Magántulajdonban lévő üzleti ingatlan bérbeadása


monika62 # 2008.02.29. 13:31

Sziasztok!
Nekem túl bonyolult problémáim vannak ingatlanos dolgokkal, amiben a segítségeteket kérném.
Egy kft. 2 tulajdonosa, mint magánszemélyek vesznek meg egy ingatlant, (állításuk szerint az ingatlan nem lakóingatlan, hanem üzleti ingatlan; én tulajdoni lapot még nem láttam, mivel folyamatban van az ingatlan vásárlás is, és a kft. alapítása is) amiben a tevékenységüket fogják végezni. Az ingatlan vásárlásához hitelt is vesznek fel.
Magánszemélyként bérbe szeretnék adni a kft-nek a magántulajdonukban lévő üzleti ingatlant, és az ingatlant fel szeretnék újítani úgy, hogy a kft. nevére szóljanak a számlák, az áfát levonhassuk, de semmiképpen se kerüljön a kft. tulajdonába az ingatlan! Az ügyvédjük szerint, ha valamilyen összeg felett újítanak fel, akkor mindenképpen a kft. tulajdonába száll az ingatlan. Ezt egyáltalán nem értem, nem is hallottam még ilyet. Több könyvelő kollégával is beszéltem, ők sem hallottak még ilyenről. Szerintem bérelt ingatlanon végzett felújítás lesz majd, melyre értékcsökkenés is elszámolható lesz, és az ÁFA is visszaigényelhetővé válik, ha valóban nem lakóingatlanról van szó.Jól tudom? Hol lehet ennek utánanézni? Köszi előre is.
Ja, és természetesen ingyenesen szeretnék átadni a kft-nek az ingatlant, azaz szívességi használatra, hogy ne kelljen fizetniük érte. Hogyan tehetik meg, mi kell hozzá, egyáltalán: megtehetik-e?

Nagyjából ennyi jutott hirtelen eszembe. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sziasztok, Mónika