kerítés "jog"


Zöldövezeti11 # 2021.02.11. 17:19

A zöldben az ilyen már fáj.
De ha van még mit eladni, akkor orvosolható !!
A fájdalom.

Zoltanuss # 2021.02.11. 17:16

Ekkora demagógia !!

nanemaaa # 2021.02.11. 11:06

wers
Nem hiszem, hogy egy közút határait nem mérethetné meg bárki egy geodétával. A szomszédok telkeinek kimérése már más téma lehet.

kadjarka
Megtehetné az önkormányzat is, ha lenne rá elegendő pénze ha kell pereskedni is. De most éppen nem az önkormányzatok közpénzzel történő elhalmozásának idejét éljük, amikor minden saját bevételét szépen sorra elvonják tőle. Örülnek, hogy még élnek. Néhány kivételtől eltekintve.

kadjarka # 2021.02.11. 09:21

Akkor megkérdezem az útügyi hatóságnál, hogy mennyi az út (tervezett) szélessége. Ki tudja, lehet, hogy szabályos a kerítés és csak pechem van?

Azt azért továbbra is furcsának tartom, hogy az önkormányzat (út tulajdonosa) nem tud segíteni.

wers # 2021.02.11. 08:24

Lehet naív a kérdés, de csak úgy kiméretheti bárki más valaki telkét?

nanemaaa # 2021.02.11. 08:19

kadjarka
Szerintem annak kellett volna kiméretnie, aki a kerítéseket felhúzta, mert vagy ő épített az út területére, vagy valóban túl keskeny az út. Az útügyi hatóság egyébként vélhetőleg meg tudja mondani, hogy mennyinek kellene lennie.
Itt viszont már kész tények előtt állsz, és te akarod az érdekeidet érvényesíteni. Mivel neked van "követelésed" így vélhetőleg neked is kell bizonyítanod, annak jogosságát. Legfeljebb, ha igazad lesz (pl perben), akkor kérheted annak megtérítését a vesztestől.
Viszont lehet, hogy nem is az út tulajdonosával kellene cívódnod, hanem azokkal, akik a kerítéseket építették, mert nem maga az út akadályoz, hanem a kerítések közelsége.

kadjarka # 2021.02.11. 07:58

@alfateam sajnos nem fér el, igy kérdésem továbbra is aktuális.

alfateam # 2021.02.10. 14:54

Ha így viszed a vágóasztalt akkor biztosan elférsz.
A létrát sem viszik az erdőben keresztben, :)))
https://agraragazat.hu/…lehetosegei/

kadjarka # 2021.02.10. 14:32

Tisztelt Fórumozók,

Van egy szántónk, amelyet az önkormányzat tulajdonában levö földúton lehet megközelíteni. Az utat két oldalról határoló telkeket bekerítették ezért a már kombájnunk nem tudja megközelíteni a földünket. Más út sajnos nincs.

Az önkormanyzatnál megkérdeztük, hogy mekkora az út hivatalos szélessége. Nem tudták megmondani és azt a tanácsot adták, hogy kérdezzük meg a földhivatalt.

A földhivatalban viszont azt mondták, hogy ök méretet nem adnak ki, méressük ki az utat egy földmérövel a saját költségünkön.

Nem a tulajdonos (önkormányzat) feladata lenne az, hogy nyilatkozzon az út szélességéröl vagy kiméresse azt?

drbjozsef # 2021.01.30. 15:08

kicsi66,

A saját telkeden, de csak ott, bármikor építhetsz kerítést. Még véletlenül sem a telekhatárra. A szomszéd nem szólhat bele,

A kerítés építésre nincs ilyen szabály, hogy milyen messze legyen az épülettől (fordítva van, de az se a kerítéstől, hanem a telekhatártól mennyire lehet épólet. De ez itt nem számít.

Az, hogy a kutya ne szökjön ki, csakis a tulajdonos felelőssége - még akkor is, ha nem az ő kötelessége az adott oldalra kerítést építeni.

Ha 3x kiszökött, az sok, hanyag voltál. Már a második is határeset.

kicsi_66 # 2021.01.30. 14:40

sziasztok én is véleményekre lennék kíváncsi , kutya baj , pár éve vettük a házunkat, eddig soha egyik szomszéddal sem volt vitánk problémánk , lett egy kis farkaskutyánk aki szépen meg nőt , (nem agresszív ) elkezdett kiszökni ,terméseztessen azonnal csináltuk a kerítést ahol kiment , 3 szökés volt nem több . egyszer a szomszéd azzal fogadott hogy átszökött a kutya hozzájuk és megtépett egy csirkét . a kutya a saját udvarunkba volt , tehát kérdéses hogy a kutya vagy a csirke jött át de ez lényegtelen is mivel azt a részt is azonnal elbarikádoztuk ... viszont ahol állítólag át ment az a szomszéd kerítése . Egy felázott téglafalról van szó felajánlottam hogy van anyagom csináljuk meg közösen ,de nem hajlandó rá ( mondván nem fog érődött építeni , de azért feljelentett szépen ) gondom nem lett belőle , de azóta azért kiderült hogy ő alapból a kutyánkat utálja , mert folyamatosan hallom hogy panaszkodik ránk és azt lesi mikor szökik ki megint a kutya . még nem ismerem a telekhatárt most fogok utána járni , de mindenképp kerítést szeretnék építeni a ház köré hogy végre békén hagyjon , a kérdés csak az hogy a házfalától mekkora részt kell elhagyjak hogy ne tudjon belekötni ( az nem érdekel ha a saját telkemből vesztek ) Max fényképen tudnám jobban illusztrálni a helyzetet , mert nem vagyok jártas ezekben a dolgokban . Én már egy jó tanácsnak is örülnék

cscse # 2020.11.17. 12:49

Én is így gondolom, csak nem tudom, hogy van e esetleg valami jogi csűrcsavar a dologban, amiről nem tudok.
Hátha valaki tud ilyet, azért írtam ide.

