Önkormányzati lakás bérleti jog


SolnesM # 2012.05.10. 14:06

Jó látni az 50 -es évek szemléletét.
ingyen lakás - szarért húgyért és még a jogainkat keressük.

jozsef.s ! kényszerít valaki téged az ott lakásra ?
mérlegelni kell ! Meg kell nézni mennyi a leendő lakbér, mennyi a jogtalannak itélt szülői tartozás és ezt összevetni egy reális piaci lakbérrel.
helyetted itt senki sem fog dönteni !!
ha nem éri, meg tovább kell állni, ily eccerű !

jozsef.s # 2012.05.10. 13:45

Következő kérdésre keresném a választ önkormányzati lakás jogviszonyát folytathattam édes anyám halálát követően.de ezt megelőzően mielőtt meg kaptam volna a lakást egy kis történettel szeretnék szolgálni
afelől ,hogy teljes képet kapjanak az ügyről.2006-tól kezdődig a dolog édes apám halálával,az önkormányzati lakást jogviszonyát természetesen édes anyám folytathatta. 2009-ben meg halt édes anyám is ,az önkormányzati lakás jogviszonyát én folytathattam.Mi nap ki derült ,hogy lakbér hátralékot hagytak amit már 2006-tól áll fent.Most meg az önkormányzat arra szolit fel ,hogy én fizessem meg az ö hátralékukat.Én meg kérdeztem az önkormányzattól,hogy ha 2006-tol áll fent a tartozás és mikor meg halt édesapám és új szerződést kötöttek édesanyámmal akkor vele miért nem fizettétek meg a hátralékot erre nem volt válasz.Most meg nekem kéne meg fizetni az ö tartozásukat és milyen jogon vagy erre van joga az önkormányzatnak arra ,hogy nem is én okoztam a lakbér hátralékot én 2009-ota tisztességesen fizetem a lakbért ne ,hogy már ezt is a nyakamba varrják a szüleim hanyagságát.

MajorDomus # 2010.11.04. 15:19

Lakasnagysagtol függően 250-450 ezer ft-ot jelent,ha felhivod,a lakásgazdálkodási osztály megmondja.

tib433 # 2010.11.04. 13:50

Köszönöm a választ!
De mit jelent a lakáshasználatba vétel háromszorosa?
Kb 6 milliót ér most a lakás.
De mi annak idején nem kellet fizetni.

MajorDomus # 2010.11.03. 19:50

Az önkormányzat rendelete hatarozza meg,általában a lakáshasznalatbaveteli dij haromszorosa.

tib433 # 2010.11.03. 13:43

Én be vagyok jelentkezve állandóra ,de lelépési dij az mennyi?Hány százalék?

MajorDomus # 2010.11.02. 21:28

Sok sikert

nicky19 # 2010.11.02. 08:12

Tisztelt MajorDomus,

nagyon köszönöm a válaszát!!

MajorDomus # 2010.11.01. 17:26

Nicky
nincs ilyen megkotes,nem is lehet.
tibi
olvasd el az elozo beirasokat
elobb koss az onkormanyzattal egy berlotarsi szerzodest, de meg elobb jelentkezz be a lakasba allandora.

tib433 # 2010.11.01. 16:38

Jó napot kívánok!
Eszik Tibor vagyok Pécsi lakos.
Arról lenne szó, hogy Édesanyámmal lakom egy önkormányzati bérlakásban
1987 óta.
És édesanyám nagyon beteges, és ha történne vele valami baj, akkor az én lennék a bérlő
De én nem biztos, hogy igényt tartanék rá.
És az lenne a kérdésem, hogy én leadnám, az önkormányzatnak akkor én kapnék lelépési díjat?
Vagy mi lenne a megoldás?
Ez egy kertvárosi panellakás 2 szobás.
Tisztelettel Eszik Tibor.

nicky19 # 2010.11.01. 13:23

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm gyors válaszát, mert folyamatosan ezen töröm én is a fejem, keresve a jó megoldást. A legjobbnak én is azt találnám, hogy kiadom, de úgy, hogy megvettem. Viszont nem szeretnék hitelt felvenni, nem tudnám törleszteni. Jelenleg épp babát várok, a párommal tökéletes a kapcsolatom, ő is nagyon családcentrikus, tehát attól egyáltalán nem félek, hogy kidob és nem lesz hova mennünk. Falun nőtt fel, itt más az emberek értékrendje, mint egy nagyvárosban.
Szóval valószínű, hogy a megvétel+eladás lenne a jobb, sokat nem keresnék rajta, de legalább nyugodt lehetnék.
Azt esetleg nem tudná megmondani, van-e olyan rendelkezése az önkorm.nak, hogy ha valaki megveszi a lakást, x időn belül nem adhatja el.

