frank hiteles ingatlan vétele!!!


habfarago # 2010.07.12. 18:01

Sziasztok,

Úgy tűnik belevágunk egy ilyen bedőlt hiteles ingatlan megvételébe.
Az ingatlanközvetítő ügyvédjét gondoltuk elfogadni, hogy bonyolítsa le a dolgot. Nem tételezünk fel senkiről semmilyen linkséget, de azért ez mégsem egy olyan egyszerű hoci-nesze jellegű ügylet, ahol átadom a kp.-t és kapok egy szerződést...

Kérdezném, hogy ha pl. ügyvédi letétbe helyezzük a hitel kiváltásához szükséges összeget, akkor van-e valamilyen garancia az összegre? (mint pl. egy bankbetétre, ha mondjuk az ügyvéd mégis inkább új életet kezdene Brazíliában, vagy efféle...? )

Van-e valamilyen teendőm, ellenőrizni valóm hogy teljes biztonságban bonyolódjon az ügylet?

Sejtem hogy napi rutin, mégis kicsit fázom attól, hogy kifizetek valamit ami nem lesz azonnal az enyém...

habfarago # 2010.06.29. 19:21

Köszönöm!

Közben én is találtam erről szóló információkat, ha valakit még érdekel itt megtalálja:

http://www.lacredit.hu/?…

monalisa1 # 2010.06.29. 19:18

Ingatlan adásvételéli szerződésénél jogász közreműködése szükséges, egyben külön is indokolt ha hiteles ingatlan vásárlásáról van szó. Tehát az ügyvéd vagy közjegyző mindent elmagyaráz majd - elvégre azért is fizetik...

Az ingatlan tulajdonosának nem okvetlenül kell hazajönnie, elég ha megbíz valakit hogy helyette és nevében az ügyletnél eljárjon. (Pl. ezzel is megbízza az ügyvédet.)

Az ügyvéd a banknál is eljár és a földhivatalnál is majd.

A svájci frank árfolyamának sajnálatos szárnyalása miatt nem biztos hogy a vételárra ma még nagyjából elegendő pénzösszeg pár nap/hét mulva is elég lesz - jó ezzel előre számolni.

A bank a hitelszerződést sem ingyen zárja le, de ez az eladó gondja.

"Mona"
laikus hozzászóló

habfarago # 2010.06.29. 19:08

Hallihó,

Egy házat szeretnénk megvásárolni és a helyzet az, hogy majdnem a teljes vételárnak megfelelő összegű hitel terheli az ingatlant. A tulajdonosa egy másik földrészen él, az eladás után máris oda távozna vissza.
Szeretném kérdezni, hogy milyen bevett technikai megoldás létezik arra, hogy az általam kifizetett pénzből biztosan megtörténjen a hitel törlesztése és a jelzálog törlése, majd az ingatlan nevemre írása?

Mert ugye amíg rajta a jelzálog, addig nem köthetek rá érvényes adásvételit, viszont amíg nem adom oda a pénzt, addig nincs miből kifizetni a bankot...?

Hogy csináljam hogy biztos legyen az eredmény?

Köszi.

Dr.Attika # 2010.06.27. 13:48
Henriette # 2010.06.27. 12:49

Természetesen volt jogi képviselő, a mi ügyvédünk készítette elő az adás-vételi szerződést. Amikor azt aláírtuk, és kifizettem a foglalót, a maradék törlesztőrészlet simán fedezte volna a lakás kinullázásának költségét... Most az én ügyvédem széttárta a kezét és közölte, hogy várjuk meg a július 31-i határidőt (ez az én fizetési határidőm) és majd meglátjuk, hogy mi lesz. A tul. lap interneten ki lett kérve, azon rajta van az elidegenítési tilalom, mégis azt írta a szerződésbe, hogy a foglaló és plusz ugyanannyi jár vissza, ha az eladó nem teljesíti a szerződésben foglaltakat. Most össze vagyok zavarodva, mert ezekszerint az én ügyvédem nem tudja, hogy semmis a szerződésünk a banki tilalom miatt és nem jár a foglaló duplája...

monalisa1 # 2010.06.27. 09:27

Henriette

Ügyvéd nélkül adásvételi szerződés nem lehetséges., visszaolvasva a történetet nem találni utalást arra hogy volt-e jogi képviselő?!

