regisztrált könyvelői vizsgálat a társasházban


MINDIANA # 2010.03.08. 17:07

Üdv Mindenkinek.
Régen jártam erre. Látom a "mag" az ugyan az. Remélem van közöttetek olyan könyvelő, aki már rutinosan vizsgálja a társasházak könyvelését, és felvilágosítást ad néhány kérdésben. Mivel a Ttv kiegészítése szerint a SZVb segítségére, a 10 MFt feletti pénzforgalmat lebonyolító társasházaknál az évi elszámoláshoz szükségeltetik a regisztrált könyvelés, milyen szempontokat vesztek figyelembe ennek folyamatában? Tehát a kérdésem az, hogy egyszerű "összefésülés" történik, vagy a könyvelő az előző évi terv, és teljesítés után is vizsgálódik? Megnézi-e, hogy egy társasház több gazdaságilag elkülönült épületében, esetlegesen milyen hasonló tevékenységek történtek, hogy szabályosak-e a számlák(teljesítés valóságossága), vagy a számlák mögött, megvannak-e a számviteli törvény által meghatározott kiegészítések mint pld.. az árajánlat, árajánlat visszaigazolás, megrendelés? Vagy ez csak hiú ábránd?

Mindi

MajorDomus # 2010.03.08. 20:40

Hello Anna

Valoban hiu ábránd.
A Független Könyvvizsgáló nem a Számvizsgáló bizottság munkáját végzi el,hanem előirt (9400-as) standardok alapján.
Én tul vagyok az összes vizsgálaton,már a közgyülések nagy részén is.mindössze 4 olyan van hátra ami ,,könyvizsgálós,,
Az egyszerűsitett beszámolót és eredménylevezetést vizsgálja s az azt alátámasztó bizonylatokat,valamint véleményezi a költségvetést.
A terv tényadatok a k.v-t nem érdeklik csak a beszámoló s az idei kts.

ragyasdezso # 2010.03.09. 12:02

MINDIANA
A terv, és teljesítés a közös képviselő, az ellenőrzés pedig az SZVB kompetenciája. Azt megnézi, hogy számlákkal igazolva vannak e a kifizetések, de a többi az SZVB feladatköre. A törvény módosítás az SZVB jogkörét nem változtatta meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.10. 12:28

Ti hogy értelmezitek: elvégezheti ezt a feladatot - ha egyébként a végzettségi követelményeknek megfelel -, az aki a társasház könyvelését vezeti? (Tételes összeférhetetlenség nincs.)

Egyébként nem könyvvizsgálónak (pláne nem független könyvvizsgálónak) nevezi a törvény, hanem a „gazdasági ellenőrzést segítő személynek”. Szvsz nagy különbség.

ragyasdezso # 2010.03.10. 15:27

Tételes összeférhetetlenség nincs, de az összeférhetetlen véleményem szerint, hogy a saját munkáját minősítse és a (7) pont szerinti kötelezettségét teljesítse.

MajorDomus # 2010.03.10. 20:46

Sokat nem érdemes agyalni rajta,mert 2011-től egyértelmüen könyvvizsgáló lesz a törvényben,ha olvastátok az ÖTM jogi főosztályának állásfoglalását amit a Könyvvizsgáló kamara elnökének irt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.10. 22:04

Haha. Mintha lenne közben egy választás. Hogy a jelenlegi minisztérium mit tervez, az nagyjából semmit sem jelent.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.10. 22:05

Tévedsz, Dezső. A gazdálkodás bitonságát segítő személy semmit nem ellenőriz. Különösen nem a könyvelő munkáját. Mert mi van, ha nincs is könyveő? Ha jól tudom, nem kötelező.

ragyasdezso # 2010.03.11. 07:20

kbs
Mivel eredménylevezetést,egyszerűsített mérleget és beszámolót kell készíteni a beszámoló közgyűlésre a Számviteli Törvény 150§ szerint: A törvényi előírásoknak megfelelő, a vállalkozó vagyoni, pénzügyi helyzetéről, működésének eredményéről megbízható és valós összképet adó beszámoló készítőinek, illetve felülvizsgálóinak az ilyen tevékenységre jogosító - jogszabályi feltételeken alapuló - engedéllyel kell rendelkezniük.Ha a k.k. rendelkezik ilyennel akkor valóban nem kell könyvelő. De a többi esetben igen. Az más kérdés hogy hányan nem tartják be!
A könyvvizsgáló ellenőrzi a könyvelést.Nálam tételesen megnézett mindent.(számlákat, teljesítési bizonylatokat etc...) Még a közgyűlési határozatokkal is egybevetette a beszámolót.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.11. 14:47

a vállalkozó vagyoni, pénzügyi helyzetéről, működésének eredményéről
A társasház nem vállalkozó, nem gazdasági társaság.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.11. 14:59

Számv. tv. 6. § (2) Az egyéb szervezet beszámolási kötelezettségének, beszámolót alátámasztó könyvvezetési kötelezettségének sajátosságait a vonatkozó külön jogszabály és e törvény alapján kormányrendelet szabályozza.

A külön törvény nyilván a társasházi törvény. Abban valóban vannak részletes rendelkezések, arra, hogy mindek kell benne lennie a beszámolónak, de olyan utalás, hogy csak mérleglépes könyvelő készítheti, még úgy sem sem található, mint a mogyoró. Ti. nyomokban.

ragyasdezso # 2010.03.11. 15:23

Én nem is írtam, hogy mérlegképes könyvelő kell, de pénzügyi-számviteli végzettséggel kell hogy rendelkezzen, mint ahogy a közös képviselőnek is rendelkezni kell társasház,- vagy ingatlankezelőivel. Ha a társasháznak bérleménye van, akkor vállalkozási bevétele keletkezik, és vállalkozónak minősül.

ragyasdezso # 2010.03.11. 16:06

Gazdasági társaság nem lehet, mert nincs cégbírósági bejegyzése.