Köszönettel

MajorDomus # 2010.10.30. 14:25

Ezt mindig a helyi onkormanyzati rendelet szabalyozza. Altalaban a kakadhasznalatbaveteli dij 3x-os erteke a ,,lelepesi di,, ez nehany szazezer ft.
jobban jarsz,ha meghirdeted eladasra,de elottd megkrrdezed az onkorit, hogy neked mint berlonek mennyiert adnak el. Nem mindegy,mert a bentlako berlo jelentos kedvezmdnyt kap. Altalavan a forgalmi ertek 80%~A a vetelar,ennek 20 %~at kell letenni, a tobbi 25 evi reszlet.
Vagyis egy 10 millios lakasnal 1,6 milliot kell letenned.
na most ha van vevod kersz ennyi foglalot, abbol megveszed a lakast az onkoritol, anap eladod a vevodnek,10 millioert, abbol befizeted az onkorinak a maradek 6,4 milliot,a tobbi a tied de el bd felejts adozni utana.
arra is gondolj, ha aparod kiteszi a szurodet, nincs hova visszamenned.
jobban jarsz ha megtartodm s kiadod alberletbe. Akkof lakasod is van, a rezsi ndm terhel, s beveteled is szarmazik.

nicky19 # 2010.10.30. 09:00

Kérem, aki tudja a választ, segítsen önkormányzati lakással kapcsolatos ügyemben! Határozatlan idejű szerződésem van, két gyereket neveltem föl benne. Az élet úgy hozta, hogy a nagyobbik másik városban tanul, én és a kicsi elköltöztünk az új páromhoz falura. Jelenleg a lakás üresen áll, de a gyerekeim miatt szeretném fenntartani, hiszen itt nőttek fel, és költöttem is rá sokat. A mostani fenntartása nem olcsó,kérdésem: mit tudok kezdeni vele,ha visszaadnám, a lakás állapota után kapnék-e pénzt? Megvehető, de mivel nem tudom megvenni, ezért nem tudtam élni a lehetőséggel. Mi a megoldás? Az eladás is érdekelne, de nekem mennyit kéne letennem, hogy egyáltalán a megvétel elindulhasson?
Válaszát előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.10.26. 16:46

A gyerek nem mentseg a tartozasra.
ha a szerzodest felmondta az onkormanyzat, a lakast el kell hagyni.
ax uj berlo szemelyet a tulajdonos hatarozza meg. Ez lehetsz te is, ha az onkormanyzat hajlando veled szerzodest kotni, s vallalod hogy rendezed a tartozast.

MajorDomus # 2010.10.26. 16:46

A gyerek nem mentseg a tartozasra.
ha a szerzodest felmondta az onkormanyzat, a lakast el kell hagyni.
ax uj berlo szemelyet a tulajdonos hatarozza meg. Ez lehetsz te is, ha az onkormanyzat hajlando veled szerzodest kotni, s vallalod hogy rendezed a tartozast.

Wiki75 # 2010.10.26. 11:03

1Amennyiben a bérlő nem fizeti az önkormányzati lakás bérleti díját és felbontják vele a bérleti szerződést,jogosult lehet a lakásba bejelentett egyéb /volt élettárs/személy a bérleti jogviszony folytatására?Tehát azzal kötnek új szerződést aki vállalja,hogy fizeti a költségeket és be van jelentve a lakásba,vagy őt is gyerekekkel utcára teszik?

bonyii # 2010.08.06. 10:27

A követekző kérdésem lenne, önkormányzati lakás 2 bérlő nevén volt az egyik bérlő elhalálozott, de még korábban pert indított lakáshasználat rendezése érdekében. A másik fél a per megkezdésekor már évek óta nem lakott az ingatlanban és azóta sem lakik ott. Az elhalálozott bérlő gyerekei folytatták a pert de bíróság úgy döntött, hogy a bérlőtársat illeti meg a bérleti jog.

Ez alapján a cikk alapján elvileg nem jár vissza olyan lakás amit a bérlő 60 napja elhagyott és ezt nem jelezte.

http://index.hu/…ro_romaknak/

Lehet -e kezdeményezni a tárgyalás újranyitásást ez alapján?