Ingatlan átalakítása


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 07:20

Azt is mondta, hogy ha nem egyezem bele,

mit mondott

Neked kell döntened, hogy mit szeretnél az üzlettel.
A vagyonmegosztás attól megosztás, hogy az egyik lemond a másik javára egy más dologért cserébe. Ha úgy gondolod, hogy jelenleg vegetálsz az üzletben, s majd ha kifizetnek veszel egy másik üzletet, akkor kérd a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező feleségedet, hogy csináltassa meg és a végén elszámoltok.

Azt gondoltam az elején, hogy nagyobb érdeked fűződik a műhelyhez.

Zolysys # 2008.03.19. 04:33

Mint utóbb kiderült amikor anno kiváltottam a vállakozóit a tisztelt és nagyrabecsült kamara - szándékosan kisbetű - nem szólt arról, hogy működési engedély szükséges a tevékenységemhez. Tudom, a törvény nem ismerete nem mentesít alóla... tavaly kedves üfelem nem bírta kivárni a potom 20 éves ITT-Nokia tv javítását ami villám csapott volt - anyag igencsak nehezen beszerezhető de sebaj megoldjuk - és írt levelet az önkormányzathoz és a biztosítóhoz, mondván szerinte el akarom tulajdonítani a tv-ét. mi a szent sz..nak kéne nekem?? Van itt elég rom.... és innen jönnek a gubancok. A mesterséges megvilágítás nem jó neki. így is megy ezerrel 4 világítótest, hogy elég szórt és direkt fény legyen. a szellőzés ami lehetne másképp, de a menekülési utvonal ami a leginkább kacifántos. Azt is mondta, hogy ha nem egyezem bele, miért nem elég neki a menekülési útvonalra a garázson kijutás?? érdekes nem???

gitron # 2008.03.14. 18:37

A menekülési útvonal nem az ÁNTSZ-re tartozik, ez tűzvédelmi előírás. A szellőzés és a megvilágítás is biztosítható más módon, nem csak nyílászáró beépítésével. Pl. mesterséges szellőzés, mesterséges megvilágítás.
Ha mégiscsak a nyílászáró beépítése szükséges, akkor arra építési engedélyt kell kérni, ehhez szükséges a társtulajdonos, valamint a haszonélvezők írásbeli hozzájárulása (többek között).
Egyáltalán nem világos ez a műhely kérdés. Eddig nem volt erre hatósági engedély? Ha igen, akkor milyen okból jutott eszébe az ÁNTSZ-nek, hogy most írja elő, amit előírt?

Zolysys # 2008.03.14. 14:06

akkor inkább a sajátomra fordítanám... Egyébként viszont én meg azt is mondhatnám, hogy értéknövelő beruházás, így járuljanak hozzá. Vagy rosszul gondolom? Válás után ugyan itt dolgozni... öngyilkosság... így is ahol tudnak....

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.09. 07:53

Nem hinném, az, hogy jelenleg ki van többségi tulajdonban, nincs kihatással a későbbi változásokra. A vagyonmegosztásban úgy is alakulhat hogy a műhelyt a férj kapja haszonélvezetten terhelten, amit pénzben meg is válthat a haszonélvezőtől.
A férjnek kell eldöntenie, hogy mi a terve a műhellyel. Ha nem csináltatja meg az ablakot, be is zárathatja az ÁNTSZ a műhelyt, ha meg meg kívánja szerezni, akkor meg nem kellene kicsinyeskedni az ablak árával.
Ha a műhely kenyérkeresetre kell, akkor az ablak ehhez képest elenyésző, ráadásul az ott dolgozó érdekében történik......

monalisa1 # 2008.03.08. 20:54

Gyakorlatilag a kisebbségi tulajdonnal rendelkező férj fogja az átalakított műhelyt használni, aztán amikor elválnak (...) a feleség majd magához váltja a vagyoni arányt a férjtől., eladni az ingatlant nem fogják tudni mível az asszony szüleinek haszonélvezete van rajta.

Ezzel együtt a feleség ha utóbb azt a helyiséget a továbbiakban nem műhelyként akarja használni, követelheti a férjtől az eredeti állapot (= ablak) visszafalazását stb.

De az is elképzelhető, hogy bár elváltak, de a férj továbbra is használja a helyiséget mint "a" műhelye, de ebben az esetben bérleti díjat fizet az ex-nek.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.08. 20:09

Mivel utcafronti, építésszel meg kell rajzoltatni, aztán engedélyt kell kérni az önkormányzattól, bemutatva az ÁNTSZ kötelezését. A kérelmet mindkét tulajdonosnak alá kell írnia.

Kinek a tulajdonába fog kerülni és ki fogja végül is használni ezt a műhelyt.

monalisa1 # 2008.03.08. 14:41

Mivel a nejed az ingatlan többségi tulajdonosa - tehát a kérdésben a döntő szó az övé -, de a te érdeked az átalakítás elvégeztetése, különben lehúzhatod a műhelyed ajtaján a rolót...

Sőt, ha elváltok és netán felhagysz a tevékenységgel, szerintem az ex akár kötelezhet az eredeti állapot visszaállítására: minek neki az a többlet külső ablak - lakni anélkül is megvoltak a házban.

Zolysys # 2008.03.08. 12:48

Kérdés a következő: az ÁNTSZ kötelezett az ingatlanra egy nyílászáró beépítésére a műhelyem uca fronti részére. Ok: a menekülő útvonal- biztonságban kimenthető legyek innen- ill szellőzés, fényviszonyok.
1: Válófélben vagyok
2: az ingatlan többségi tulasdonosa a nejem
3: haszonélvezeti joguk az ő szüleinek
Kérdés: Kinek kell beleegyeznie, hogy átalakíthatom a helyiséget?Amennyiben válást kimondják,kérhetem-e a beruházás- mivel értéknövelő- a másik félre eső felét??

Ha bármi mást "tudtok" pro contra szívesen olvasnám!
Köszönettel.