"Mona"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # 2010.06.27. 08:24

Nincs alternatív megoldás. Egy ingatlan vétele kapcsán első lépés atulajdoni lap kikérése. Ha azon rajta van az elidegenítési és terhelési tilalom, akkor a jövőbeni adásvételi szerződés semmis. Ha ön ezt meglépte és ennek ellenére foglalót adott, akkor azt elbukta. Illetve a kötelezett visszafizetése hiányában polgári perben követelheti vissza.

Henriette # 2010.06.27. 08:10

Lehetek én akármilyen korrekt és jóindulatú (bár a korrektség szserintem nem ezt takarja, hiszen ők is aláírtak egy szerződést, amelyben kötelezettséget vállaltak valamire), ha egyszer annyira nullán vannak, hogy még a foglalót sem tudják összekaparni... A kérdésem arra irányult inkább, hogy szerintetek van-e valami alternatív megoldásra ötlet...
Azért köszönöm a válaszokat.

Feri29 # 2010.06.26. 22:51

Valóban nem ismeri, de az nem jelenti azt, hogy az ügyet ne lehetne korrekt módon rendezni ha mindkét fél úgy akarja...

Dr.Attika # 2010.06.26. 22:21

Feri29!
A polgári jog nem ismeri a korrektség fogalmát. Nem kell ezt túlbonyolítani. Az a megoldás, amit leírtam. Szerintem a kérdező megfelelően tájékoztatva lett.

Feri29 # 2010.06.26. 22:11

Ha az eladónak nincs pénze, hogy kifizesse a különbözetet, Te pedig nem akarsz magasabb vételárat fizetni, akkor nyilvánvaló, hogy az üzlet nem fog tudni létrejönni.

Ha az eladó korrekt, akkor bizonyára meg lehet vele egyezni, hogy elálltok az adásvételtől és visszafizeti a foglalót. Ehhez nem szükséges a foglaló kétszeresének a kifizetése. Ha én lennék a vevő, akkor ilyen esetben nem is követelném a kétszeres összeget - mégha szerződés szerint járna is - tekintettel arra, hogy az eladó reálisan nem számíthatott arra, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora árfolyam változás lesz. Ez is lehet egyfajta korrektség.

Dr.Attika # 2010.06.26. 20:43

Kedves Henriette!
Több jogi megoldás is szóba jöhet. Tanácsot csak az eladó vételi szerződése és az Önök által kötött advét szerződés alapján lehet adni. Vélhetően a a bank az eladónak folyósított kölcsön fedezete érdekében elidegenítési és terhelési tilalmat kötött ki. Ha így van az Önök szerződése semmis, tehát nem jár a foglaló kétszerese sem. A foglalót polgári perben visszakövetelheti, amit cca. 2 év múlva meg is ítélnek. Hogy végre is tudja hajtatni a marasztalást, az a leírtak alapján kétséges.

Henriette # 2010.06.26. 19:08

Kedves Szakmászok, kérlek segítsetek, hátha van valakinek egy jó ötlete.
Történt ugyanis, hogy vásárolni kívánok egy lakást, mely frank hitellel terhelt. Úgy állapodtunk meg a vételárban, hogy az akkori árfolyam alapján az eladó simán ki tudja fizetni a tartozást. Annak rendje és módja szerint meg is kötöttük a szerződést, kifizettem neki 750.000,-ft foglalót, és megállapodtunk, hogy a fennmaradó vételár részletet egyösszegben július 31-ig kifizetem neki, hogy ki tudja nullázni az ingatlant.
Ma azonban felhívott az eladó, hogy a frank drasztikus emelkedése miatt már most 800.000,-ft körüli összeggel meghaladja a tartozása azt az összeget, melyet még én fizetnék neki és el sem tudja képzelni, hogy hogyan szedje ezt a pénzt össze, nem beszélve a foglaló duplájáról, amennyiben nem tudja teljesíteni a szerződésünkben foglaltakat. Most 22-es csapdájában vagyok, mert ha az eladó nem tud összeszedni annyi pénzt, amennyi az akkori árfolyam szerinti tartozás különbözetet fedezi, akkor honnan fogja nekem a foglaló dupláját visszafizetni. El sem tudom képzelni, ebben az esetben milyen jogi megoldások jöhetnek szóba, mert én mindenképpen azt a lakást szeretném megvásárolni, viszont nem vállalhatok át terhet az eladótól.. Gyors és kíméletes válaszaitokat előre is megköszönöm!