nanemaaa # 2020.11.17. 11:45

Az elmondottak alapján nem az utat kerítenéd le, hanem a saját telkedet, ami ugyebár valójában nem út. A lovagiasság szabályai szerint jobban járnál, ha az út tulajdonosához fordulnál, hogy lekeríted a telkedet, de előtte lehetőséget adsz neki, hogy x ideig a saját útját rendbe szedje, hogy azon közlekedni is lehessen. És csak ezen idő eltelte után kerítenél.

cscse # 2020.11.16. 18:27

Tisztelt fórumozók.

Bizonytalan vagyok a problémámmal ezért szeretnék tanácsot kérni hátha tud valaki konkrét tanáccsal szolgálni.

Van egy külterületi ingatlanom, aminek az egyik oldalán egy dűlőút vezet. A telek nagyrészt be van kerítve de egy rövid 200m-es szakaszon hiányzik a kerítés. az idők folyamán a rossz, kátyús út miatt a közlekedők rámentek a területre és gyakorlatilag most ott folyik a közlekedés. Az út nyomvonala megvan, csak annyira bebokrosodott, hogy már járhatatlan.

szeretném a kerítést most befejezni, de ezzel lekeríteném az útnak használt részt is, vagyis lezárnám az utat. Az úton lévő többi telek továbbra is megközelíthető egy másik jobb útról.

Most mit tehetek?
Azt tudom, hogy semmilyen törvény nem tiltja, hogy megépítsem a kerítést, de vajon az útlezárás nem ütközik valamilyen jogszabályba?

Arra gondoltam, hogy kitáblázom, hogy X időponttól le fogom zárni az átjárást és az önkormányzatot is értesítem a tervemről.

Elegendő e ennyi, vagy várható e támadás valahonnan, mondjuk az önkormányzattól?

Erre szeretnék választ kapni.

letsgo1487 # 2020.11.06. 09:07

Köszönöm szépen. Remélem nem lesz rá szükség.

drbjozsef # 2020.11.06. 09:01

Ja, hogy azt. Miért nem kérdezted meg?

Amúgy:

Ptk.6:519.§ Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.

Elsősorban dokumentáld az állapotokat, fényképek, jegyzőkönyv, két tanúval.

Írsz neki egy tértis levelet, hogy 8 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotot, ha nem teszi meg, akkor az ő veszélyére és költségére te fogod megcsinál(tat)ni, és rajta behajtani azt, végső esetben polgári perben.

Ha nem csinálja meg, és megcsináltatod, benyújtod neki a számlát, hogy fizesse ki 8 napon belül. Tértis levélben, mondanom sem kell. (Szeretem ezt a 8 napot, jól hangzik).

Ha nem fizeti ki, elballagsz egy közjegyzőhöz, és kibocsáttatsz vele egy fizetési meghagyást.

Ha arra sem fizet, de nem mond neki ellent, elindítod a végrehajtást.

Ha ellentmond, akkor perré alakul, és ott neked kell bizonyítanod, hogy ő okozta a kárt, nem állította vissza, nem fizette ki, satöbbi.

Minden költséget neked kell megelőlegezned, de ha nyersz, meg kell fizetnie azokat is.

letsgo1487 # 2020.11.06. 08:47

Hogy mit tehetnék, hogy takarítson össze.

drbjozsef # 2020.11.06. 08:43

Milyen válaszokat?

letsgo1487 # 2020.11.06. 08:42

Tisztelt fórumozók!
Pár napja történt, hogy a hátsó telkemen ami nincs körbekerítve ráment a szomszéd traktorral, mert mellette az ő földjén kukoricát arattak. A szépen rendbe tartott telkem tiszta kukorica szár és traktor csapa lett. Persze nem takarította össze. Szóltam neki de nem hajlandó. Mindkét telek zártkerti ingatlan egy kis faluban. Köszönöm a válaszokat.

riegergabor@gmail.com # 2020.10.06. 08:06

Köszönöm szépen a válaszokat drbjozsef és Bermuda háromszög.

drbjozsef # 2020.10.02. 09:11

riegergabor@gmail.com,

Nem, nem szólhat bele.

A saját telkeden kerítést építhetsz. Ahogy ő is.

Ha megegyeztek, lehet telekhatárra is, de oda csak úgy.

riegergabor@gmail.com # 2020.10.02. 08:27

Üdvözletem mindenkinek!

Egy olyan kérdéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy a hátsó telekrészemre szeretnék kerítést építeni. Drótkerítés, max. 1,5 m magasságban.

Terveim szerint saját telkemre építenénk, a telekhatártól 15-20 cm-rel.

Beleszólhat a hátsó szomszéd? Keletkezhet jogi vita attól függetlenül, hogy a teljes költségét én fogom viselni és az én telkemen fog állni?

Köszönöm szépen előre is.

MajorDomus # 2020.09.15. 19:06

A lemezt nem olvasztja meg csak a ház fog porig égni.

drbjozsef # 2020.09.14. 18:32

Vagy napalm.

MajorDomus # 2020.09.14. 16:54

Vagy költözés.