Társasházban egyszeri költség


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.18. 20:35

Személy szerinti összeget írtál, de szerintem a lakáson van a hangsúly és az ahhoz tartozó személyek fizetési kötelezettségén. Ha jól értem minden lakás után egyszer szükséges fizetni. Mivel a lakások csak ilyen nagy időkülönbséggel vannak értékesítve, ezt a rendbehozatali dolgot pedig az akkori többség megszavazta, így úgy gondolom, hogy igen, a te lakásod után még nem lett fizetve, akkor ezt most behajthatják.

Nagyon sok olyan házszabály van, amit az új lakóra nem lehet rákényszeríteni, mert nem lehetett ott a szavazáson, de ezt én jogosnak érzem.

ObudaFan # 2008.03.18. 19:56

Hát ehhez már látni kellene azt a bizonyos határozatot.

picurka0505 # 2008.03.18. 07:40

Kedves Hozzászólók!

Köszönöm szépen a gyors érdemi választ. A tisztánlátáshoz engedjetek meg pár sort: Egy újépítésű lakóparkban vettem lakást a kivitelezőtől, előző tulaj nem volt, kvázi tiszta lappal vettem, mindenféle teher nélkül. /A kivitelező nyilatkozott az ingatlan teher és per mentességéről!/

2005-ben kb. 20-an laktak a társasházban és elhatározták, hogy széppé teszik a környezetet és a költségeket megosztották maguk között. /egyszeri KGY határozattal a múltban, egyszeri költség befizetésére/

A tulajdonjogi átíratás után elkértem a kk.-tól valamennyi doksit, köztük volt a fenti dologról rendelkező határozat is, azonban sem a határozatban, sem az szmsz.ben nem rögzítik, hogy ezt az egyszer felmerült költséget, a később beköltözők is fizetni kötelesek illetve a közös költség számításába nem építették bele.

Természetesen (és köszönöm a kérdést) a társasház telkén parkosítottak.

Azért lovagolok ezen, mert már több ilyen múltbéli egyszeri kiadások behajtásával zaklatnak folyamatosan /pl vettek annó vmi trafót, ami időközben tönkrement, de hozzá kell járulnom az akkori beszerzési értékhez....meg hasonlók/

Ha jól értem, amit írtatok az alapján nem vagyok köteles ezt befizetni, kivéve ha nem születik egy olyan KGY határozat, hogy a múltbeli egyszer felmerült költségekhez a később beköltözőknek is hozzá kell járulni, vagy nem veszik bele a közös költség számítása közé!

Legyetek szívesek erősítsetek meg vagy cáfoljatok, mert hitelre van minden és a 10.000-res nagyságrendű egyéb tételek eléggé gallyra vágnak, ha ezeket is be kell fizetnem! Üdvözlettel: picurka

realcore # 2008.03.17. 20:13

Ha az egyszeri plusz befizetésről közgyűlési határozat született, és azt nem fizette be az előző tulaj, akkor ahogy ObudaFan is irta, téged terhel a hátralék, mint tulajdonost.

Kgy-i határozat megtámadásával kapcsolatban:

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
42. § (1) Ha a közgyűlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetőleg a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
(2) A kereset a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti.

Azt hiszem erről te már lekéstél. Ha nem fizetsz, a kgy-i határozat alapján behajtják rajtad a tartozást, azonban én ezt nem várnám meg a helyedben, inkább önszántamból fizetnék.

Egyébként a parkosítás a Társasház telkén történt vagy esetleg kerítésen kívül(közterületen)?

ObudaFan # 2008.03.17. 19:31

A nem közös költségre nem vonatkoznak a közös költség szabályai.
Ugyanakkor: ha mégis közös költség, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy nem laktál még ott akkor, ugyanis akkor a közös költséggel "terhelten" sikerült ingatlant venni.

picurka0505 # 2008.03.17. 09:44

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni: A kk felelőssége és a társasházi jog kavargó iszapja újabb és újabb konfliktusokba sodor olvasva a fórumot sokmindenkit!

Én végre elértem, hogy megkaptam az Szmsz-t és a határozatokat is. Viszont még a közgyűlésen annó elhatározták az akkori lakók /2005/ hogy egyszeri költségként hozzájárulnak vmi parkosításhoz és meghatározták a szem. szerinti összeget. A költséget nem építették bele a közös költségbe és olyan határozat sem született, hogy a később beköltőzőkkel szemben is igényt támaszthat a kk az akkori egyszeri költség beszedésére. Pedig tőlem most éppen ezt követelik, vagyis hogy fizessem a 2005-ös kavarásuk akkor kirótt költségét, tök mindegy hogy még nem laktam akkor ott!

Kérdésem van-e jogalapjuk ehhez? Ha van mivel szankcionálhatják ha nem fizetem? Erre is érvényes-e a közös költség hátralékosokra vonatkozó szabályozás? Mi van ha én nem értek (és értettem volna annó)egyet a sok zölldel, mert + + + -es súlyos allergiában szenvedem.

Szóval úgy kerültem ebbe a szituba mint Pilátus a Credóba és újabb és újabb ilyen múltban egyszer felmerült költségekkel zaklat a kk. Mit tegyek? Köszönöm szépen a válaszaitokat, biztos vagyok benne, hogy olvasva problémáitokat (ami sokszor felháborító a kk-ra nézve) át tudjátok érezni a helyzetet!
Picurka