"A Sztv. 2.§ (2) bekezdése alapján a "törvény hatálya alá tartozik a gazdálkodó". A gazdálkodó fogalmába a társasház is beletartozik (3.§ (1)4.b)). A könyvviteli szolgáltatást végző személyére vonatkozó korlátozást a törvény 151.§-a tartalmazza. Az említett szakasz a "vállalkozó" részére végzett szolgáltatást korlátozza. A vállalkozófogalmát a 3.§-ban találjuk. Értelmezésem szerint, ha a társasház nem végez vállalkozási tevékenységet, akkor egyéb szervezetnek minősül, így nem vonatkoznak rá a 151.§ szakaszban foglaltak", de ha végez (bérleti díj, vállalkozási tevékenység), akkor igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.11. 18:03

Ebben kiegyeztünk. :)

ragyasdezso # 2010.03.11. 21:14

kbs
Megbeszéltük!

MajorDomus # 2010.03.11. 21:23

Ti lehet,de én nem.
A-bérbeadás a társasház alaptevékenysége,éppen ugy mint az űzemeltetés. tehát emiatt nem minősül vállalkozónak.

A közös képviselő (-a-Számviteli szolgáltatásról szóló tv.szerint)
,, az 1,bekezdésben előirt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó amelynél az éves nettó árbevétel a 10 millió forintot nem haladja meg,, - tehát tizmillioig könyvelhet, s készithet beszámolót is a társasházának.

Gyakorlatilag én is minden házamnak könyvelek, s én készitem az eredménylevezetést s az egyszerüsitett beszámolót is.

ragyasdezso # 2010.03.11. 21:48

MD
Lentebb már írtam, hogy nagyon sokan tesznek rá! De attól még igaz. A munka megszerzése érdekében sokak számára a cél szentesíti az eszközt! A vak lú bátorságát meg már ismered!

ragyasdezso # 2010.03.11. 21:53

MD
De ha be tudod idézni a Th tv,.-ből hogy hol nevesíti azt, hogy a k.k. könyvel, akkor fizetek egy whiskeyt.

MajorDomus # 2010.03.11. 22:03

Idd-meg-az-egészségemre.
Én nem a t.házi tv-ről beszéltem. Egyébként a gyakorlatban 90 %-ban igy müködnek a társasházak. Én 21 év alatt 4 épületet vettem át ahol nem a képviselő könyvelt.

ragyasdezso # 2010.03.11. 22:16

Az olcsóság nagy úr! Főleg Mo.-on. A piroson is át lehet menni amíg nem találkozunk a vonattal! Amúgy egészségedre!

nandy # 2010.03.12. 08:08

224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet

18. § (1) A vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet, közhasznú egyéb szervezet, továbbá a közalapítvány a Tv. 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói képesítéssel, illetve mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik, és aki szerepel a Tv. 151. § (3)-(5) bekezdése szerinti nyilvántartások valamelyikében és ennek megfelelően a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal) rendelkezik, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja rendelkezik az előbbi képesítéssel és a Tv. 151. § (3)-(5) bekezdése szerinti nyilvántartásba történt bejegyzés alapján a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal).
(2) Mentesül az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól az a vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet, közhasznú egyéb szervezet, amelynél a vállalkozási tevékenységből származó éves (éves szintre átszámított) (ár)bevétel a tárgyévet megelőző két üzleti év átlagában, ennek hiányában az üzleti évben várhatóan a 10 millió forintot nem haladja meg.

ragyasdezso # 2010.03.12. 08:22

nandy

okleveles könyvvizsgálói képesítéssel, illetve mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik,

Ez alól mentesül.

nandy # 2010.03.12. 10:10

így van, nem kell mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznie. Tehát akkor bárki lehet... aki elmeri vállani.

MajorDomus # 2010.03.12. 22:05

Dezső
A 2.bek a lényeg.

Egyébként ne kockás füzeteket képzelj el könyvelés gyanánt.
Korszerű könyvelő programokkal dolgozunk, egyszeres könyvvitelre.

MINDIANA # 2010.03.16. 10:37

Üdv Nektek!

Látom még ti sem tudtok közös nevezőre jutni. A topik indítóm teljesen egyszerű kérdést fogalmazott meg. Mi alapján vizsgálódnak a könyvvizsgálók. Még egyszer megpróbálkozom vele, ugyanis a közös képviselő is megkérdezte a könyvelőt mégpedig a következő kérdést tette fel:

  • vizsgálja-e, hogy a számlák mögött van-e teljesítés?

Vajon miért is tette fel ezt a kérdést???

Én is megkérdezem tőletek, mert a könyveléshez jobban értetek mint én.
Mit követel meg a számviteli törvény a számlák befogadásával kapcsolatban?
Miért fogadja be a könyvelő az olyan számlákat, amelyek mögött esetlegesen nincs teljesítés. Tehát nincs árajánlatkérés, árajánlat visszaigazolás, megrendelés, a megrendelés visszaigazolása. A számlát senki nem vette át, azaz nincs igazolva, hogy el lett végezve az adott munka.
Nálunk ez mindennapos.

Mindi