Ingatlan eladás - földhivatali bejegyzés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 07:17

Nem kell ahhoz tulajdonjog fenntartás, hogy ne jegyezzék be a vevő tulajdonjogát. (Ez gyakorló ügyvédeknél is rendszeres hiba.) Akkor sem jegyzik be, ha a szerződés nem tartalmazza a hozzájáruló nyilatkozatot, hanem azt külön íven letétbe helyezték, vagy majd később, feltételhez kötötten adják ki.
A földhivatali kérelmet ilyenkor is be lehet, be kell nyújtani, egyidejűleg kérve az elbírálás függőben tartását (ami itt nem azonos a felfüggesztéssel).

C a s a b l a n c a # 2011.09.01. 05:40

És az is benne van a szerződésben, hogy a Vevő az ingatlan tulajdonjogát a teljes vételár kifizetésével szerzi meg?
Az is benne van, hogy birtokba csak a teljes vételár kifizetését követően veheti?

Nem akadt el a pénz valamilyik banknál?

A vételár átvételéhez mindneképpen kell az Eladó aláírása, az átvétel elismerése és kell a földhivatali bejegyzéshez a hozzájárulási nyilatkozata.

lajcsó # 2011.09.01. 05:39

Azért látni kellene mi szerepel az adásvételi szerződésben. Az, hogy a vételár nics kiegyenlítve, nem akadálya a tulajdonjog bejegyzésnek, feltéve ha az eladó ehhez hozzájárult. A kérdés tehát az, hogy már a vételár kiegyenlítését megelőzően hozzájárultál a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez, vagy a tulajdonjogodat a vételár kiegyenlítéséig fenntartottad. Mindkét alternatívának ki kell tűnnie az adásvételi szerződésből.

Sherlock # 2011.08.31. 18:51

Lehet, hogy a gyakornoknak odaadta a lemondó nyilatkozatot is, hogy majd vigye el ha fizetnek és ő még külföldön van, csak az meg beadta egyben a pakkot :)

xita # 2011.08.31. 18:45

oké, bár annyit tudok róla, hogy a héten elutazott külföldre, és szerintem még előtte beadta a papírokat a földhivatalba. Holnap felhívom a földhivatalt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.31. 18:12

Az nem jó. Sürgősen kérdezz rá az ügyvédnél, mi történt.

xita # 2011.08.31. 17:38

Erre a földhivatal végzésében nincsen utalás.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.31. 17:24

Nyilván függőben tartással kérte. Ezt a vevők érdekében meg is kellett tennie, különben akár féltucat újabb vevőnek is eladhatnád a kecót.

xita # 2011.08.31. 17:18

Két héttel ezelőtt ügyvéd jelenlétében adás-vételi szerződésben eladtam egy balatoni nyaralót. A vevő kifizette a foglalót, szerződésben rögzítettük, hogy a vételár hátralévő részét (95%) szeptember 20-ig fizetik meg.

Ma kaptam a körzeti földhivataltól egy ÉRTESÍTŐ VÉGZÉST, ami az eljáró ügyvéd kérelmére tulajdonjog bejegyzésre irányul. Hogyan lehetséges ez, amikor a vételár nincs kifizetve (szerződésben rögzítettük, hogy a banknak az átutalásról egy "visszavonhatatlan" jelzésű dokumentumot kell kiadnia, és az átutalás tényét nekem vissza kell igazolni az ügyvéd felé).

A szerződésben az is benne van, hogy az ügyvéd a vevők képviseletében csak akkor járhat el a földhivatal felé, ha a pénz az előbbiekben leírt módon megérkezik.

Mi ilyenkor a jogi helyzet?