. Nekünk színesek a falaink, az építéskor a színes festéket (a fehér festékbe a színt) mi álltuk. Viszont én úgy tudom, hogy neki minőségileg ugyanolyan állapotba kell hozni a falakat a repedések kijavítása után, mint előtte. Ez fehér falak esetén sem lenne teljesíthető egy fehér csíkkal, hiszen a szín elütne. Én úgy gondolom, hogy neki kellene állnia a repedések kijavítását, és a falak fehér színre történő festését. (fehér festék + munkadíj). Ha mi színes falat szeretnénk, akkor a színt mi állnák. Bár hallottam olyan jogi véleményt is, hogy a színes falak javításánál a teljes helyreállítást neki kellene állnia.
Poci

Dr.Attika # 2008.02.26. 10:06

Használatbavételi engedély nélkül nem adható jogszerűen használatba az ingatlan. Ha mégis használatba adja az építettő, akkor bírsággal kell súlytani. Tehát ha már használja valaki, akkor az jogellenes. Itt álláspontom szerint azt kell vizsgálni, hogy a tulajdonjog átszállt e a lakókra vagy sem. Ha nem, akkor a használat joga meg sem illeti, így azzal kapcsolatosan sem terheli semmilyen költség. Szerintem nem kell birtokba venni, addig még nincs használatba vételi engedély és fizetni sem.

Victoriust # 2008.02.26. 09:20

A szerződésben annyi van csupán, hogy a műszaki átadás határideje 2007.12.31. Ez megtörtént.

A birtokbaadásról annyi van, hogy a használatbavételi engedély kiadásának és a birtokbaadásnak az időpontja eltérhet.
Semmi más nincs a szerződésben erről.

A birtokbaadáskor akartak aláíratni velem egy nyilatkozatot, hogy tudomásul veszem, hogy úgy vehetem át, ha fizetem a 4 havi elóleget, bla-bla.

ObudaFan # 2008.02.25. 18:19

Mi van az adásvételi szerződésben az átadás határidejéről és erről a rezsiátalányról beköltözés előtt? Mert már az is igen morbid, hogy nem laksz benn, és rezsit fizetsz. Rendes helyen ez nincs így. :)

De a szerződés ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy mit kellene tenni.

Victoriust # 2008.02.25. 12:40

Sziasztok,
Elnézést kérek, ha kicsit hosszabb leszek, megpróbálom leírni tényszerűen, hogy mi nyomja a begyem.

Tavaly májusban vásároltam egy újépítésű ingatlant (első tulajdonosként). Az adásvételi szerződésben vállalt műszaki átadás szeptemberben megtörtént. Azóta vagyok pipa. Decemberben felhívtak, hogy birtokba vehetem a lakást. Ki is mentem, és arra akartak kötelezni, hogy fizessek 4 havi rezsi átalányt (úgy, hogy ott sem lakom!), amit én megtagadtam mondván, mindek fizessek ki több 10 ezer forintot, ha ott sem lakom, maximum egy asztalt viszek a lakásba, vagy valamit lepakolok. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz használatbavételi engedély azt mondták, hogy már beadták a papírokat..Írtam a kerületi jegyzőnek, aki a válaszában azt írta, hogy a kérelmet nem nyújtották be. Eltelt két hónap, gondoltam, akkor birtokba veszem a lakásomat, két havi előleget hajlandó vagyok kifizetni. Igen ám, csak most, két hónap elteltével is még mindig 4 havi előlegre akartak lehúzni, amit nem igazán értek, hisz eltelt két hónap. A válasz az volt, hogy mivel nem tudják, hogy mikor lesz lakhatási engedély, ezért kérik a 4 hónapot továbbra is. Kérdeztem, hogy azoktól, akik decemberben kifizettek négy hónapot, most további 2 hónapot ismét elkérnek? A válasz az volt, hogy nem, ők átmennek majd mínuszba, s utólag rendezik. Kérdeztem, akkor velem miért nem járnak el így, ráadásul én nem fogok ott lakni egy percet sem, így tuti nem megyek át mínuszba. Erre az volt a válasz, hogy ők nem tudják leellenőrizni, hogy ki lakik ott, és ki nem. Továbbra sem tudják, mikor lesz engedély, még várnak néhány szakhatósági engedélyre (azt a nő nem tudta megmondani, hogy milyenekre), ezt tudják felajánlani, vagy maximum a használatba vételi engedélykor vehetem át a lakást. Itt már bepipultam, és közöltem vele, hogy annak ellenére, hogy én vagyok az ügyfél, és milliókat kifizettem, nem érzem az együttműködési készséget, meg a rugalmasságot. Bármit is mondtam, lepattantam, azt mondták, ha meg lesz az engedély, minden lakót értesítenek levélben. A lakás 95%-a ki van fizetve, az utolsó 5%-ot a bank a használatbavételkor folyósítja nekik. A házban amúgy jópáran már effektíve laknak (nem jogellenes?), szombat este jártam ott, erkélyen cigizgettek, függönyök mögött ment a tévé, stb.

A kérdésem az, mit tudok tenni? Az dühít, hogy még az elégséges tájékoztatást sem adják meg, hónapok óta hitegetnek, hogy már nemsokára meg lesz, de leginkább a hozzáállásuk bosszant. A nő úgy beszélt velem a telefonban, mintha nem az én pénzemből élne, a leghalványabb konstruktivitás sem volt benne.

Köszönöm a választ!