Lakásvásárlás


napsugar79 # 2011.07.14. 13:21

Tisztelt Szakértő!
Ingatlan adás-vételi szerződést írtunk alá 2011. április 12-én 300.000Ft foglaló és 100.000Ft ügyvédi ktg. megfizetésével. Sajnos az anyagi helyzetünk nem jól alakult, nem tudtuk kifizetni a vételárat a szerződésben leírt időpontig (2011.06.30.). Holnapra vagyunk behívva az ügyvédhez, hogy felbontsa a szerződést. Ennek a díja 10.000Ft. Jeleztem a tulajdonosnak, hogy mi nem tudjuk ezt az összeget kifizetni, maximum a felét. Elkezdett velem kiabálni a telefonba, hogy igenis nekünk kell, mert mi vagyunk a hibásak. Mi a következménye annak, ha nem tudunk fizetni többet? Mit tanácsolna nekünk? Úgy tudom, hogy 6 hónap alatt el is évül a széljegyzet a tulajdoni lapon...? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: napsugár

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.14. 14:12

Azt mondod, nem tudjátok kifizetni a vételárat határidőre. Késve ki tudjátok?

napsugar79 # 2011.07.14. 17:47

Egy ismerősünknek adtuk kölcsön (papír is van róla), mindent megígért, hogy biztosan visszafizeti legkésőbb jún. 20-ig. 18-án telefonált, hogy ellopták a pénzt... ez egy másik gyönyörű történet. Állítása szerint mindent megtesz azért, hogy minél előbb visszaadja a pénzünket, de ebben csak bízni tudunk. Tehát fogalmunk sincs, hogy a későbbiekben ki tudnánk-e fizetni... lehet, hogy egy hónapon belül kapunk egy nagyobb összeget, de ez csak akkor lesz biztos, ha nálunk lesz a pénz. Ígéret van rá. De hogy ebből mi lesz, azt nem lehet tudni...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.14. 17:52

Akkor várjon az az eladó. Vagy ha a szerződésben lehetővé tettétek neki, akkor mondja fel a szerződést a késedelem miatt. De utóbbi esetben csak akkor kell kártérítést fizetnetek, ha a foglaló összegénél nagyobb kár éri.

napsugar79 # 2011.07.14. 18:05

Várjon az eladó? Ha a szerződésben foglaltak nem teljesülnek időre, akkor mi megtehetjük ezt, hogy nem írjuk alá a felbontást? Ilyenkor igazolni kell, hogy nem a mi hibánkból késlekedünk? Ügyvéddel még nem beszéltünk ez ügyben, mert azt mondja az ismerősünk, hogy heteken belül ad egy nagyobb összeget. Vagy elég ilyenkor a kölcsönadási nyilatkozat is? Csak azzal mi azt nem tudjuk igazolni, hogy nem adta át a pénzt... És hogyha az eladó mondja fel a szerződést a késedelem miatt, akkor is nála marad a foglaló összege? Kártérítés mi lehet? Ő már átköltözött a másik lakásába és a céget is átíratta oda. Esetleg ennek a költsége? Az adásvételi szerződésben az van, hogy a teljes vételár kifizetése után (ami legkésőbb 2011. jún. 30.) 7 nappal kapjuk meg a kulcsokat. Tehát neki nem lett volna szükséges idő előtt átköltöznie...

ObudaFan # 2011.07.15. 09:59

Látni kellene a szerződést, de főszabály szerint az eladó akkor mondhatja fel a szerződést, ha írásban közölt felszólításban foglalt póthatáridőben sem teljesítetek. Ha ezt jogszerűen teszi, akkor nála marad a foglaló.

Zoltanuss # 2011.07.16. 15:21

Az adásvételi szerződésben az van, hogy a teljes vételár kifizetése után (ami legkésőbb 2011. jún. 30.) 7 nappal kapjuk meg a kulcsokat.

Írta
napsugar79.
És miért nem lehet azt azonnal ??
Mi kb. 4 hete vettünk egy lakást - a pénz leperkála után azonnal birtokba kerültünk !!

napsugar79 # 2011.07.21. 09:13

Köszönöm szépen a válaszokat, a segítséget. Felbontottuk a szerződést, fele-fele arányban kifizettük az ügyvédi költséget az eladó nagy felháborodására... De végeztünk!

Habraham # 2018.11.16. 12:54

Tisztelt Szerkesztők!

Nemrég vásároltunk egy ingatlant, melyet korábban béreltünk, így a birtokbaadás egy korábbi időpontban megtörtént. Az eladó az ingatlanban hagyott pár bútort és egy elkülönített helyiségben jónéhány ingóságát (könyveket, csetreszeket, ruhákat, és rengeteg lim-lomot). A szerződés kötéskor leltárt nem készítettünk.
Az adásvételi szerződésben viszont rögzítettünk egy időpontot, melyre vonatkozóan a korábban hátrahagyott ingóságait el kell szállítania. Ezen időpont (30 nap) pár nap múlva lejár. A napokban telefonon jeleztek felém, hogy a rögzített időponthoz nem tudják tartani magukat, és előre azt sem tudják megmondani, mikor tudnák elszállítani a dolgaikat. Lehet, hogy csak 2 hónap múlva kapnak szabadságot, stb....
A helységeket viszont tatarozni, majd később használni illetve bérbe szeretném adni.
Nekem nincs szükségem az itt hagyott ingóságokra, és azokat a fentiek miatt nem szeretném a szerződésben meghatározott időpontnál tovább tárolni.
Mit tehetek, hogy helyesen járjak el?
Ha felszólítom őket írásban arról, hogy az időpontot követően nem tárolom tovább ingóságaikat, kitehetem azokat az utcára? Fogadhatok konténert?

Várom megtisztelő válaszukat!